معاون دوم رئیس جمهور با اشاره به صیانت و تقویت آزادی بیان و موضوع صلح با گروه طالبان، صلح را خواست تمام مردم افغانستان خواند، از پروسه ای که اکنون برای گفتگوهای صلح آغاز شده استقبال کرد و از کشورها و دولت های متحد افغانستان که برای برقراری صلح در افغانستان تلاش می کند تشکر کرد.
وی افزود حفاظت از آزادی بیان تنها در سایه نظم سیاسی و حقوقی مبتنی بر قانون اساسی موجود امکان پذیر است.
استاد دانش گفت حکومت و مردم افغانستان طرفدار صلحی هستند که در چارچوب نظام و قانون اساسی موجود شکل بگیرد.
معاون دوم رئیس جمهور همچنین تأکید کرد به همان اندازه که آزادی بیان مهم است، ابزار بیان نیز مهم است.
استاد دانش عنصر آزادی بیان، رسانه و رسانه گران را سه عنصر به هم پیوسته و لازم الاحترام خواند. وی گفت: «احترام به خبرنگار احترام به آزادی بیان و احترام به آزادی بیان احترام به خبرنگار است.»
به گفته استاد دانش خبرنگاران مبارزان راه آزادی هستند.
استاد دانش افراط گرایی، تحجر و تعصب و تروریزم را دشمنان آزادی بیان و رسانه ها را مبارزان خط مقدم خواند و گفت به خبرنگاران به عنوان سنگرداران و مبارزان راه آزادی باید احترام گذاشته شوند.
استاد دانش معاون دوم رئیس جمهور و رئیس کمیته مشترک حکومت و رسانه ها ضمن تبریک روز ملی خبرنگار به خبرنگاران و رسانه گران افغانستان از کابینه حکومت وحدت ملی به خاطر نامگذاری 27 حوت به عنوان روز ملی خبرنگار در تقویم رسمی کشور قدردانی کرد.
استاد دانش در ضرورت تجلیل از روز خبرنگار گفت خبرنگاران نماد آگاهی و دانایی و خرد جامعه هستند و باید از مقام و جایگاه آنان تجلیل شود.
وی با تأکید بر حمایت حکومت از آزادی بیان در کشور گفت که آزادی بیان ناشی از کرامت انسانی است و سانسور در حقیقت نفی عقلانیت، استقلال و کرامت انسان است.
معاون رئیس جمهور افزود اگر آزادی بیان و رسانه های آزاد وجود نداشته باشد، بدان معنا است که آزادی های دیگر هم وجود ندارد.
به گفته استاد دانش اگر آزادی بیان نباشد، انتخابات عادلانه و منصفانه و آزادی در رأی دادن و کاندید شدن هم وجود نخواهد داشت.
معاون رئیس جمهور بیان داشت آزادی بیان نماد وجود دموکراسی و آزادی در جامعه است و نظام های خودکامه به هیچ صورت آزادی را بر نمی تابند و آن را مغایر اقتدار و حاکمیت خود می پندارند.
استاد دانش در خصوص تأثیر آزادی بیان بر حکومت داری خوب گفت: « آزادی بیان بهترین راه برای اصلاحات و مبارزه با فساد مقامات حکومتی و عامل جلوگیری از سوء استفاده از قدرت است.»
وی افزود آزادی بیان و توسل به استدلال در مقابل توسل به زور و تحمیل نظر قرار دارد.
وی تصریح کرد آزادی بیان باعث زندگی مسالمت آمیز اجتماعی و سانسور باعث بی اعتمادی و درگیری می گردد.
آقای دانش گفت: «هر زمان که در کشور اختناق و استبداد حاکم بوده نه از پیشرفت خبری بوده و نه از صلح و نه از رشد فکری و فرهنگی و احترام به کرامت انسانی و حقوق بشری.»
وی بیان داشت: «این چه فضیلتی است که همه صداها را خفه کنیم و فقط یک صدا داشته باشیم و مانند زمان طالبان هر صدا و رسانه دیگر را ضد دیانت و شریعت بپنداریم و به نام دین و یا به نام منافع ملی و یا هر نام و عنوان دیگر، مردم یک کشور همگی لب ها را بدوزند و در باره سرنوشت و محیط زندگی خود ابراز نظر نکنند.»
وی افزود خبرنگاران نیز باید وضعیت دشوار و مسئولیت سنگین خود را درک کنند.
استاد دانش با اشاره به مکلفیت های مسلکی و قانونی خبرنگاران و رسانه گران بیان داشت که در شرایطی مثل افغانستان خبرنگار مسئولیت دارد که منافع ملی کشور را در نظر بگیرد و از آن جمله در تحکیم وحدت ملی مردم افغانستان نقش فعال خود را ایفا کند.
وی بیان داشت امروز با موجی از نفرت پراکنی های زبانی و قومی مواجه هستیم و مردم ما سخت نیاز به همگرایی و همدلی دارند و رسانه ها و خبرنگاران ما می توانند در این رابطه نقش بسیار مؤثر داشته باشند.
قابل ذکر است 27 حوت به عنوان روزملی خبرنگار در کابینه جمهوری اسلامی افغانستان به تصویب رسیده است؛ این موضوع نخست در کمیته مشترک حکومت و رسانه ها به ریاست استاد دانش معاون دوم ریاست جمهوری مطرح شد و بعد از تأیید این کمیته توسط وزیر اطلاعات و فرهنگ به کابینه ارائه شد و در نهایت مورد تصویب قرار گرفت.
در محفل گرامیداشت از روز ملی خبرنگار امروز در کابل علاوه بر معاون دوم رئیس جمهور، نماینده خاص سرمنشی سازمان ملل متحد در افغانستان، معین نشرات وزارت اطلاعات و فرهنگ، رئیس اجرایی مرکز خبرنگاران افغانستان، خبرنگاران و رسانه گران کشور، نمایندگان سفارت ها و نهادهای بین المللی، نهادهای مدنی و رسانه ها حضور داشتند.