زمزمه های پایان جنگ، حملات موشکی و پهبادی یمن نتیجه می دهد
ارتش و کمیتههای مردمی یمن در سالی که گذشت به شکل مستمر حملات گستردهای به عمق خاک سعودی و به اشکال مختلف انجام دادند. طی یک سال اخیر جبهههای زمینی که در واقع سه ولایت سعودی همجوار با شمال یمن است همواره درگیر بود و مانند گذشته عملاً نیروهای مردمی انصارالله در عمق خاک ولایت هایی مانند جیزان، عسیر و جازان حضور نظامی داشتهاند و تسلط نظامی خود را بر اراضی از پیش متصرف شده، حفظ نمودهاند.
از سویی این جبههها همواره به عنوان یک اهرم فشار در اختیار یمنیها مورد استفاده قرار گرفته است. یعنی هر زمان فشارها در عرصهای خاص بر مردم یمن افزایش مییافت ارتش و کمیتههای مردمی، با فعال کردن این جبههها ائتلاف سعودی را به منظور عقبنشینی تحت فشار قرار میدادند. از اهمیت حضور و فشار انصارالله در این جبههها ذکر همین نکته کافی است که حدود سه ماه قبل، گزارشی در رسانهها منتشر شد که عربستان طرحی به سازمان ملل ارائه داده که بر اساس آن آماده است عملاً محاصره یمن را رفع کند ولی در ازای آن نیروهای یمنی ضمن تخلیه اراضی سعودی یک خط حائل را در جوار مرزهای عربستان به رسمیت بشناسند و امنیت آن را حفظ کنند.
جبهه دیگری که ارتش و کمیته های مردمی یمن طی یک سال گذشته ضمن حفظ و تداوم آن بیش از گذشته آن را پویاتر فعال نگه داشتند، بحث حملات موشکی و پهپادی به عمق خاک سعودی علیه اهداف نظامی، اقتصادی و نفتی عربستان بود. یگان موشکی و پهپادی یمن طی سال گذشته دهها حمله محدود و گسترده را علیه اهداف مختلف انجام دادند و به جرئت میتوان گفت نقش بسزایی در تغییر موازنه جنگ به سود یمن داشتهاند. در یک سال گذشته اهدافی مانند پایگاه نظامی «ملک خالد» در خمیس مشیط یا میدان هوایی ابها بارها هدف حملات موشکی و پهپادی قرار گرفت.
مجموعه عملیاتهای «توازن بازدارندگی» که شش مرحله از آن در سال اخیر انجام شد در همین راستا صورت گرفت. در طی این عملیاتها بارها تأسیسات غول نفتی آرامکو در شهرهای مختلف هدف قرار گرفت و اهداف نظامی ازجمله میدان های هوایی که از آنجا حملات هوایی علیه شهرهای یمن صورت میگرفت، مورد اصابت موشکها و پهپادها قرار گرفتند. اما در آخرین مورد از این دست حملات که در راستای عملیات توازن بازدارندگی ششم انجام شد، هدف قرار گرفتن شهر ساحلی و مهم «جده» و بندر بزرگ نفتی «رأس تنوره» برای نخستینبار بود. انتخاب این اهداف یک پیام روشن برای سعودیها داشت؛ اینکه اولاً راهبرد توازن و معادله «چشم در مقابل چشم» همچنان معتبر و پابرجاست و دوم اینکه انتخاب اهداف جدید نیز حسابشده و معنادار بود. چراکه شهر بندری جده یکی از مهمترین قطبهای اقتصادی و تجاری عربستان و بندر راس تنوره نیز بزرگترین بندر نفتی عربستان و محل ذخیره نفت شرکت آرامکو جهت صادرات است. دقیقاً به همین دلیل بود که فردای این عملیات قیمت نفت برای اولین بار به بالاترین میزان خود طی یک سال اخیر رسید و بالای ۷۰ دالر معامله شد.
همچنین این عملیات پیامی هم برای دیگران داشت؛ زیرا با توجه به موقعیت و فاصله بندر رأس تنوره از یمن که حدود ۱۴۰۰ کیلومتر است، نشان داد همه کشورهای حاشیه خلیجفارس زیر بُرد موشکها و پهپادهای انصارالله است. این موضوع پیامی روشن و معنادار برای این کشورها در آغاز ورود به مرحله جدید داشت.
در مجموع میتوان گفت مجموعه عملیاتهای موشکی و پهپادی یمنیها طی سال اخیر به معنای واقعی توازن نبرد و معادله حاکم بر جنگ یمن را به گونهای تغییر داد که برای اولین بار زمزمههای پایان جنگ به صورت واضحتری شنیده میشود، زیرا وقتی سعودیها هر از گاهی حتی پایتخت خود را آماج این حملات میبینند و توانمندیهای نظامی و پدافندی غربیها نیز در عمل کمکی به آنها نمیکند، در نتیجه تصمیم می گیرند خود برای رفع مشکلاتشان راه چارهای بیابند!
داکتر عبدالطیف نظری