شاهحسین مرتضوی، معاون سخنگوی رییس جمهور، گفت مطابق فیصله استره محکمه، تمامی صلاحیتهای رییس جمهور در دوره تمدید کار او محفوظ است.
وی همچنین به ماده ۱۰۴ قانون انتخابات اشاره کرد و گفت رییس جمهور همانند گذشته تا برگزاری انتخابات به کارش ادامه میدهد و هیچ محدودیتی برای کار او در این ماده تعریف نشده است.
در بند ششم این ماده آمده است: «هرگاه انتخابات تعلیق یا تعویق شود، اعضای عهدههای انتخابی مندرج این قانون تا برگزاری انتخابات و اعلام نتایج آن به کار خود ادامه میدهند.»
مرتضوی به هشت صبح گفت نمایندگان غزنی نیز مطابق حکم همین ماده در مجلس نمایندگان حضور دارند و از همان صلاحیتهایی برخوردار هستند که در گذشته داشتهاند.
این در حالی است که بسیاری از نامزدان انتخابات ریاست جمهوری دوره قانونی کار رییس جمهور غنی را پایانیافته خواندهاند و خواستار کنارهگیری او از قدرت شدهاند.
عبدالله عبدالله که شریک برابر غنی در قدرت است، نیز با اشاره به پایان دوره کار حکومت وحدت ملی در اول جوزا، خواستار محدودشدن صلاحیت حکومت تا برگزاری انتخابات شده است.
به تازگی جانبس، سفیر امریکا در کابل، در یک گفتوگوی ویژه با تلویزیون خصوصی «طلوع نیوز» بر وضع محدودیتهایی در اعمال صلاحیتهای ریاست جمهوری تأکید کرده است.
سفیر امریکا در کابل، عزل و نصبهای تازه در کابنیه افغانستان را پس از پایان دوره قانونی کار رییس جمهور، پرسشبرانگیز خوانده است.
جانبس گفته است سران حکومت وحدت ملی باید درک کنند که در یک دوره ویژه به سر میبرند؛ دوره تمدید شدهای که به گفته او در آن نمیتوانند مثل گذشته عمل کنند.
او تأکید کرده است با توجه به این مسأله، سران این حکومت باید از انجام بعضی کارها در این دوره جلوگیری کنند.
مطابق ماده ۶۱ قانون اساسی، دور کار رییس جمهور در اول جوزای امسال به پایان رسیده است. اما استره محکمه در فیصلهای دوره کار او را تا تعیین رییس جمهور جدید تمدید کرده است.
محمداشرف غنی از زمان تمدید دوره کارش تا کنون دست به یک سلسله تغییرات و تبدیلات در سطح وزارتخانهها، ادارات محلی و سفارتخانههای افغانستان در بیرون از کشور زده است.
غنی به تازگی برای وزارتخانههای تحصیلات عالی و مخابرات و تکنولوژی معلوماتی سرپرست وزیران تازهای تعیین کرده است.
تعیین هفت سفیر برای نمایندگیهای سیاسی افغانستان در کشورهای بیرونی، از دیگر اقدامات او در این مدت است. همچنان در شماری از معینیتها نیز جابهجاییهای تازهای توسط غنی انجام شده است.
منتقدان غنی این اقدامات او را سیاسی و نوعی کمپین پیش از وقت برای انتخابات خواندهاند.
انتخابات ریاست جمهوری قرار است در ششم میزان امسال برگزار شود. در این انتخابات به شمول محمداشرف غنی و عبدالله عبدالله هجده نفر دیگر نیز نامزد شدهاند.