در هشت ماه اخیر بیش از 2000 قضیه خشونت علیه زنان در سراسر کشور به ثبت رسیده است
مسئولان ریاست امور زنان ولایتهای جوزجان، سرپل، بغلان، سمنگان، هلمند، بلخ، بامیان، پروان و هرات میگویند در 8 ماه گذشته در این ولایتها 2004 پروندۀ خشونت علیه زنان به صورت رسمی ثبت شده است.
به گفتۀ این مسئولان، لتوکوب، تجاوز، قتل، اخراج از خانه، شکنجه، ازدواج اجباری، تحقیر و دشنام و فرار از منزل از جمله پروندههایی است که در این ریاستها به ثبت رسیده است.
مسئولان ریاست زنان ولایت بغلان میگویند، از آغاز سال روان خورشیدی تاکنون ۱۵۰ پروندۀ خشونت علیه زنان در این ریاست ثبت شده است.
اورانوس عاطفی، مدیر حقوق ریاست زنان ولایت بغلان میگوید که این رویدادها شامل پروندههای لتوکوب، فرار از منزل، جدایی، عدم پرداخت نفقه، قتل، ازدواج اجباری و بد دادن میباشد.
مسئولان ریاست زنان ولایت سمنگان میگویند که از آغاز سال روان خورشیدی تاکنون در این ریاست بیش از ۲۵۰ پرونده خشونت علیه زنان ثبت شده است.
بانو شیرزاد، مدیر حقوق ریاست زنان سمنگان میگوید که آنان نزدیک به ۱۰۰ پرونده را با پادرمیانی بزرگان محل که رویدادهای نسبتا کوچک بوده حل کردهاند.
مسئولان ریاست زنان ولایت هرات میگویند که در سال روان میلادی، 801 قضیۀ خشونت علیه زنان در این ولایت ثبت شده است.
انیسه سروری، رئیس زنان هرات از افزایش 21 درصدی خشونت علیه زنان دراین ولایت خبر میدهد.
به گفتۀ بانو سروی، از مجموع قضیههای ثبت شده، بیش از 370 مورد لتوکوب، 114 قضیه دشنام و تحقیر، بیش از 60 قضیه آزارواذیت از سوی خانواده، 52 مورد تجاوز جنسی و متباقی خشونتها شامل فرار از منزل، ازدواجهای اجباری و زیر سن میباشد.
مسئولان ریاست زنان ولایت جوزجان از کاهش آمار خشونت علیه زنان در این ولایت خبر میدهند.
مسلمه غنی زاده، رئیس زنان جوزجان میگوید، برنامههای آگاهیدهی از طریق منابر، مساجد و برنامههای آموزشی در مرکز و ولسوالیهای این ولایت آمار خشونت علیه زنان را کاهش داده است.
به گفته رئیس امور زنان جوزجان، آمار خشونت علیه زنان در این ولایت از 221 مورد به 143 مورد کاهش یافته و بیشتر قضایای ثبت شده مربوط به لتوکوب، قتل و خودکشی است.
دل افروز قاضیزاده، سرپرست ریاست زنان سرپل میگوید، آمار خشونت علیه زنان در سرپل نسبت به سال گذشته ده درصد افزایش یافته است .
به گفتۀ او، در سال روان خورشیدی قتل، خود کشی، ازدواج اجباری و لتوکوب زنان در این ولایت آمار بالایی داشته است.
وجیهه رسولی، رئیس زنان هلمند میگوید، در یک سال گذشته 95 قضیۀ خشونت علیه زنان در این ولایت ثبت شده است.
به گفتۀ بانو وجیهه، شماری از قضایای خشونت علیه زنان که در نقاط دوردست صورت میگیرد، به دلیل ناامنی و دلایل دیگر در این ریاست به ثبت نمیرسد.
ریاست امور زنان بامیان میگوید که آمار خشونت علیه زنان نسبت به دورۀ مشابه در سال گذشته حدود ۱۰ در صد در این ولایت افزایش یافته است.
بر بنیاد آمار این ریاست، در یک سال گذشته ۱۱۴ مورد انواع خشونت علیه زنان ثبت شده بود، در حالی که امسال این آمار در 8 ماه گذشته به 86 مورد رسیده است.
ذکیه رضایی، رئیس زنان بامیان میگوید که در طول سال جاری ۷ قضیۀ تجاوز جنسی،۴ مورد اقدام به خودکشی و ۲مورد قتل زنان ثبت شده بود.
حلیمه سروری، مدیر اجرایی و پیگیری قضایای ریاست زنان ولایت بلخ میگوید در هشت ماه امسال حدود ۳۵۷ قضیۀ خشونت از سوی این اداره ثبت شده در حالی که این رقم در سال گذشته به ۳۴۰ قضیه میرسید.
شاجان یزدان پرست، رئیس زنان ولایت پروان میگوید، ثبت پروندههای خشونت علیه زنان در این ولایت نسبت به سال گذشته بیشتر شده است.
به گفتۀ خانم یزدان پرست، در سال گذشته 160 پروندۀ خشونت علیه زنان در این ولایت ثبت شده بود، اما در هشت ماه سال روان خورشیدی این آمار به 122 مورد رسیده است.
کمیسیون حقوق بشر نیز از افزایش 8 درصدی افزایش خشونت علیه زنان خبر می دهد. بربنیاد آمار این کمیسیون، در سال جاری خورشیدی، 2 هزار و 762 قضیۀ خشونت علیه زنان در سراسر افغانستان به ثبت رسیده است.
هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) نیز با نشر خبرنامهیی از حکومت و مردم افغانستان خواسته است برای پایان دادن به خشونتهای جنسی تلاش کنند.
تدامیچی یاماموتو، نماینده ویژۀ سازمان ملل متحد برای افغانستان در این خبرنامه گفته است که با وجود خطرات و چالشهایی که در قسمت مصئونیت این زنان وجود دارد، اما آنان برای پایان دادن به خشونتهای جنسی دادخواهی میکنند.
مجلس نمایندهگان نیز با صدور قطعنامهیی هر نوع تبعیض علیه زنان را محکوم میکند. مجلس در این قطعنامه از حکومت خواسته است در بودجۀ ملی توازن جنسیتی را در نظر بگیرد و برای کاهش خشونت علیه زنان اقدامات جدی کند.
نمایندهگان مجلس از حکومت میخواهند به زنان فرصت باید فرصت داده شود تا در روندهای بزرگ اجتماعی و سیاسی مانند روند صلح، نقش اساسی و موثر داشته باشند.