سید حسن نصرالله، دبیر کل حزبالله لبنان در یک سخنرانی بر اهمیت نقش چین و همکاری لبنان با این کشور تاکید کرد و از سوی دیگر پیشنهاد داد از ایران مشتقات نفتی و بنزین آن هم با لیره لبنان خریداری شود.
این سخنرانی به مناسبت سالروز جنگ اسرائیل و حزبالله در سال ۲۰۰۶ (حرب تموز) و مطابق معمول به صورت تلویزیونی انجام شد.
دبیرکل حزبالله لبنان در این سخنرانی گفت آمریکا از تاثیرگذاری چین عصبانی است. حسن نصرالله خواستار حضور شرکتهای چینی برای سرمایهگذاری در لبنان شد.
وی خواستار گسترش ارتباط میان لبنان و چین شد و گفت: «نباید از واکنشهای آمریکا بترسیم. زمان بازگشت به شرق فرا رسیده است.»
وی تاکید کرد در تلاش نیستند که الگوی ایرانی را به لبنان تحمیل کنند یا این کشور را کمونیست جلوه دهند بلکه منظور چرخش به سمت شرق است.
این سخنان در حالی عنوان میشود که در هفتههای اخیر بحث پیمان استراتژیک ۲۵ ساله میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین در ایران بسیار خبرساز شده است.
دبیر کل حزبالله لبنان همچنین بخشی از صحبتهای خود را به نقش ایران در اقتصاد این کشور اختصاص داد و گفت: «برخی چنین برداشت کردند که نگاه به شرق و برقراری روابط با ایران به این معناست که میخواهیم لبنان را به مدل ایرانی تبدیل کنیم. ولی ما چنین چیزی نگفتیم.»
وی با اشاره به اینکه از ایران خواستهاند که به لبنان کمک کند، افزود: «هنگامی که ایران با فروش مشتقات نفتی و بنزین آن هم با لیره لبنان موافقت کند، بدین معناست که ایران لطف و فداکاری بزرگی انجام میدهد.»
دبیرکل حزبالله لبنان که مورد حمایت ایران است تصریح کرد مذاکرهای در آرامش با دولت بیروت در این زمینه آغاز شد که این ایده میتواند فشارها بر ذخایر ارزی را کاهش دهد.
لبنان دچار بحران حاد مالی و همچنین کمبود شدید نقدینگی است. ارزش لیره، واحد پول لبنان از ماه اکتبر گذشته حدود ۸۰ درصد کاهش یافته است. از سوی دیگر رکود، کمبود و تورم ناشی از شیوع ویروس کرونا بر ابعاد بحران اقتصادی لبنان افزوده است؛ به طوری که با وجود تلاشهای بانک مرکزی لبنان برای مدیریت سقوط ارزش لیره از طریق تزریق دلار به بازار، کمبود ارز همچنان به رشد نرخ غیررسمی دلار شتاب میدهد.
حسن نصرالله همچنین در این سخنرانی تلویزیونی افزود: «ما یک بحث و گفتوگو را شروع کردیم…. باید ببینیم این گزینه تا کجا میتواند پیش برود.» وی تصریح کرد: «این مسیر در جریان است… نتیجه چه میشود؟ نمیدانم اما باید تلاش کنیم.»
نصرالله: ایران موضع خود را در زمان مناسب اعلام می کند
حسن نصرالله همچنین درباره موضع ایران گفت: «تهران موضع رسمی خود را در این زمینه در زمان مناسب اعلام میکند.»
وی افزود: « اگر ایران بخواهد به لبنان کمکی [اقتصادی] بکند، باید محترمانه این موضوع بررسی شود و نباید کسی آن را مایه نگرانی بداند.»
میزان بدهیهای دولت لبنان با افزایش ۳۰ میلیاردی در کمتر از هفت سال به ۶۰ میلیارد در سال ۲۰۱۹ رسیده که معادل ۱۵۰ درصد تولید ناخالص داخلی این کشور است. روند نزولی رشد اقتصادی و صعودی نرخ تورم، همزمان با افزایش فشار آوارگان جنگ سوریه بر هزینههای دولت و بازار کار این کشور، شرایط زندگی مردم را دشوار کرده است.
همچنین مطابق اعلام سازمان جهانی شفافیت، سطح فساد در بخش عمومی لبنان از سال ۲۰۱۵ تاکنون ثابت مانده و این کشور هم رتبه با ایران، یکصد و سی و هشتمین ساختار دولتی فاسد در میان ۱۸۰ کشور مورد ارزیابی، به شمار میرود.
بر همین اساس، این کشور از ۱۷ اکتبر سال گذشته و با شروع اعتراضهای خیابانی به گرانی، درگیر بحران سیاسی دامنهداری شده که با وجود استعفای سعد حریری و ارائه برنامه اصلاحات اقتصادی از سوی دولت بعدی نه تنها فروکش نکرده بلکه با شیوع ویروس کرونا تشدید نیز شده است.
یورو نیوز