
سرور دانش، معاون دوم ریاست جمهوری، می گوید که طبق خوشبینانه ترین آمارها هنوز بین 60 تا 65 درصد جمعیت افغانستان بی سواد است. یعنی تنها 30 تا 35 درصد جمعیت بالای 15 سال ما باسواد است.
آقای دانش امروز چهارشنبه 15 سنبله در نشستی که به منظور روز جهانی سواد برگزار شده بود تصریح کرد که حکومت افغانستان در سال های پس از طالبان، دستاوردهای خوبی در عرصه تعلیم و تربیه داشته است.
آقای دانش خاطرنشان کرد که معینیت سوادآموزی طی سال 1395 به تعداد 18729 باب کورس سوادآموزی را برای 417808 تن سوادآموز دایر کرده که تعداد مردان 191443 و تعداد خانم ها 226365 نفر بوده یعنی 55% آن ها را خانم ها تشکیل می دهند.
معاون دوم ریاست جمهوری اضافه کرد که از این جمله، تعداد 319877 تن از کورس های سوادآموزی فارغ شده اند .
دانش که مسؤلیت کمیته ملی سواد آموزی را نیز به عهده دارد، در مورد اهمیت تجلیل از روز جهانی سواد نیز گفت که سواد آموزی، حق اولیه برای هر فرد بشری است و ضرورت های زندگی امروز جوامع بشری نشان می دهد که برخورداری از سواد اولین شرط برقراری ارتباط و ورود به زندگی اجتماعی است.
وی سواد آموزی را زیر بنای صلح، توسعه، رفاه اجتماعی و عامل کاهش فقر عنوان کرده گفت به این موضوع اهمیت زیادی داده شده و در برنامه اهداف توسعه پایدار ملل متحد، در هدف چهارم آن بر سوادآموزی به عنوان یکی از شاخص های محوری تأکید شده است.
او افزود، تهیه و تطبیق طرح بسیج ملی برای امحای بی سوادی، تهیه طرح تشویقی سوادآموزی برای ادارات دولتی و محبوسین، تهیه طرح نقش سکتور خصوصی در تطبیق برنامه های سوادآموزی و امضای 23 تفاهمنامه همکاری مشترک در تطبیق هرچه بهتر برنامه های سوادآموزی با وزارتخانه ها بخشی دیگر از فعالیت های معینیت سوادآموزی وزارت معارف است.
معاون رئیس جمهوری می گوید که این اقدامات باعث شده که امروز بین ادارات مختلف دولتی هماهنگی بیشتری در فعالیت های سوادآموزی ایجاد شود و از توان و امکانات همه ادارات دولتی در این عرصه استفاده گردد.
در همین حال دکتور سردار محمد رحیمی معین سواد آموزی وزارت معارف در این مراسم خاطر نشان کرد که این وزارت مصمم است که تا سال 2018 میلادی، نصاب جدید برنامۀ سوادآموزی را در سراسر افغانستان تطبیق کند.
آقای رحیمی افزود که اگر سالانه حدود یک میلیون نفر تحت پوشش برنامۀ سوادآموزی قرار گیرد، تا چندسال آینده میزان افراد باسواد در این کشور میان هفتاد تا هشتاد درصد افزایش خواهد یافت.
بی بی گل غنی، همسر رئیس جمهوری که لقب سفیر سواد نیز به وی داده شده است؛ اما نصاب تعلیمی و نصاب سوادآموزی را مورد انتقاد قرار داد و گفت که متاسفانه برخیها امروزه در صنوف شش، هفت و هشت مکتب توانایی خواندن و نوشتن درست را ندارند.
بانو غنی تاکید کرد که این بههیچ وجه برای ما قبول قبول نیست و باید وزارت معارف در این مورد جدی اقدام کند و افراد مسلکی را برای پیشبرد برنامههای سوادآموزی در ولایات گزینش کند.
همهساله از 8 سپتمبر مصادف است با 17 سنبله بهعنوان روز جهانی سواد در اکثر کشورهای دنیا تجلیل میشود.