سیاست

حبیبه سرابی: نشست استانبول نمی تواند بحران افغانستان را حل کند

حبیبه سرابی، عضو هیئت مذاکره‌کننده دولت در دوحه گفت، هنوز معلوم نیست در ترکیب هیئت دولت در نشست ترکیه زنان حضور خواهند داشت یا خیر.

بانو سرابی در مورد طولانی شدن روند گفت‌وگوهای بین‌افغانی دوحه بیان داشت ما از اول پیشبینی می‌کردیم که این روند به درازا خواهد کشید، از همین‌رو هیئت مذاکره‌کننده دولت با آمادگی‌های لازم وارد دوحه شدند. از سوی هم روند صلح نیاز به بحث و مذاکره طولانی جهت تجزیه و تحلیل موارد مورد مناقشه از سوی طرف‌های درگیر دارد تا به یک نتیجه مطلوب دست یابند. بناءً طولانی شدن روند مذاکرات یک امر معمول محسوب می‌شود.

او در پاسخ به این پرسش که پیام اساسی زنان افغانستان در مورد مذاکرات بین‌الفغانی دوحه چه بود، تصریح کرد ما پیش از رفتن به دوحه با اقشار مختلف زنان در سراسر افغانستان در ارتباط بودیم و نظریات، نگرانی‌ها و پیام‌های آنان را جمع‌آوری کردیم.

به گفته او، زنان افغانستان سه پیام اساسی در مورد روند گفت‌وگوهای بین‌الافغانی صلح در دوحه داشتند؛ دستاوردهای دو دهه گذشته آن‌ها نباید قربانی شوند، حقوق اساسی آن‌ها نباید مورد معامله قرار بگیرند و آتش‌بس سراسری در افغانستان برقرار شود.

این عضو هیئت مذاکره‌کننده دولت بیان داشت در جریان گفت‌وگوها و پس از آن با گروه‌های مختلف زنان در داخل و بیرون از افغانستان در ارتباط هستیم و همه روزه برنامه‌های گوناگونی با آن‌ها برای شریک ساختن دیدگاه‌های مان برگزار می‌کنیم.

بانو سرابی علاوه کرد ما در مذاکرات بین‌الافغانی صلح به دنبال این هستیم که نسل‌های بعدی افغانستان در آرامش و امنیت زندگی کنند و تجربه تلخ گذشته را نداشته باشند. او تاکید کرد که ما به عنوان نمایندگان زنان افغانستان در مذاکرات صلح در برابر نادیده گرفتن حقوق بانوان کشور ایستادگی خواهیم کرد و نمی‌گذاریم که حقوق اساسی آن‌ها مورد معامله قرار بگیرند.

او در مورد تغییر دیدگاه طالبان نیز خاطرنشان ساخت که این گروه به چند بخش تقسیم شده که شامل بخش سیاسی و نظامی آن می‌شود و هیئت مذاکره‌کننده‌ای این گروه در دوحه برای یافتن یک راه‌حل سیاسی به اینجا آمده‌اند. این هیئت همواره گفته‌اند که به حقوق زنان احترام قایل‌اند، اما توقع ما از طالبان این است که گفته‌های خود را در عمل ثابت کنند.

خانم سرابی در مورد سفر زلمی خلیل‌زاد، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا برای صلح افغانستان گفت، در زمان که هیئت مذاکره‌کننده دولت در دوحه حضور داشت، در کنار رفت و آمد آقای خلیل‌زاد، یک تیم قوی از آمریکایی‌ها نیز در این شهر حضور داشت و ما همواره باهم در تماس بودیم. اما سفر اخیر زلمی خلیل‌زاد به دوحه، هم در جهت تسریع روند گفت‌وگوهای بین‌الافغانی صلح صورت گرفت هم برای شریک ساختن طرح تازه ایالات متحده آمریکا با طرف‌های درگیر و نظرخواهی از آن‌ها.

این عضو هیئت مذاکره‌کننده دولت اظهار داشت که در نشست مسکو و استانبول اشتراک افراد و اشخاص مهم نیست، بلکه خود این روند برای افغانستان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است که چه کارهای صورت می‌گیرد. به باور او کنفرانس مسکو یک تصمیم عجولانه است و هدف آن نیز سهم‌گیری بیشتر روسیه در روند صلح افغانستان می‌باشد. به گفته بانو سرابی، پیش از این نشست بهتر بود که ایالات متحده آمریکا برای ایجاد اجماع منطقه‌ای نظریات همه‌ای کشورهای این حوزه را جمع‌آوری می‌کرد، زیرا اجماع منطقه‌ای برای تامین صلح در افغانستان با توجه به ابعاد بیرونی جنگ در کشور، مهم و ارزنده است.

خانم سرابی به این باور است طرح تازه ایالات متحده آمریکا برای صلح افغانستان از پختگی لازم برخوردار نیست و از سوی هم برگزاری کنفرانس‌های مانند نشست استانبول نمی‌تواند بحران داخلی افغانستان را به گونه درست تجزیه و تحلیل کند، زیرا مسائل عمیق و پیچیده‌ای در این بحران وجود دارد که باید گره‌گشایی شود، لذا این امر نیازمند زمان بیشتر است و نمی‌توان آن را در مدت چند روز حل کرد.

او با انتقاد از عمل‌کرد جامعه جهانی و دولت افغانستان در برخورد با زنان افغان، تصریح کرد سیاست‌ها هم در درون افغانستان و هم در سطح جهانی به گونه عجولانه و با مشوره با یک گروه کوچک مردانه صورت می‌گیرد و زن‌ها در این زمینه کاملا به حاشیه رانده شده‌اند. این عضو هیئت مذاکره‌کننده دولت گفت، تاکنون مشخص نیست که در نشست استانبول از زنان کسی حضور خواهند داشت یا خیر. گفتنی است که بر اساس طرح تازه ایالات متحده آمریکا برای صلح افغانستان، قرار است یک نشست بین‌المللی به رهبری سازمان ملل متحد در شهر استانبول ترکیه به تاریخ ۲۷ ماه مارچ برگزار شود که در آن روی یک حکومت انتقالی صلح و کارشیوه ایجاد نظام سیاسی آینده افغانستان توافق صورت گیرد.

خامه پرس

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا