جمهوری خواهان در کمیته نظارت مجلس نمایندگان امریکا در نامه ای جدید از دولت بایدن خواسته اند که در خصوص «فاجعه خروج از افغانستان» پاسخ بگویند.
رسانه های امریکایی روز گذشته (جمعه 28 دلو) گزارش کردند که این نامه به شماری از مقامهای این کشور از جمله آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه، لوید آستین وزیر دفاع، جنرال مایک میلی رئیس ستاد ارتش مشترک، الخاندرو مایورکاس وزیر امنیت داخلی، جک سالیوان مشاور امنیت ملی و سامانتا پاور مدیر آژانس توسعه بینالمللی ایالات متحده فرستاده شده است.
«جیمز کومر» رئیس کمیته نظارت مجلس نمایندگان امریکا در این نامه گفته است که دولت بایدن برای خروج از افغانستان آمادگی نداشته و تصامیم آن به یک فاجعه انسانی و امنیتی منجر شده است.
او بدون یادآوری از مردم افغانستان گفته است که مردم امریکا مستحق پاسخ اند و مانع تراشیهای دولت بایدن برای انجام یافتن تحقیقات در این مورد پذیرفتنی نیست.
آقای کومر در نامه اش، بلینکن را به عنوان وزیر خارجه که در مرکز برنامه ریزی برای خروج از افغانستان قرار داشت و به بایدن در مورد تصامیمی که به باور آنها منجر به «شکستهای تاکتیکی و استراتژیک» شده مشوره میداد، در ساختن «روایتی از موفقیت و نظم هنگام سقوط» کابل مقصر دانسته است.
در این نامه جمهوری خواهان درخواست کردهاند که سوابق، اسناد و مکتوبهای مربوط به برنامه احتمالی خروج از افغانستان از 20 جنوری 2021 و همچنین اسناد و سوابق ارتباط با حکومت پیشین در مورد برنامه ریزی و تخلیه امریکاییها، دیپلماتها و پیمانکاران را با سایر جزییات با آنان شریک کند.
در نامه دیگر به لوید آستین و مایک میلی، جمهوریخواهان این کمیته شبیه خواست قبلی را مطرح کردهاند و گفته اند که همه سوابق، اسناد و ارتباطات برای ارایه برنامههای اضطراری مربوط به عقب نشینی و تخلیه نیروهای امریکایی از افغانستان با درنظرداشت دلایل منطقی در مورد توقف حمایت هوایی قبل از تخلیه شهروندان امریکایی شریک شود.
همچنین در این نامه گفته شده است که سوابق، اسناد و ارتباطات در مورد درخواست افزایش یا خروج نیرو برای حمایت از ماموریت در افغانستان از 20 جنوری تا 30 سپتمبر 2021 نیز با این کمیته شریک شود.
بر اساس معلومات جمهوریخواهان، اعضای این حزب در کمیته نظارت از مجلس نمایندگان امریکا بیش از 10 بار خواستار پاسخ در مورد عقبنشینی نیروهای امریکایی از افغانستان شده، اما دولت بایدن هیچ اطلاعاتی در آن مورد ارایه نکرده است.
همچنین از اگست 2021 تا جنوری 2022، آنان از اعضای دموکرات شان در این کمیته نیز خواستهاند که نشستهای استماعیه در این مورد برگزار کنند، اما هیچ نشستی دایر نشدهاست.
پس از آغاز جنگ اوکراین و تنشها میان امریکا و چین، این از معدود مواردی است که قضیه افغانستان دوباره موضوع مورد بحث در مجلس نمایندگان امریکا قرار میگیرد.