تمرکز بی سابقه هند و پاکستان روی افغانستان
وزیر امور خارجه هند پس از دیدار با همتای امریکایی خود اظهار داشت مردم افغانستان باید بدون هیچ اعمال فشاری درباره سرنوشت کشورشان تصمیم بگیرند.
اس جی شنکر وزیر امور خارجه هند با مایک پامپئو وزیر امور خارجه و مارک اسپر وزیر دفاع امریکا دیدار و گفتوگو کرد.
در این دیدار مقامات هندی و امریکایی درباره مسائل منطقهای از جمله افغانستان و گسترش همکاریها رایزنی کردند.
شنکر به همتای امریکایی خود گفت مردم افغانستان بدون هیچ اعمال فشاری باید درباره سرنوشت کشورشان تصمیم بگیرند.
برخی رسانههای هندی گزارش دادند که وزیرامور خارجه این کشور در این دیدارها خاطرنشان کرد: ثبات افغانستان به نفع هند است.
دیدار پامپئو و اسپر پیش از برگزاری سومین دور از مذاکرات امریکا و هند صورت گرفته است.
گفته میشود که وزیر امور خارجه امریکا، مواضع کشورش را درباره افغانستان نیز در دیدار با مقامات هندی شرح داده است.
هند همواره تاکید کرده است که تمایل دارد در روند صلح افغانستان مشارکت کند اما درصورتیکه مذاکرات بینالافغانی به مالکیت و رهبری افغانها باشد.
به گفته منابع، امریکا اکنون هند را به سمت مشارکت در مذاکرات سوق میدهد زیرا به وضوح میبیند که توافقش با طالبان آنطور که دولت ترامپ پیشبینی کرده بود به پیش نمیرود.
نگران ضربۀ هند از خاک افغانستان هستیم
در این حال، عمران خان، نخستوزیر پاکستان طی سخنرانی در نشست مشترک سرمایهگذاری پاکستان و افغانستان با اشاره به حضور گسترده هند در افغانستان، گفت: نگران استفاده هند از خاک افغانستان به منظور ایجاد بی ثباتی در کشورمان هستیم.
وی با تاکید بر اینکه اسلام آباد بدون در نظر گرفتن تغییر دولتها در افغانستان به دنبال تقویت روابط با کابل است، افزود که آینده بهتر دو کشور در گرو اتحاد، تجارت متقابل و روابط اقتصادی است.
نخست وزیر پاکستان همچنین با اشاره به این اینکه دو کشور میتوانند از کریدور اقتصادی پاکستان و چین برای گسترش روابط خود استفاده کنند، اظهار داشت: نگران استفاده هند از خاک افغانستان به منظور بی ثباتی در کشورمان هستیم.
وی همچنین از ادامه تلاشهای پاکستان برای حل و فصل مساله کشمیر در چارچوب قطعنامههای شورای امنیت خبر داده است.
هند و پاکستان به افغانستان متمرکز شدهاند
هند و پاکستان بهطور بیسابقه روی اوضاع افغانستان متمرکز شدهاند.
اسلامآباد و دهلی جدید در روزهای پسین از چهرههای برجستۀ سیاسی- جهادی دعوت کردهاند.
عبدالله عبدالله، مارشال عبدالرشید دوستم، عطا محمد نور و برخی از چهرههای دیگر در روزهای اخیر از هند دیدار کردهاند. آنان با رهبران هند از جمله وزیر خارجه، مشاور امنیت ملی و رییس استخبارات هند دیدار داشتهاند. به نظر میرسد هند به دنبال بسیج متحدان سابقش در افغانستان است. هند از روند صلح افغانستان ناراضی است و آن را پروسۀ پاکستانیزهسازی افغانستان خوانده است.
پاکستان نیز دعوت از سران سیاسی افغانستان را افزایش بخشیده است. عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحه ماه پیش در سفر رسمی از اسلامآباد دیدار کرد. همچنان، گلبدین حکمتیار رهبر حزب اسلامی به دعوت سران پاکستان از اسلامآباد دیدار نمود. میررحمن رحمانی رییس مجلس نمایندگان نیز از سوی پارلمان پاکستان دعوت شد. محور این دیدارها و سفرها روند صلح و آیندۀ سیاسی افغانستان بود. پاکستان از تغییر سیاست و استراتژیاش در افغانستان سخن میزند.
نا امیدی خلیلزاد از منطقه
زلمی خلیلزاد، نمایندۀ ویژۀ ایالات متحده برای مصالحۀ افغانستان با انتقاد بر افزایش خشونتها در این کشور هشدار داد که فرصت رسیدن به یک توافق سیاسی برای همیش مساعد نخواهد بود.
آقای خلیلزاد که دیروز راهی قطر شد در صفحه تویتراش نوشته است که با ناخشنودی به منطقه میگردد، زیرا با وجود تعهدات، خشونتها در افغانستان کاهش نیافته است.
آقای خلیلزاده بدون ذکر نام کدام کشور یا گروه نوشته است: “افغانها به میزان بلند میمیرند و تخریبکاران منطقوی برای اهداف غیرمشروع شان از افغانها منحیث جنگجویان بیارزش استفاده میکنند. خونریزی باید پایان یابد.”
او نگاشته است که افغانها باید به عوض ویرانگری به انکشاف، به جای هرج و مرج به ثبات، به عضو انتقام به بخشندگی و به جای انعطافناپذیری به سازش تن دهند.
نمایندهٔ ویژهٔ ایالات متحده نوشته است: “ناسازگاری و رد ترک دشمنی، رد پذیرفتن هموطنان، رد توافق روی یک فورمول همکاری سیاسی و رقابت، حمایت از تهداب جنگ است.”
پیش از این آقای خلیلزاد گفت بود که تشدید خشونتها برای امتیازطلبی در مذاکرات صلح “بسیار خطرناک” است.