رئیس اجرایی افزود: «بیست سال پیش نیز طالبان در مذاکرات خود میگفتند که القاعده در افغانستان فعالیت ندارد و اسامه بنلادن در افغانستان تحت کنترل شدید قرار دارد، اما حادثه تروریستی که منجر به شهادت احمدشاه مسعود شد، دنیا را تکان داد و دروغ بودن ادعاهای طالبان را ثابت ساخت.»
داکتر عبدالله عبدالله
گفت: «خبرهایی منتشر می شود که طالبان موافقه نموده اند با گروههای تروریستی
مقاطعه نمایند و با آنها مقابله نمایند، اگر این خبرها درست باشد، یک قسمتی از
مشکل افغانستان حل می شود؛ اما به شرطی که طالبان در این تعهد صادق باشند. اگر
چنانچه بخواهند بخاطر تبلیغات این تعهد را داده باشند و مثل گذشته به آن عمل
نکنند، راه به جایی نخواهد برد.»
رئیس اجرایی دولت وحدت ملی تأکید کرد شهید مزاری وحدت ملی را در
سایه عدالت اجتماعی می خواست، از حقوق مساوی شهروندی سخن میگفت و انتخابات را به
حیث تمثیل اراده مردم و حق مردم می دانست.
رئیس اجرایی در بخش دیگری از سخنان خود افزود: «اگر ذهنیت تبعیض و برتری جویی در ذهن زمامداران ما وجود داشته باشد، نمیتوان به عدالت اجتماعی، انکشاف متوازن و حقوق شهروندی برایر برای تمام مردم امیدوار بود.»
داکتر عبدالله عبدالله، بزرگداشت از شخصیتهای بزرگ ملی به شمول شهید مزاری و شهید احمدشاه مسعود را فرصتی برای بازبینی اندیشههای ارزشمند آنان و پرهیز از تعصب افکار دانست.
رئیس اجرایی در ادامه به مذاکرات مستقیم طالبان با امریکا در دوحه قطر اشاره کرد و گفت اگر طالبان بخواهند از این مذاکرات استفادهی ابزاری کرده بگویند که به جای دولت افغانستان با یک ابرقدرت در حال مذاکره هستند، سخت در اشتباه هستند چراکه تنها دولت مشروع افغانستان، تمام شهروندان و جناحهای سیاسی در یک اجماع ملی میتوانند در مورد آینده کشورشان به شمول صلح تصمیم بگیرند.
آقای عبدالله تأکید کرد دولت و جناحهای سیاسی مخالف خود روی موضوعات اساسی کشور مشترکات زیادی دارد و تنها روی مکانیزم صلح باید با یکدیگر به توافق برسند.
به گفته داکتر عبدالله عبدالله تعهد طالبان مبنی بر قطع ارتباط با گروههای تروریستی میتواند بخشی از مشکلات افغانستان را حل کند چراکه طالبان با ایجاد یک فضای تعامل برای گروههای تروریستی در افغانستان سبب شدهاند این گروهها علاوه بر جنگ افروزی، دنبال کردن اهداف کشورهای حامی خود امنیت در منطقه را نیز برهم زدهاند.
رئیس اجرایی در بخش دیگری از سخنان خود گفت صلح اولویت اول مردم افغانستان است اما این به معنای توقف پروسه انتخابات نیست؛ دولت باید تمام تلاش خود برای برگزاری یک انتخابات شفاف را انجام دهد.
داکتر عبدالله عبدالله افزود صلح باید به انتخابات منجر شود تا مردم بتوانند از طریق انتخابات زمامدار خود را انتخاب کنند.
رئیس اجرایی گفت: «طالبان بیست سال پیش در مذاکرات خود میگفتند که آنها یک دولت هستند و مانند هر دولت دیگر اپوزیسیون خود را دارند، طالبان میگفتند اپوزیسیون دولت آنها مسلح است و دنیا اگر صلح در افغانستان را میخواهد باید مخالفین امارت اسلامی آنها را خلع سلاح کند.»
داکتر عبدالله افزود این تفکر بیست سال قبل طالبان است که امروز باید تغییر کند، اگر هرگونه صلح به انتخابات منجر نشود، صلحی پایدار نخواهد بود.
این در حالیست که پنجمین دور مذاکرات مستقیم امریکا با طالبان هم اکنون در دوحه قطر در حال پیگیریست، برگزار شدن این مذاکرات پشت درهای بسته، طولانی شدن این مذاکرات و عدم درز جزئیات این مذاکرات به بیرون سبب ایجاد برخی نگرانیها نزد دولت افغانستان و مردم شدهاست.