تعدادی از زندانیان گوانتانامو به کشورهای دیگر منتقل می شود
این مقام امریکایی که خواست نامش فاش نشود افزود اولین مرحله از انتقال زندانیان گوانتانامو چند روز آینده و مرحله دوم در چند هفته آینده انجام می شود؛ در میان زندانیانی که قرار است منتقل شود نام “طارق بو عده” تبعه یمنی که در یک اعتصاب غذایی طولانی نیمی از وزن بدنش را از دست داده است نیز دیده می شود.
اکنون بیش از 91 تن در گوانتانامو در سواحل کوبا بدون اتهام یا بدون رسیدگی به اتهاماتشان زندانی می باشند. این امر اعتراض بین المللی نسبی را در پی داشته است.
اوباما که ماه گذشته کلیات برنامه بستن زندان گوانتانامو را به کنگره ارائه کرد قصد دارد در حالی قبل از ختم دوره ریاست جمهوری اش در ماه جنوری به تعهد دیرین خود به بهترین شکل عمل کند که مورد اعتراض بسیاری از قانونگذاران جمهوری خواه و برخی از طرفداران دموکرات خود قرار گرفته است.
پنتاگون در گزارش خود به کنگره این کشور گفته 37 زندانی اکنون آماده انتقال به کشورهایشان یا کشورهای دیگر می باشد.
این مقام امریکایی می گوید امریکا انتظار دارد تا پایان تابستان سال جاری تمام زندانیان این گروه 37 نفری را جابه جا کند.
تصمیم اوباما به بستن زندان گوانتانامو به این معنی است که ده ها تن از محبوسین باقی مانده احتمالا به زندانهای اصلی امریکا که از ضریب امنیتی بالاتری برخوردارند جابه جا می شوند. قانون امریکا اما اجازه چنین انتقالی را نمی دهد و اوباما نیز هنوز دستور انجام چنین کاری را با استفاده از صلاحیت های خود نداده است.
گری راس، سخنگوی وزارت دفاع امریکا، می گوید:” در مورد اینکه چه زمانی قرار است زندانیان خاص از گوانتانامو منتقل شوند، جدول زمانی در اختیار ندارد اما دولت امریکا به کاهش تعداد زندانیان و بستن گوانتانامو متعهد است.”
یکی از زندانیان مهمی که قرار است طی هفته های آینده منتقل شود “طارق بو عده”، زندانی 37 ساله یمنی است؛ این زندانی یمنی از سال 2007 اعتصاب غذایی کرده و مسئولین زندان با استفاده از لوله ای باریک از راه بینی به زور به او غذا می خورانند. وزن این زندانی از 148 پوند به 74 پوند کاهش یافته و دوستان زندانی اش می ترسند که او از گرسنگی بمیرد.
وکیل بو عده زمانیکه حکم انتقال این زندانی یمنی در سال 2009 صادر شد تصمیم گرفت با توسل به قوانین مربوط به صحت زندانیان و قوانین حقوق بشری طارق بو عده را آزاد کند اما موفق به این کار نشد.
مقامات پنتاگون اما می گویند این زندانی یمنی از خدمات مراقبتی مناسب برخوردار است.
واشنگتن پست اولین منبعی بود که به خبر انتقال زندانیان گوانتانامو دست یافت اگرچه مقامات امریکایی نام کشورهایی که حاضرند این زندانیان را بپذیرند را اعلام نکرده است.
در ماه جنوری سال جاری 10 زندانی یمنی از گوانتانامو به کشورشان و مابقی به کشورهای غنا، بوسنی و مونتنگرو فرستاده شدند. امریکا می خواهد زندانیان یمنی که بخش بزرگی از زندانیان باقی مانده در گوانتانامو را تشکیل می دهد به کشورشان بازگرداند چراکه یمن در جنگ داخلی فرو رفته و شاخه ای از القاعده در این کشور فعالیت دارد.
زندانیان گوانتانامو زمانیکه امریکا درگیر جنگ عراق و بعد از 11 سپتامبر سال 2001 درگیر جنگ افغانستان شد در جاهای مختلف در کشورهای دیگر گردانده می شدند تا اینکه به دستور جرج دبلیو بوش زندان گوانتانامو ساخته شد. در این زندان از شیوه های سخت و غیر انسانی علیه زندانیان استفاده می شود.