ترامپ می خواست با پول، طالبان را وادار به صلح کند
مجله امریکایی نیویورکر به اسناد دست یافته است که نشان میدهد دونالد ترامپ؛ رییس جمهور پیشین امریکا از زلمی خلیلزاد؛ نماینده پیشین آن کشور برای صلح افغانستان خواسته بوده است که به طالبان پول بدهد تا آنان وادار به همکاری شوند.
براساس معلومات این گزارش، رییس جمهور پیشین امریکا در ماه آگست سال ۲۰۱۹ میلادی به خلیلزاد گفته بوده است ایالات متحده میتواند به طالبان پول بدهد تا اطمینان حاصل شود که آنها به خواسته های دولت وی در بحبوحه مذاکرات صلح عمل میکنند.
در این گزارش همچنین آمده است دولت ترمپ از طالبان تضمین میخواسته است تا گروههای تروریستی چون داعش، القاعده و سایر گروههای تندرو از خاک افغانستان برای امریکا تهدید خلق نمیکنند و نیروهای طالبان جلو فعالیت این گروهها را میگیرند.
نیویورکر در این گزارش خود گفته است دونالد ترامپ در یکی از نشستهای خود که در آن مایک پنس، معاون رییسجمهور، جان بولتون مشاور امنیت ملی و دیگر مقامات ارشد نیز حضور داشتهاند، از خلیلزاد پرسیده است اگر به طالبان چیزی بدهند، آنان حاضر به همکاری با امریکا خواهند شد.
در این گزارش جریان گفتوگوهای خلیلزاد و ترامپ نیز نشر شده است.
براساس معلومات، خلیلزاد از ترامپ پرسیده است که در مورد چه چیزی صحبت میکند.
ترامپ در پاسخ به این پرسش گفته است به گونه مثال اگر به طالبان پول بدهند، آیا آنان حاضرند که با امریکا صلح و همکاری کنند.
در این گزارش آمده است نماینده ویژه امریکا برای صلح افغانستان به ترامپ تأکید کرده است چنین چیزی ممکن نیست؛ زیرا طالبان در فهرست گروهای تروریستی قرار دارند و امریکا نمیتواند به آنان پول بدهد.
این در حالی است که دولت ایالات متحده در سال ۲۰۰۲ طالبان را بهعنوان «تروریست جهانی تعیینشده ویژه» معرفی کرد که ارایه هرگونه منابع (از جمله بودجه) برای آنان را ممنوع میکند.
این رسانه افزوده است، بهرغم اینکه ترامپ دولت اوباما را به باجدهی به دولت ایران متهم میکرد، اما خودش علاقه داشت تا کمکهای مالی ایالات متحده را به طالبان ارایه دهد.
با این همه، دولت ترامپ به رهبری زلمی خلیلزاد، در سال ۲۰۲۰ میلادی توافقنامه دوحه را امضا کرد که براساس آن، روند خروج نیروهای امریکایی از افغانستان رقم خورد.
با خروج نیروهای امریکا و متحدانش از افغانستان، حملات طالبان شدت یافت و سرانجام نیروهای طالبان در بیستوچهارم ماه اسد، حکومت پیشین را سقوط دادند.
به باور آگاهان امور سیاسی، خروج نیروهای خارجی، موافقت نامه دوحه و عدم پشتیبانی از نیروهای نظامی حکومت پیشن، نقطه قوت برای طالبان بود و این عوامل سبب شد که آنان به قدرت برسند.