تجدید قوای القاعده در سایه طالبان!
وزارت خزانهداری ایالاتمتحدهی امریکا که منابع تمویل غیرقانونی تروریستان را زیر نظارت دارد، در آغاز ماه روان میلادی اعلام کرده که القاعده در تلاش ازسرگیری قدرت، زیر سایه گروه طالبان در افغانستان است.
این بررسی که از سوی وزارت خزانهداری امریکا انتشار یافته، خواهان روشنی و چگونگی مبارزه از طریق وزارت دفاع امریکا-پنتاگون- با این منابع شده است.
در فشردهی این سند که در چهارم جنوری منتشر شده؛ وزارت خزانهداری امریکا همچنان روی روند مبارزه با منابع مالی شبکهی القاعده و داعش تمرکز کرده اما؛ بخشی از این سندها که در پیوند به منابع تمویل کنندهی گروههای تروریستی است تا هنوز بهصورت همگانی افشا نشده است.
توانبخشی القاعده از طریق طالبان در افغانستان
ادارهی ترامپ در ماه فبروری توافقنامهای را جهت دستیابی به صلح، با طالبان امضا کرده است. با این فرض که گروه طالبان رابطه خود را با القاعده و دیگر گروههای تروریستی قطع میکند، این توافقنامه برای ادارهی ترامپ یک امتیاز در مبارزه با تروریزم بهشمار میرود.
با اینحال اما دیوان خزانهداری امریکا گزارش داده که رابطه القاعده و طالبان بسیار باهم نزدیک است. بر بنیاد این گزارش؛ تحلیلگران وزارت خزانهداری ایالاتمتحده امریکا بر این باورند که در سال ۲۰۲۰، القاعده با بهکارگیری فرصتهای به میان آمده، فعالیت خود را در افغانستان زیر پشتیبانی طالبان ازسر گرفته است.
القاعده، با استفاده از تأمین منابع مالی برای طالبان، تلاش میکند تا با مشورتدهی به رهبری گروه طالبان، اهداف خود را در این زمینه پیاده کند؛ زیرا بخشی از منابع مالی طالبان هنوز از طریق افراد برجسته القاعده تأمین میشود.
در این گزارش آمده است که بلندپایگان شبکه تروریستی حقانی نیز با القاعده رابطهی تازه حمایتی و یکی شدن را امضا کردهاند. این بخش دیگری از ادعایی است که در این سند توسط یکی از اعضای شورای امنیت امریکا صورت گرفته است.
[در گزارش سازمان ملل متحده آمده است «طالبان بهصورت عادی از رهبران شبکه القاعده مشورت میگیرند» این در حالی است که طالبان مصروف گفتوگو با ایالاتمتحدهی امریکا نیز هستند.]القاعده با همیاری مالی و مشورت دهی و رهنمایی با رهبری طالبان، توانسته است رابطهی نزدیکی با گروه طالبان ایجاد کند.
این سند نشان میدهد که طالبان در ماه می ۲۰۲۰، تنها چند ماه پس از آنکه با ایالات متحده امریکا در ماه فبروری همان سال توافقنامهی را در دوحه امضا کردند، بهصورت عادی با القاعده دیدار و مشورت داشتهاند. این سندها به شواهدی درباره رابطهی القاعده و طالبان اشاره میکند که در گزارش شورای امنیت سازمان ملل نیز ذکر شد است.
برخی از گروههای تندرو، هنوز وابسته به منابع مالی القاعده هستند. این پول از طرف افراد مشخص در اختیار شبکه القاعده قرار میگیرد. در سال ۲۰۱۴ گزارشی از طرف ایمنالظواهری، رهبری القاعده منتشر شد که در آن از ایجاد شاخهی نو القاعده در شبهقاره هند (AQIS) اشاره شده است. این شاخه در-کشمیر زیر قلمرو هند-کنشوری دارند. بیشتر منابع مالی گروه طالبان به امارات اسلامی طالبان از طریق القاعده در جنوب آسیا تأمین میشود.
شاخهی القاعده در جنوب آسیا – شبهقاره هند، از ساحات گذرگاه مرزی افغانستان –پاکستان بهعنوان پناهگاه امن استفاده میکند.
اهداف شاخهی القاعده در جنوب آسیا، آماج قرار دادن نیروهای امنیتی پاکستان است و همکاری نزدیکی با تحریک طالبان پاکستان (TTP) دارد.
تأمین منابع مالی داعش در ترکیه
برآوردهای دیوان خزانهداری ایالاتمتحده امریکا نشان میدهد که داعش، نزدیک به ۱۰۰ میلیون دالر منابع از کشورهای منطقه به دست میآورد؛ اما امریکا به بخش اندکی از این منابع دسترسی دارد. دیوان خزانهداری امریکا گفته است که این بخش از منابع داعش زیر نام همکاری با خلافت داعش در نیمی از سال گذشته گردآوری شده است.
گزارش وزارت خزانهداری امریکا همچنان نشان میدهد که یک بخش از پشتیبانیهای لوژستیکی داعش از ترکیه تأمین شده و از آنجا به کشورهای عراق و سوریه انتقال داده میشود. مسئولان حکومت ترکیه همواره از مبارزه جدی در برابر داعش خبر دادهاند؛ اما داعش در درون این کشور تار دوانی سودمندی به نفع خود داشته است.
ایجاد زمینههای بهکار گماشتن و همچنان جابهجایی پول از راه حواله به دیگر کشورها، از درون این کشور صورت گرفته که یک بخش بزرگ آن از داخل اردوگاه بیجاشدگان سوری در «الحاول» انجام شده است.
خدمات اجرای تاوسول حواله (Tawasul hawal) بهدست اعضای داعش بنیان گذاشته که انتقال پول را از بیرون سوریه اجرا میکند.
تحلیلگران حکومت امریکا برخی مراکز جابهجایی پول را ردیابی کردهاند که توسط رهبران ارشد داعش به شاخهی خراسان در سال ۲۰۲۰ پول انتقال داده است.
داعش، بر بنیاد حوزهبندی خودش، افغانستان را ولایت خراسان مینامد. شاخهی خراسان داعش بخشی از درآمدش را از راه باجگیری-مالیات- و اخاذی تأمین میکند و تنها بخشی از این درآمد از طریق هستهی مرکزی داعش در سوریه تأمین میشود.
با آنکه در سال ۲۰۱۹ در حملات نیروهای امنیتی – دفاعی و طالبان در جنوب شرق افغانستان – ننگرهار داعش بهشدت عقب رانده شد و پولی که از حلقهی مرکزی داعش به دست میآمد، نسبتاً از دست داد؛ اما انتقال پول برای این گروه از ولایتهای کابل و جلالآباد نیز صورت گرفته است.
پس از ۲۰۱۴ دولت ایالاتمتحده امریکا ۹۲ پایگاه حمایتی این گروه را شناسایی و از بین برده است.
منبع: لانگ وار ژورنال
برگردان: ابوبکر صدیق