برگزیده هاسیاست

تا اعلام نشدن فهرست نهایی نامزدان انتخابات ریاست جمهوری، فعالیت تیم‌های کمپاین محسوب نمی‌شود

ذبیح‌الله سادات، معاون سخنگوی کمیسیون مستقل انتخابات، دیروز شنبه، هفدهم حمل، به رسانه‌ها گفت: تا هنگامی ‌که فهرست نهایی نامزدان انتخابات ریاست جمهوری نشر نشود، نامزدان انتخابات ریاست جمهوری «احتمالی»‌اند و کمیسیون مستقل انتخابات مانع‌شان شده نمی‌تواند. آقای سادات افزود که پس از نشر فهرست نهایی، این نامزدان اجازه‌ی کمپین پیش از وقت را ندارند.

با این حال، دسته‌های انتخاباتی و نهادهای ناظر انتخابات، همواره گفته‌اند که شماری از نامزدان انتخابات ریاست جمهوری، دست به کمپین‌های پیش از وقت می‌زنند. پیش از این، چندین‌بار سفرهای ولایتی رییس جمهور غنی و سخنرانی‌های شماری از نامزدان انتخابات ریاست جمهوری در محافل تجمعی مردم، کمپین پیش از وقت انتخاباتی خوانده شده است.

پیش‌گامان کمپین‌های پیش از وقت، سران حکومتی‌‌اند

مقام‌های حکومت وحدت ملی، به ویژه رییس جمهور غنی، همواره متهم به کمپین‌های پیش از وقت شده‌اند. مسوولان دسته‌ی انتخابات «امنیت و عدالت» به رهبری رحمت‌الله نبیل، می‌گویند که پیش‌گامان کمپین‌های انتخاباتی پیش از وقت، مقام‌های حکومت وحدت ملی‌اند.

محمدعارف کیانی، سخنگوی دسته‌ی انتخاباتی امنیت و عدالت می‌گوید که کمپین‌های پیش از وقت سران حکومت، قابل نگرانی جدی دسته‌های انتخاباتی است و سلامت انتخابات آینده را نیز زیر پرسش قرار می‌دهد. آقای کیانی می‌گوید که دسته‌های انتخاباتی، از حکومت و کمیسیون‌های انتخاباتی می‌خواهند که به خاطر تأمین شفافیت انتخابات ریاست جمهوری، از کمپین‌های پیش از وقت جلوگیری کنند.

سخنگوی دسته‌ی انتخاباتی امنیت و عدالت می‌گوید اگر حکومت وحدت ملی باز هم تعهدشکنی کند و مانع کمپین‌های پیش از وقت نشود، حضور رقت‌بار سران حکومت، پس از یکم جوزا، قابل قبول نخواهد بود. آقای کیانی تأکید می‌کند که نیاز است در این راستا کمیسیون‌های انتخاباتی عکس‌المعل نشان بدهند. به گفته‌ی او: «با این روش و سکوتی که اکنون کمیسیون‌های انتخاباتی در پیش گرفته‌اند، نمی‌توانیم به برگزاری یک انتخابات شفاف باورمند باشیم.» سخنگوی دسته‌ی انتخابات امنیت و عدالت،‌ به این باور است که کمیسیون‌های انتخاباتی، تاکنون در راستای جلوگیری از کمپین‌های پیش از وقت انتخاباتی، هیچ کاری نکرده‌اند.

کمیسیون انتخابات موقف‌گیری روشن داشته باشد

در همین حال، نهادهای ناظر انتخابات می‌گویند که آنان، پیش از این بارها نگرانی‌های‌شان را مبنی‌ بر کمپین‌های پیش از وقت برای انتخابات ریاست جمهوری، اعلام کرده‌اند، اما کمیسیون انتخابات توجهی نکرده است.

یوسف رشید، رییس اجرایی فیفا، می‌گوید که کمیسیون انتخابات باید یک موقف‌گیری روشن و واضح با رویکرد قانونی در برابر کمپین‌های پیش از وقت داشته باشد و موارد کمپینی را گوش‌زد کند. آقای رشید هم‌چنان می‌افزاید، لایحه‌ای که موارد کمپین‌های پیش از آغاز دوره‌ی اصلی آن را مشخص می‌کند، باید از سوی کمیسیون انتخابات تهیه شود.

رییس اجرایی فیفا اضافه می‌کند که شماری از نامزدان انتخابات ریاست جمهوری، دست به گشایش دفترهای کمپینی نیز زده‌اند و از وضعیت استفاده می‌کنند. آقای رشید می‌گوید که فعالیت‌های نامزدان انتخابات ریاست جمهوی، هیچ‌گونه تفاوتی با فعالیت‌های کمپینی ندارد. به گفته‌ی او، این نوع برخوردها و رفتارها فضا را برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، متشنج خواهد کرد.

در همین حال، حبیب‌الله شینواری، مسوول برنامه‌های ایتوا می‌گوید که نامزدان در مجالس شخصی و دولتی، هم‌چنان در شبکه‌های اجتماعی به گونه‌ی آزادانه به کمپین‌های انتخاباتی پرداخته‌اند. آقای شینواری می‌افزاید که کمیسیون‌های انتخاباتی هیچ‌گونه تصمیمی در این راستا نگرفته‌اند. آقای شینواری نیز مدعی است که شماری از نامزدان انتخابات، رسماً دفترهای کمپین گشوده‌اند و با رسانه‌ها در مورد برنامه‌ها و اهداف‌شان مصاحبه می‌کنند.

با این حال، مسوول برنامه‌های ایتوا می‌گوید که شماری دیگر از نامزدان انتخابات ریاست جمهوری، که امکانات برای‌شان مهیا نیست، اصلاً در صحنه‌ی انتخابات حضور ندارند و این مورد، عدالت انتخاباتی را زیر سوال می‌برد. آقای شینواری هم‌چنان از «همکاری نامنصفانه‌» رسانه‌ها با نامزدان انتخابات ریاست جمهوری انتقاد می‌کند. وی می‌گوید که کمیته‌‌ی رسانه‌های کمیسیون مستقل انتخابات و کمیسیون شکایات انتخاباتی، باید کارشیوه‌ای را برای مشخص ساختن موارد کمپین‌های پیش از وقت و هشدار برای نامزدان انتخابات ریاست جمهوری، تهیه کند. مسوول برنامه‌های ایتوا، افزون‌ بر این، پیشنهاد می‌کند که برای جلوگیری از کمپین‌های پیش از وقت، بهتر است نامزدان انتخابات ریاست جمهوری تفاهم‌نامه‌ای را امضاء کنند.

قرار انتخابات ریاست جمهوری، در ششم میزان سال جاری برگزار شود. براساس تقویم انتخاباتی، دوره‌ی کمپین نامزدان انتخابات ریاست جمهوری، از دو ماه پیش از روز برگزاری انتخابات آغاز می‌شود.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا