تاجران افغان نحوه استفاده از سیستم “تیر” را نمی دانند

محمد یویس مومند معاون تجارتی هیئت مدیره اتاق تجارت و صنایع افغانستان امروز در نشستی که به این منظور برگزار شده بود گفت: تاجران افغان از سیستم تیر آگاهی ندارند و همین سبب شده است که هیچ یک از تاجران از سهولت های این سیستم استفاده نتوانند.
او افزود؛ این سیستم به درستی در کشور تطبیق نشده است و از سال 2013 تا اکنون 1125 اموال لاری از خارج به داخل کشور وارد شده است اما تنها 17 لاری از داخل به خارج کشور صادر شده است که این برای تاجران بسیار نگران کننده است.
سیستم ترانسپورت بین المللی تیر عبارت از سیستم بین المللی تسهل کننده ی ترانزیت و ترانسپورت بین المللی است که توسط اتحادیه بین المللی ترانسپورت جاده یی میان کشورهای عضو این سازمان تطبیق می شود و منحیث یک ویزا و یا اجازه نامه ترانزیت و ترانسپورت کالاهای تجارتی تایید شده، تحت یک طرزالعمل یکسان عمل می کند.
در حال حاضر این سازمان دارای 170 سازمان عضو از 74 کشور است. قابل یاد آوریست که تنها 68 کشور عضو، قرارداد تیر را امضا نموده و 57 کشور عملاً از این سیستم استفاده می کنند.
افغانستان در حال حاضر عضویت سازمان تجارت جهانی را دارد و هم عضویت سازمان تیر را که تاجران افغان می توانند به سادگی اموال خود را به خارج کشور صادر کنند.
سید ولی سلطان معین پالیسی و برنامه های وزارت ترانسپورت نیز در این نشست گفت: تیر برای افغانستان که محاط به خشکه است از اهمیت بالای برخوردار است و تاجران افغان می توانند با این سیستم کالاهای خود را به کشورهای عضو تیر بدون کدام مشکل انتقال دهند.
آقای سلطان گفت: افغانستان 50 سال قبل عضویت سازمان تیر را گرفته بود و در سال 2013 عضویت این سازمان از سر گرفته و اکنون نهادهای دولتی روی بهبود این خط ترانزیتی کار می کنند.
معین پالیسی و برنامه های وزارت ترانسپورت بیان داشت، افغانستان که محاط به خشکه است با عضویت این سازمان میتواند محصولات خود را به کشورهای اروپایی و امریکایی صادر کند و صادرات به کشورهای جهانی میتواند سبب رشد صنعت و رشد اقتصاد مردم افغانستان شود.
او افزود؛ با ایجاد این سیستم دیگر نیاز نخواهد بود که اموال صادراتی مراحل پیچیده گمرکی را سپری کند یا در بنادر متوقف شوند.