اجتماعیدیدگاه ها

بیکاری در بامیان بیداد می کند؛ احتمال نا امن شدن مناطق مرکزی متصور است

آنان می گویند که شمار بیکاران دربامیان در سالهای اخیر بویژه در سال جاری روند افزایشی داشته و مشکلات بزرگی را دامن گیر باشندگان این ولایت کرده است.

موسی شفق قومیاری تحلیل گر امور اجتماعی و استاد در دانشگاه بامیان به خبرگزاری رها گفت:” نبود زمینه اشتغال و بالا رفتن آمار بیکاران در بامیان سبب افزایش میزان جرایم، فقر اقتصادی، اعتیاد شماری از جوانان بیکار به مواد مخدر و تشدید احتمال پیوستن آنان به صفوف مخالفان مسلح دولت شده است”.

آقای قومیاری هشدار داد، چنانچه دولت مرکزی و اداره محلی با روی دست گرفتن برنامه ای سنجیده شده، زمینه کار و اشتغال را برای باشندگان بامیان فراهم نکنند، شمار زیادی از بیکاران که از فقرشدید اقتصادی به تنگ آمده اند و نیز از سواد کافی برخوردار نیستند،  به صفوف مخالفان مسلح دولت خواهند پیوست.

“احتمال نا امن شدن تمام مناطق مرکزی”

بامیان در مرکز کشور از ولایت هایی است که ضمن برخورداری از امنیت کامل، منابع سرشار طبیعی از جمله بزرگترین معدن آهن در سطح منطقه را که گفته می شود استخراج آن می تواند برای حد اقل 50 هزار نفر شغل ایجاد کند، در دل کوه های خود جای داده است.

با این وجود، دولت در یک و نیم دهه گذشته به انکشاف و توسعه این ولایت و نیز ایجاد فرصت های کاری که از طریق استخراج این معادن زیر زمینی ممکن بود، تمایلی از خود نشان نداده است.

سعدالله رحمتی از دیگر آگاهان امور اجتماعی در بامیان به خبرگزاری رها گفت که علی رغم وجود فرصت های خوب برای ایجاد اشتغال در بامیان همانند استخراج همین معادن زیر زمینی موجود در این ولایت، دولت نتوانسته و یا هم نخواسته است که زمینه کار را برای مردم فراهم کند.

آقای رحمتی افزود که دولت می توانست با استخراج معادن بامیان از جمله معدن حاجیگگ هم به تسریع روند بازسازی و تطبیق پروژه های بزرگ انکشافی در این ولایت کمک کند و  هم برای هزاران تن از افراد بیکار مشاغل مناسب و با درآمد به نسبت بالاتر ایجا کند.

این آگاه امور اجتماعی در ادامه بیان داشت:” گسترش دامنه فقر و به تبع آن نا رضایتی مردم از دولت فرصت را برای نفوذ بیشتر مخالفان مسلح دولت به بامیان را فراهم می کند، زیرا این گروه ها به کسانی که به آنها می پیوندند، پول خوبی می دهد”.

به گفته او؛ چنانچه دولت هرچه زودتر برای ایجاد زمینه کار برای ده ها هزار بیکار در بامیان بگونه جدی اقدام نکند و بیکاران به صفوف مخالفان مسلح دولت بپیوندند، احتمال می رود نا امنی ها نه تنها در بامیان بلکه تمام مناطق مرکزی کشور که در یک و نیم دهه گذشته از آرام ترین مناطق کشور به شمار می رفتند، گسترش یابد.

“کاهش بی سابقه سطح اشتغال”

عدم توجه دولت به استخراج معادن بامیان و نیز تطبیق پروژه های بزرگ انکشافی در بامیان تنها مسائلی نیستند که بر شمار بیکاران در بامیان افزوده اند.

در کنار این عوامل، نبود زمینه سرمایه گذاری برای تاسیس شرکت های تولیدی نیز از عوامل تاثیر گذار در این زمینه بوده است.

رمضان امید رئیس اتحادیه گارگران بامیان با تایید این موضوع به خبرگزاری رها گفت که دولت در یک و دنیم دهه گذشته برای فراهم سازی زمینه سرمایه گذاری و تاسیس کارخانه های تولیدی که یکی از عوامل مهم در ایجاد اشتغال به شمار می رود، هیچ اقدام موثری انجام نداده است.

آقای امید می گوید، هم اکنون بیشتر از 150 هزار نفر در بامیان بیکارند و این رقم با گذشت هر روز افزایش می یابد.

بر اساس سروی هایی که از سوی مراکز ملی و بین المللی همانند برنامه همبستگی ملی، نهاد های مربوط سازمان ملل و برنامه های واکسیناسیون ملل متحد ارائه شده، کل جمعیت بامیان نزدیک به 700 هزار نفر است.

با توجه به این موضوع، آمار ارائه شده از سوی اتحادیه کارگران بامیان نشان میدهد که هم اکنون نزدیک به یک سوم جمعیت بامیان از بیکاری رنج می برند.

با این حال شماری از کارگران در بامیان می گویند که بیکاری در سال روان در این ولایت بیداد می کند و بیشتر افراد دارای توان کار حتی تحصیل کرده ها از نبود کار رنج می برند.

محمد حسین یکی از این کارگران به خبرگزاری رها گفت که هر روز صبح برای یافتن کار به بازار بامیان می رود اما بیشتر اوقات بدون اینکه حتی یک افغانی هم بدست بیاورد، با نا امیدی به خانه اش بر می گردد.

او با انتقاد از بی توجهی حکومت مرکزی به ایجاد فرصت های شغلی در بامیان می گوید که مردم بامیان همیشه از بیکاری رنج می بردند ولی با روی کار آمدن حکومت وحدت ملی، مشکل بیکاری در این ولایت به اوج خود رسیده و هیچ زمینه ای برای کار و درآمد وجود ندارد.

به گفته او؛ اداره محلی بامیان نیز در چند سال گذشته در زمینه ایجاد فرصت های شغلی برای باشندگان این ولایت بی توجه بوده است.

“کاهش بودجه انکشافی عامل اصلی”

محمدآصف مبلغ معاون والی بامیان نیز در گفتگو با خبرگزاری رها، ضمن تایید کاهش سطح اشتغال در بامیان، کاهش بودجه انکشافی برای تطبیق پروژه های زیربنایی و خروج تیم بازسازی ولایتی مالیزیا از این ولایت را عامل اصلی افزایش آمار بیکاران خواند.

آقای مبلغ گفت که درسالهای گذشته برای تطبیق پروژه های انکشافی در بامیان،  بین 50 تا 100 میلیون دالر تخصیص داده میشد اما این رقم در دو سال اخیر به کمتر از 50 میلیون دالر کاهش یافته است.

او افزود که خروج نیروهای پی آرتی از بامیان که تاحدی زمینه کار و اشتغال را برای باشندگان این ولایت فراهم می کرد نیز در افزایش آمار بیکاران بی تاثیر نبوده است.

مبلغ می گوید، سه سال پیش استخراج معادن ذغال سنگ بامیان نیز از سوی وزارت معادن کشور متوقف شد که باعث بیکار شدن نزدیک به پنج هزار گردید و سطح اشتغال در این ولایت را به پایین ترین حد رساند.

معاون والی بامیان همچنان پیوستن بیکاران به صفوف مخالفان مسلح دولت در این ولایت را رد کرد.

به گفته او؛ بامیانی ها مردمی صلح جو هستند و تحت هیچ شرایطی حاضر نخواهند شد تا لشکری برای ویرانگری و تخریب شوند.

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا