بیش از 600 تن در افغانستان محکوم به اعدام هستند
این آمار نشاندهنده افزایش چشمگیر موارد اعدام و احکام صادر شده آن نسبت به سال ۲۰۱۵ است که در آن سال یک مورد اعدام اجرا شد و ۱۲ حکم اعدام صادر شد.
اشرف غنی، رئیس جمهوری، پیشتر گفته بود با کسانی که خون سربازان و مردم بیگناه کشورش را میریزند، با قاطعیت برخورد خواهد کرد و در مجازات آنها تردیدی نشان نخواهد داد.
دولت افغانستان در ۱۹ ثور ۱۳۹۵ شش نفر را در زندان مرکزی کابل (پلچرخی) اعدام کرد که در چند حمله “تروریستی”، از جمله ترور برهانالدین ربانی نقش داشتند.
مطابق قوانین جزایی افغانستان، صدور حکم اعدام، محدود به موارد بسیار خاص، یعنی ۵ مورد است: “قتل عمد، کشتار جمعی، انفجار توام با قتل، قطاع الطریقی توام با قتل و جرایمی که در نتیجه آن اراضی افغانستان در اختیار خارجی قرار داده شده و تمامیت ارضی و استقلال کشور صدمه ببیند.”
از سوی دیگر، سرور دانش، معاون ریاست جمهوری افغانستان در ۱۳میزان ۱۳۹۵ از تلاش دولت افغانستان در محدودتر کردن حکم اعدام خبر داد.
او گفت: “دولت در نظر دارد برای اکثر جرایمی که فعلا در قانون جزا مجازات اعدام پیش بینی شده، مجازات حبس ابد در نظر گرفته شود”.
عفو بینالملل در سال ۲۰۱۶ در سراسر جهان بیش از ۱۰۰۰ مورد اعدام را ثبت کرده است. با وجودیکه این رقم از سال ۲۰۱۵ کاهش یافته، اما تعداد احکام اعدام صادر شده (۳۰۰۰ مورد) نسبت به سال ۲۰۱۵ بیشتر است. ایران و عربستان سعودی هنوز در میان کشورهای هستند که در سطح جهان بالاترین میزان اعدام را دارند.
این سازمان با مجازات اعدام در تمامی موارد و بدون هیچ استثنایی مخالف است.
سیما سمر، رئیس کمیسیون حقوق بشر نیز چندی پیش اعلام کرد که با اعدام مخالف است، فرقی نمی کند که فرد محکوم تروریست باشد یا غیر از آن.