علی احمد عثمانی وزیر انرژی و آب که در نشست شورای بلوچ های افغانستان صحبت می کرد، گفت که بیشترین مشکلات آبی که جمهوری اسلامی ایران با آن مواجه است، برخواسته از سیاست های بندسازی این کشور است.
دفتر مطبوعاتی وزارت انرژی و آب با ارسال خبرنامه ای به نقل از علی احمد عثمانی نوشته است “ما با ساخت بند سلما (بند دوستی افغانستان و هند) تنها کمتر از 19 درصد از آب هریرود را کنترل کردیم و تنها یک بند روی هریرود ساختیم در حالی که ایران چندین بند روی این رود ساخته است.”
آقای عثمانی در این نشست که به مناسبت مدیریت منابع آبی افغانستان برگزار شده بود، همچنین گفت ساخت بند کمال خان می تواند برای تطبیق هر چه بهتر معاهده آبی میان ایران و افغانستان کمک فراوان کند.
وزیر انرژی و آب همچنین گفت: “سال گذشته افغانستان در بخش هامون ها و انحراف آب به سوی چاه نیمه های ایران رسما اعتراض کرد.”
وزیر انرژی و آب در بخش دیگری از صحبت هایش گفت: واقعیت مسئله این است که افغانستان در بخش هایی از جغرافیایی خود از خشکسالی متاثر شده است و آب کافی (در آن مناطق) وجود ندارد.
وزارت انرژی و آب در یک سال گذشته 5 کشور همسایه را در راستای مدیریت منابع آب مطالعه کرده است تا با روی دست گرفتن برنامه های راهبردی افغانستان در آینده دچار آن نشود.
در بخش دیگری از صحبت های وزیر انرژی و آب آمده است که “در مدیریت منابع آب ما باید حق رودخانه ها را نیز مراعات کنیم و نباید در تمام مناطق بند سازی کنیم بلکه باید اجازه دهیم محیط زیست و رودخانه ها به حیات طبیعی خود ادامه دهند.”
لازم به ذکر است که چند روز پیش دکتر حسن روحانی رئیس جمهوری ایران گفت که کشورش در مقابل بندسازی های افغانستان بی تفاوت نخواهد ماند که این گفته های آقای روحانی برخی واکنش های تندی را در افغانستان بدنبال داشت.
اما محمد رضا بهرامی سفیر ایران در کابل گفت که از گفته ای آقای روحانی در افغانستان برداشت درستی صورت نگرفته است و ایران به منافع ملی افغانستان احترام می گذارد.
وی گفت که مدیریت آب حق قانونی هر کشور است اما باید از پدیده های ملی برای بهبود روابط میان کشور بکار گرفت.