اين کميسيون در پاسخ به اعلاميه اخير احزاب و جريان هاى سياسى در مورد انتخابات گفته است که با التزام به رعايت قانون انتخابات، متعهد به آوردن اصلاحات در پروسه های مختلف انتخابات مى باشد.
منبع افزوده است که کميسيون مستقل انتخابات، بادر نظرداشت نقش و اهميت احزاب سياسی در نظام مردم سالاری و از همه مهمتر در روند انتخابات، همواره تلاش نموده است تا نظريات و مشوره های جوانب ذيدخل بخصوص احزاب سياسی در اين روند ملی را داشته باشد.
کميسيون مستقل انتخابات مى گويد که متعهد به برگزاری انتخابات ولسی جرگه و شوراهای ولسوالی در سال ۱۳۹۷ می باشد؛ اما مشروط بر اينکه بودجه مورد ضرورت اين روند، در زمان معينه آن فراهم و امنيت پروسه تامين گردد.
اما به گفته اين کميسيون، تغيير نظام (سيستم) انتخاباتی که يکى از خواست هاى احزاب و جريان هاى سياسى مى باشد، در اين برهه حساس زمانی آمادگی ها برای انتخابات پيش رو را به شدت متأثر ساخته و امکان آن می رود که برگزاری انتخابات، در سال ١٣٩٧ را به تأخير مواجه سازد.
اين نهاد مى گويد که به اعتقاد و باورمندی کامل به نقش احزاب سياسی در روند انتخابات، ميکانيزم مشورت دوامدار با جوانب ذيدخل انتخابات را از طريق برگزاری نشست های ملی انتخابات ايجاد نموده و از معرفی نمايندگان دايمی آنها به کميسيون استقبال مى نمايد؛ تا آنها بتوانند از امور مربوط به انتخابات آگاهی حاصل نمايند.
همچنان کميسيون مستقل انتخابات مى گويد که مطابق مکلفيت قانونی خويش، مصمم است تا زمينه رايدهی را برای تمام واجدين شرايط رايدهی در سراسر کشور فراهم سازد که بيجا شدگان داخلی نيز شامل روند خواهند بود.
اين درحالى است که دو روزقبل، برخی احزاب سياسی به شمول احزاب مطرح کشور، خواستار فراهم شدن زمينۀ نظارت احزاب از تمام پروسه های انتخاباتی شده، از کميسيون های انتخاباتی خواستند که هيچ تصميمی را به دور از نظارت آن ها انجام ندهد.
اين جريان هاى سياسى در اعلاميه اى گفته اند: «ما خواهان برگزاری انتخابات شفاف و عادلانه هستیم؛ انتخاباتی که منتج به تاسيس پارلمان معتبر، ممثل واقعی ارادۀ قاطع ملت و مورد حمايت اکثريت مردم باشد؛ ما تاکيد می کنيم که انتخابات آينده در موعد اعلان شده و بدون هيچ گونه تاخير و تعلل برگزار شود و مصمم هستيم که اين انتخابات را، وسيلۀ موثر برای حل بحران بسازيم.»
احزاب يادشده، در اين اعلاميه خواسته اند که انتخابات ولسی جرگه، تا اوایل ميزان ١٣٩٧ برگزار شود و برای جلوگيری از هدر رفتن آرا، برای احزاب سياسی و ائتلاف ها، آرای هر حوزه در درون ليست ها قابل انتقال باشد.