براساس قانون تازه انتخابات، سیستم رأیدهی چند بُعدی در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده مورد استفاده قرار نمیگیرد
شاه حسین مرتضوی، معاون سخنگوی رئیس جمهور، امروز در کابل به رسانهها گفت براساس ماده دوم قانون انتخابات، «سیستم رأی دهی چند بعدی» در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده استفاده نخواهد شد اما در انتخاباتهای بعد از این سیستم استفاده خواهد گردید.
مرتضوی از کمیسیون مستقل انتخابات خواست در همکاری با احزاب رسمی و نهادهای مدنی طرح خود در مورد قانون انتخابات را طی یک ماه به کابینه دولت ارائه کند.
این درحالیست که احزاب سیاسی خواهان استفاده از سیستم رأی دهی چند بعدی در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده کشور شده بودند.
مرتضوی در بخش دیگری از سخنان خود به توشیح قانون تازه انتخابات توسط رئیس جمهور اشاره کرد و گفت در این قانون تسهیلات تازهای برای کاندیداهای زن درنظر گرفته شدهاست.
مرتضوی گفت: «اختصاص 25 درصد کرسیها به خانمها، شرط سنی 25 سال و داشتن حداقل سواد خواندن و نوشتن از جمله امتیازاتی است که در قانون تازه انتخابات به زنان داده شدهاست.»
مرتضوی تأکید نمود برکناری کمیشنران کمیسیونهای انتخاباتی تأثیری بر انجام کارهای کمیسیونها ندارد و روسای دارالانشای هر کمیسیون مسئول انجام کارهاست.
به گفته مرتضوی در صورتیکه کمیسیون مستقل انتخابات فیصلههای کمیسیون شکایات انتخاباتی در مورد نتایج آراء را نپذیرد، یک کمیسیون مختلط تشکیل میشود و اگر بازهم مشکل حل نشد، یک محکمه اختصاصی شکل خواهد گرفت.
مرتضوی در بخش دیگری از سخنان افزود رئیس جمهور غنی با صدور فرمانی در مورد رفتار نیروهای امنیتی و دفاعی کشور در روند انتخابات از آنها خواست تنها به وظیفه خود در تأمین امنیت بپردازند و در امور انتخابات دخالت نکنند.
وی تأکید کرد براساس فرمان تازه رئیس جمهور، وزارت دفاع و داخله و ریاست امنیت ملی موظفند امنیت دفاتر مرکزی و ولایتی کمیسیونهای انتخاباتی، محلات رأیدهی، مراکز شمارش آراء و رأیدهندگان را تأمین کنند.
«همکاری با کمیسیونهای انتخاباتی در زمینه تأمین نیروی امنیتی به درخواست آنها، تلاش برای مشارکت حداکثری زنان در انتخابات، حفظ بیطرفی، رعایت کرامت انسانی و حقوق رأی دهندگان در زمان انتخابات، پرهیز از تبعیض و حفط اطلاعات محرمانهای که از کمیسیونها دریافت میکنند» ا زدیگر مواردی موجود در فرمان رئیس جمهور در مورد رفتار نیروهای امنیتی در زمان انتخابات می باشد.
باید گفت ایجاد اصلاحات در نظام انتخاباتی برای ایجاد شفافیت و جلوگیری از تقلب از وعدههای اصلی رئیس جمهور غنی به مردم افغانستان و جامعه جهانی بود.
به نظر کارشناسان امر، توشیح قانون تازه انتخابات و برکناری کمیشنران کمیسیونهای انتخاباتی از سوی رئیس جمهور را باید به فال نیک گرفت و به انتخابات بدون تقلب امیدوار بود.