بدخشان در زمستان؛ با مسدود شدن راه های مواصلاتی، خدمات صحی و غذایی نیز قطع می گردد
در کنار مسدود بودن راه های مواصلاتی در فصل سرما، نبود کلینیک مجهز و دسترسی نداشتن به مواد غذایی از مشکلات عمده باشنگان ولسوالی های دور دست ولایت بدخشان است، که همه ساله در پی برف باری های شدید این راه های مواصلاتی مسدود و جان دها باشنده این ولسوالی ها را می گیرد.
روح الله روحانی باشنده ولسوالی یاوان ولایت بدخشان به خبرگزاری رها می گوید که زمستان برای مردم این ولسوالی ها پنج ماه بوده و راه های مواصلاتی ولسوالی های سه گانه راغ ها از نگاه ترانزیت و رفت و آمد بسیار صعب العبور است.
آقای روحانی علاوه می کند در سه ماه فصل زمستان کاملا راه های موصلاتی به روی رفت و آمد و ترافیک موتر ها مسدود می گردد، که مردم این ولسوالی با وجود تمام مشکلات دیگر به مرکز ولایت نمی توانند وصل شوند.
او گفت باشندگان این ولسوالی ها به خدمات صحی دسترسی ندارند و همچنین از آب های آشامیدنی صحی محروم اند.
به گفته ای او، مشکلات این مردم به حدی است که مریضان خود را در فصل سرما و مسدود بودن راه های موصلاتی توسط تزکیره{زینه} بر سر شانه های خود در مدت سه روز به مرکز حمل می کنند.
طبق گفته های باشندگان محل سالانه به دلیل نبود سرک های معیاری ده ها موتر با تمام سرنشین هایش واژگون می گردد و موتر های باربری نیز از سرک منحرف می گردند که در نتیجه این حادثات، مواد های غذایی از بین رفته و بسیاری از باشندگان این ولسوالی ها نیز جان می سپارند.
صدیق الله باشنده ولسوالی راغستان می گوید که در بیست سال گذشته با وجود یک حکومت دارای مشروعیت بین المللی هیچ توجهی به ولسوالی های مرزی و دور دست ولایت بدخشان صورت نگرفت.
او می گوید که بار ها مردم این ولسوالی صدا بلند نمودند ولی گوش شنوایی نبود و عرض و داد های آنان نا شنیده باقی ماند.
صدیق الله گفت: «خواست ما ازحکومت تازه تشکیل به ریاست طالبان این است که مردم ما را آزار و اذیت نکنند چون مردم ما در این روزهای سرد زمستانی رنج روزگار را به سختی تحمل می کنند، اگر کمک می توانند که خوب است، اما اگر کمک نمی توانند حداقل آزار و اذیت هم نکنند.»
همچنین رحیم الله باشنده ولسوالی دروازها (خواهان، نسی، شکی، مایمی، کوف آب) گفت که حکومت پیشین برای رسیدگی به مشکلات مردم این ولسوالی ها و پاسخ دهی به حوادث و رویداد های احتمالی طبیعی، ذخایر استراتژیک غذایی و غیر غذایی ایجاد نمود و ازسویی هم برای پاسخ دهی به مشکلات صحی مردم از طریق همکاری های مرزی با کشور تاجیکستان به مشکلات صحی باشندگان مرزی و دور دست رسیدگی میشد.
او می گوید که اکنون حکومت به دست طالبان است و مواد غذایی و غیر غذایی در ذخایر استراتژیک موجود نمی باشد و مرزهای تاجیکستان نیز به دلیل تنش های سیاسی مسدود گردیده است.
او از حکومت طالبان می خواهد جهت رسیدگی به مشکلات این مردم برنامه های مشخصی را روی دست بگیرند و به ذخایر استراتژیک نیز مواد غذایی و غیر غذایی جمع آوری و ذخیره نمایند تا در صورت لزوم برای متضررین حوادث طبیعی رسیدگی به موقع صورت بگیرد.
در همین حال معزالدین احمدی رئیس اطلاعات و فرهنگ امارت اسلامی طالبان در ولایت بدخشان از آمادگی ها برای رسیدگی به مشکلات ولسوالی های دور دست و مرزی ولایت بدخشان خبر می دهد.
آقای احمدی می گوید که با موسسات همکار در زمینه ذخیره مواد غذایی و غیر غذایی و همچنین پاسخدهی به موقع به افراد متضرر حوادث طبیعی در فصل سرما سخن گفته اند و آنان نیز وعده کمک های همه جانبه را همانند گذشته داده اند.
ولسوالی های یاوان، راغستان، زیرکی، خواهان، پامیر، شغنان، نسی، مایمی، شکی و کوف آب از ولسوالی های دور دست و مرزی ولایت بدخشان است که در فصل زمستان راه مواصلاتی این ولسوالی ها مسدود می باشد.
در گذشته خدمات صحی از طریق تاجیکستان و خدمات غذایی و غیر غذایی توسط ذخایر استراتژیک برای حوادث احتمالی تامین می شد اما با آمدن امارت اسلامی ذخایر غذایی ذخیره نشده و همچنان مرزهای تاجکیستان به روی عابرین نیز مسدود گردیده است.
ساکنان ولایت بدخشان می گویند که با رسیدن فصل سرما و با مسدود شدن راه های مواصلاتی مشکلات مردم در این ولسوالی ها چندین برابر افزایش پیدا می کند؛ اکنون باید دید که امارت اسلامی تا چه حد جواب گوی مشکلات و نیازهای اولیه این مردم خواهند بود.