اجتماعی

با آمدن طالبان، افغانستان در رده بندی جهانی آزادی رسانه ها 34 رتبه سقوط کرد

سازمان گزارشگران بدون مرز امروز (سه شنبه 13 ثور) به مناسبت روز جهانی آزادی مطبوعات گفته است که با سقوط دولت پیشین در افغانستان و آمدن طالبان، جایگاه آزادی رسانه ها در افغانستان 34 رتبه در جهان سقوط کرد.

بر بنیاد آمار گزارشگران بدون مرز، افغانستان از میان ۱۸۰ کشور با کسب ۳۸ امتیاز در رده ۱۵۶ قرار گرفته است، در حالی که سال گذشته افغانستان با ۶۰ امتیاز در رده ۱۲۲ جهان قرار داشت.

براین اساس، در سه ماه نخست تسلط طالبان بر افغانستان ۴۳ درصد از رسانه‌های افغانستان ناپدید شدند و در مجموع از زمان به قدرت رسیدن طالبان، از ۱۰ هزار و ۷۸۰ خبرنگار، حدود ۶۰ درصد آن وظایف شان را از دست داده‌اند.

طبق این گزارش، ۸۴ درصد زنان خبرنگار و ۵۲ درصد خبرنگار مرد کار خود را از دست داده‌اند.

براساس رده‌بندی جهانی رسانه‌ها در سال ۲۰۲۲، کشورهای اروپای شمالی مانند ناروی، دانمارک و سویدن در صدر جدول قرار دارند.

به گفته گزارشگران بدون مرز، امسال به گونه بی‌سابقه در ۲۸ کشور، وضعیت آزادی رسانه «خیلی بد» رده بندی شده است.

میانمار در رده ۱۷۶، چین در رده ۱۷۵، ترکمنستان ۱۷۷، ایران ۱۷۸، اریتره ۱۷۹ و کوریای شمالی در رده ۱۸۰ دارند و این کشورها جز ده‌ بدترین کشور دنیا برای آزادی رسانه‌ها شناخته شده اند.

در این گزارش آمده است که تشکیل حکومت طالبان به نام «امارت اسلامی» خبرنگاران را در سردرگمی قرار داد و از آن زمان به بعد شماری از نهادهای گروه طالبان مانند وزارت اطلاعات و فرهنگ، استخبارات،‌ وزارت امر به معروف و نهی از منکر و مرکز رسانه‌های این گروه پیوسته به خبرنگاران و رسانه‌ها اخطار داده‌اند.

به گفته گزارشگران بدون مرز، فروپاشی اقتصادی در افغانستان در کنار مسایل سیاسی، باعث تضعیف بیشتر رسانه‌ها شده و خبرنگاران از این وضعیت متأثر شده‌اند.

گزارشگران بدون مرز تأکید کرده است که در افغانستان زیر حاکمیت طالبان، پرداختن به بسیاری از موضوعات در رسانه‌ها دشوار است و موضوع هایی چون مذهب، جایگاه زن و حقوق بشر خط سرخ هستند.

گزارشگران بدون مرز افزوده است که در نتیجه تسخیر کابل به دست طالبان، بسیاری از روزنامه نگاران به خارج از کشور فرار کرده‌اند و بسیاری دیگر نیز مورد بازداشت و بازجویی استخبارات طالبان قرار گرفته اند؛ به گونه ای که شماری از موارد بازداشتی ممکن است خشونت‌آمیز باشد و می‌تواند از چند ساعت تا نزدیک یک هفته به طول انجامد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا