بایدن و غنی در آخرین مکالمه تلفنی خطر سقوط نظام را نادیده گرفته بودند
رویترز به سندی دست یافته است که نشان می دهد که جو بایدن در آخرین مکالمه تلفنی با محمد اشرف غنی رئیس جمهور فراری افغانستان از خواسته بود تا از دیگر چهره های مطرح سیاسی افغانستان برای تغییر وضعیت استفاده کند.
همچنین در این مکالمه دو طرف بر روی مسایل مختلفی با یکدیگر صحبت کردند و تنها موضوعی که ظاهر در صحبت هایشان در نظر نگرفته بودند و یا شاید به طور کل از آن آگاهی نداشتند، خطر سقوط به یک باره دولت و تصرف افغانستان به دست طالبان باشد.
سند این مکالمه تلفنی 14 دقیقه ای توسط منبعی به دست رویترز رسیده که وی اجازه انتشار آن را نداشته است.
در آن مکالمه، جو بایدن به اشرف غنی پیشنهاد می دهد که اگر بتواند چشم انداز روشن و واضحی از طرح و برنامه هایش برای کنترل اوضاع بهم ریخته افغانستان ارائه کند، آمریکا به کمک های هوایی اش ادامه می دهد؛ این در حالیست که تنها چند روز پیش از این مکالمه، نیروهای آمریکایی به برخی مواضع طالبان حمله هوایی کرده بودند که اما با اعتراض طالبان مواجه گردید و آن را نقض صریح توافقنامه دوحه میان خود و آمریکا عنوان کردند.
همچنین جو بایدن به اشرف غنی توصیه کرده بود که از شخصیت های قدرتمند افغانستان برای ترسیم یک استراتژی نظامی کمک بگیرد و یک فرد نظامی واقعی را (احتمالا اشاره به بسم الله خان محمدی وزیر دفاع اشاره داشته است) در راس این کار بگمارد.
آقای بایدن در این مکالمه از نیروهای امنیتی افغانستان به خوبی یاد کرده بود و گفته بود: “شما مسلما بهترین نظامیان را دارید. شما در حدود 300 هزار پرسونل مجهز و آموزش دیده در مقابل تنها 70 الی 80 هزار جنگجوی طالبان دارید که به راحتی توانایی جنگیدن دارند.”
همچنین آقای بایدن به اشرف غنی گفته بود: “نیازی نیست که بگویم دنیا و در بخش هایی از افغانستان، چه دیدگاهی وجود دارد، اما معتقدم که مبارزه علیه طالبان به خوبی پیش نمی رود.”
بایدن به غنی گفت اگر تمامی چهره های مطرح افغانستان یکجا در یک کنفرانس خبری حاضر گردند و از یک استراتژی نظامی حمایت کنند قطعا دیدگاه ها و اوضاع را در داخل تغییر می دهد.
او افزود: “ما به مبارزه سخت خود چه به لحاظ دیپلماسی، سیاسی و اقتصادی ادامه می دهیم تا مطمئن گردیم که دولت شما نه تنها پا بر جا می ماند بلکه رشد و ترقی نیز می کند.”
لازم به ذکر است که پس از این مکالمه تلفنی، کاخ سفید طی بیانیه ای از ادامه حمایت خود از نیروهای امنیتی افغانستان صحبت کرد و نوشته بود که دولت بایدن به دنبال گرفتن بودجه از کنگره برای افغانستان است.
براساس سند منتشر شده، اشرف غنی نیز در این مکالمه به نوبه خود گفته بود که معتقد بوده اگر بتواند راه حل نظامی را بالانس کند قادر است صلح را در کشور حاکم کند.
غنی گفته بود: “ما با حمله تمام عیار از طرف طالبان به شمول پاکستانی ها با حمایت های لوجستیکی شان، به همراه 10 الی 15 هزار تروریست بین المللی که عمدتا از پاکستان آمده اند، مواجه هستیم.”
لازم به ذکر است در حالی که دو رئیس جمهور این مکالمه تلفنی را با هم داشتند، نیروهای طالبان در حدود نیمی از خاک افغانستان را به کنترل خود در آورده بودند.
دولت مرکزی افغانستان مدعی بود که تغییری در استراتژی نظامی خود بوجود آورده است که در آن بر حفاظت از مناطق شهری و مزدحم متمرکز است، و بایدن نیز گفته می شود که نظرش به این استراتژی مثبت بوده است.
بایدن گفته بود: “من یک شخص نظامی نیستم، بنابراین نمی توانم بگویم یک استراتژی باید دقیقا چگونه باشد؛ اما با این کار نه تنها شما به کمک های بیشتری از جامعه جهانی دسترسی پیدا می کنید، بلکه دیدگاه ها را نسبت به خود تغییر می دهید که اوضاع در افغانستان در حال تغییر است.”
زمانی که جو بایدن از اشرف غنی خواست تا از حامد کرزی رئیس جمهور پیشین افغانستان بخواهد در یک کنفرانس خبری مشترک حاضر گردد، اشرف غنی با آن مخالفت کرد و گفت: “کرزی هیچ کمکی نخواهد کرد. او ساز مخالف می زند؛ و به لحاظ زمانی هم نمی توانیم تک تک افراد را وارد کنیم. ماه ها تلاش کردیم که حامد کرزی را قناعت دهیم اما در آخرین جلسه ای که با هم داشتیم و تقریبا 110 دقیقه به طول کشید، حامد کرزی ضمن سرزنش من، مرا متهم کرد که تو «نوکر آمریکا» هستی.”
بایدن پس از شنیدن این صحبت های غنی، گفته که قضاوت نمی کند.