با وجود اینکه مردم افغانستان نسبت به پروژه خط لوله گاز تاپی در منطقه بسیار خوشبین و امیدوار هستند، بانک توسعه آسیایی تصمیم گرفته این پروژه مهم را به تاخیر بیندازد.
بانک آسیایی دلیل تاخیر پروژه تاپی را عدم به رسمیت شناخته شدن امارت اسلامی طالبان از سوی سازمان ملل و دیگر قدرت های اقتصادی دنیا عنوان کرده است.
شهروندان افغانستان اما به کابل تایمز می گویند کشورهای دخیل در خط لوله گاز تاپی می بایست راهی برای تطبیق این پروژه کلان در منطقه پیدا کنند. آنان تاکید می کنند تاپی می تواند چهره اقتصاد در افغانستان را تغییر دهد.
به باور مردم افغانستان، اکنون امنیت سراسری در افغانستان حاکم شده و تهدیدات امنیتی وجود ندارد. شهروندان افغان از سهامداران تاپی می خواهند در اسرع وقت این پروژه کلان را تطبیق نمایند.
از سویی هم چندی پیش یک رسانه پاکستان به نقل از وزیر انرژی این کشور گفته بود بانک توسعه آسیایی تا زمان کسب مشروعیت بین المللی از سوی طالبان تمام فعالیت های مربوط به تاپی را متوقف کرده است.
حماد ازهر، وزیر انرژی پاکستان، گفته بود بانک توسعه آسیایی تمام فعالیت های مربوط به بررسی و پردازش پروژه تاپی را اطلاع ثانوی به حالت تعلیق درآورده است.
سخنگوی بانک توسعه آسیایی به شرط افشا نشدن نامش نیز خبر تعلیق تاپی تا اطلاع ثانوی را تایید نمود.
وزارت مالیه امارت اسلامی طالبان اما گزارش تعلیق تاپی را رد کرده می گوید بانک توسعه آسیایی علاقه مند به مشاوره در زمینه تطبیق پروژه تاپی ست. احمد ولی حقمل می گوید بخش اعظم پروژه از سوی ترکمنستان تمویل و حمایت می شود و بانک توسعه آسیایی نقش مشاور مالی را ایفا می کند.
به گفته مقامات امارت اسلامی طالبان، مراد امانف، رئیس پروژه تاپی، و هوجا اوزوف، سفیر ترکمنستان در کابل، در جلسه دو هفته پیش برنامه پروژه تاپی را دریافت کردند.
عقیلجان اعظم، معاون سخنگوی وزارت امور داخله ترکمنستان، گفت رئیس تاپی و سفیر این کشور در کابل نسبت به امنیت تاپی اطمینان لازم را از سوی امارت اسلامی دریافت کرده اند.
وی افزود کارهای اساسی پروژه انجام شده و تطبیق تاپی به زودی از سر گرفته می شود.
خط لوله گاز ترکمنستان-افغانستان-پاکستان-هند(تاپی) قرار است گاز طبیعی را از ترکمنستان به افغانستان، پاکستان و در نهایت هند منتقل کند.
تاپی یک هزار و هشت صد و چهارده کیلومتر طول و ظرفیت انتقال سی و سه میلیارد متر مکعب گاز طبیعی در سال را دارد و بخش زیادی از آن از خاک افغانستان عبور می کند.
خط لوله تاپی از ولایات هرات و قندهار در افغانستان می گذرد و در نهایت به شهر فازیلیکا در هند ختم می شود.
تاپی می تواند فرصت های شغلی زیادی برای افغانستان خلق کند. برخی از کارشناسان اقتصادی می گویند تطبیق تاپی برای حدود دوازده هزار نفر در افغانستان شغل ایجاد می کند.
از سویی هم وزارت معادن و پطرولیوم امارت اسلامی طالبان هم می گوید ترکمنستان نسبت به تاپی جدی به نظر می رسد. امارت اسلامی طالبان همواره اعلام کرده است کارهای عملی تاپی می بایست در آینده نزدیک آغاز گردد و کارهای ابتدایی تطبیق پروژه صورت گرفته است.