امنیت و جرایمسیاست

بازداشت یک مقام بلندپایه طالبان در پیشاور پاکستان

به گزارش رها، حافظ محب الله که در زمان حکومت طالبان وزیر امور دینی بود در شهر پیشاور تحت بازداشت قرار گرفته است.

این بازداشت درحالی صورت می گیرد که زلمی خلیلزاد نماینده ویژه آمریکا در امور صلح افغانستان قرار است به زودی از پاکستان بازدید کند. آقای خلیلزاد اخیرا رشته ملاقات هایی با نمایندگان دفتر سیاسی طالبان در قطر و امارات متحده عربی انجام داده است.

آمریکا از پاکستان می خواهد طالبان را به آشتی با دولت کابل و پایان دادن به مناقشه 17 ساله در افغانستان ترغیب کند.

مقام های پاکستانی هنوز واکنشی به این خبر نشان نداده اند.

منابع آگاه طالبان می گویند که حافظ محب الله چند سال بود که در پیشاور زندگی می کرد.

دو مقام بلندپایه طالبان که نخواستند نامشان فاش شود گفتند که هدف از این دستگیری اعمال فشار بر طالبان برای دیدار با زلمی خلیلزاد در طول هفته جاری در پاکستان، یا مهم تر از آن موافقت با دیدار با نمایندگان اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان بوده است.

طالبان تاکنون از برگزاری دیدارهای مستقیم با مقام های افغان خودداری کرده است، دولتی که “دست نشانده” آمریکا می داند.

منابع این گروه می گویند که دولت های پاکستان و عربستان سعودی هر دو در تلاش بوده اند طالبان را برای تغییر مسیر قانع کنند.

یک عضو “شورای کویته” طالبان گفته است: “در مورد گفتگوهای صلح آتی ملاقاتی با مقام های پاکستانی برگزار شد که با بحث و مشاجره خاتمه یافت. بلافاصله بعد از آن مقام ها با یورش به چند خانه محب الله را دستگیر کردند. بعد از آن مولوی هیبت الله (رهبر طالبان) در پیامی همگانی هشدار داد مواظب باشند.”

مقام های طالبان قبلا گفته اند که فقط زمانی گفتگو با دولت افغانستان را شروع می کنند که تاریخ دقیق خروج نیروهای آمریکایی از این کشور مورد موافقت قرار گرفته باشد.

تازه ترین دور مذاکرات میان آقای خلیلزاد و نمایندگان طالبان در ماه دسامبر در ابوظبی با حضور مقام های پاکستانی و سعودی انجام شد.

هیأتی از دولت افغانستان هم به امارات رفته بود اما طالبان حاضر به دیدار با آنها نشد.

علیرغم انکارهای پاکستان، مقام های آمریکایی و افغان بارها این کشور را متهم به پشتیبانی از طالبان کرده اند. دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در توییتی در ژانویه ۲۰۱۸ ادعا کرد که پاکستان در ازای کمک های آمریکا “چیزی جز دروغ و فریب” تحویل نداده است.

احمد رشید روزنامه نگار پاکستانی گفته است: “فکر می کنم سیاست پاکستان شاهد تغییر بوده. ارتش و دستگاه اطلاعاتی آن سعی دارند طالبان را قانع و راضی کنند تا با آمریکایی ها و دولت کابل دیدار کند.”

او افزود: “یکی از فشارهای عمده (بر پاکستان) نه از طرف آمریکا بلکه سعودی ها و امارات متحده عربی وارد می آید.”

این دو کشور اخیرا میلیاردها دلار وام در اختیار پاکستان که اقتصادش بیمار و ضعیف است گذاشته اند.

مقام های پاکستانی اغلب می گویند که این کشور دیگر بر طالبان “آن نفوذ سابق را ندارد”. اما همچنین اصرار دارند که می خواهند به آوردن صلح و ثبات به افغانستان کمک کنند.

پاکستان در ماه اکتبر ملا برادر از بنیانگذاران طالبان را آزاد کرد، ظاهرا با این هدف که او فرصت نقش آفرینی در مذاکرات صلح را داشته باشد.

با این حال آقای رشید گفت که “مقدار زیادی از تدارکات لجستیکی طالبان از پاکستان می آید” و “معلوم نیست که این خطوط تدارکاتی متوقف شده باشد.”

یک عضو بلندپایه سابق طالبان در مورد نیات مقام های پاکستانی ابراز تردید کرده و گفته است این کشور در جریان مذاکرات صلح سعی داشته اعضایی از طالبان را که با منافع پاکستان همدردی دارند مطرح کند نه اعضای دفتر رسمی این گروه در قطر را.

او اخطار داد که اگر فشار بر طالبان بیش از حد بالا بگیرد احتمال “فروپاشی” مذاکرات تقویت می شود و ممکن است طالبان دیگر به مذاکره ادامه ندهند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا