اجتماعیبرگزیده هاسیاستِتیتر یک

اگر دولت نخواهد یا نتواند جنایتکاران جنگی را محاکمه کند، دادگاه جزایی بین المللی باید مداخله کند

 

سیما سمر امروز چهارشنبه 25 اسد ضمن اشاره به نقش و مسئولیت دولت در قبال فراهم کردن و اعاده کردن حقوق قربانیان جنگ و بی‌جا شدگان داخلی گفت: «اگر دولت نخواهد یا توانایی نداشته باشد تا مجرمان جنگی را به محکمه بکشاند نیاز است که محکمه جزایی بین‌المللی مداخله بکند.»

افغانستان عضو محکمه بین المللی جزایی (ICC) است و در صورتی‌که دولت توانایی به دادگاه کشاندن مجرمین جنگی را نداشته باشد باید لابی و تلاش شود تا محکمه جزایی بین‌المللی در قضایایی مثل میرزاولنگ دخالت کند.

این تحقیق امروز رسما شروع به کار کرد و افتتاح شد. پس از آنکه تحقیق به انجام برسد نتایج و پیشنهادات آن نشر خواهد شد.

گفتنی است که گروه تروریستی طالبان حدود دو هفته پیش به روستای میرزاولنگ در ولسوالی صیاد ولایت سرپل حمله کردند و نزدیک به ۵۰ تن را تیرباران کرد.

کمیسیون حقوق بشر افغانستان و نماینده حقوق بشر سازمان ملل جنایت هایی که توسط گروه تروریستی طالبان در روستای میرزاولنگ سرپل رخ داده بود، نکوهش و تقبیح کرده اند.

رئیس کمیسیون حقوق بشر افغانستان تاکید می‌کند که به اساس قوانین، غیرنظامیان باید در جنگ محافظت شوند و هیچ یک از طرفین حق ندارند گروگان‌ها را توهین، تحقیر، لت و کوب و یا به قتل برسانند و یا برخورد تبعیض آمیزی با آنها به دلیل مذهب و قومیت داشته باشند.

خانم سمر می‌گوید نباید اجازه داده شود که این جرایم ادامه پیدا کند زیرا این‌ها جرایمی نیستند که قابل بخشش از سوی حکومت و افراد با نفوذ باشد.

او تاکید دارد که برای پایان دادن به فرهنگ معافیت، تامین عدالت برای قربانیان و پاسخگویی مرتکبین این جرایم، باید دادگاه بین‌المللی جزایی در افغانستان مداخله کند.

به گفته وی، افغانستان در سال ۲۰۰۳ عضویت این دادگاه را به دست آورده و از آنجا که نهادهای عدلی و قضایی افغانستان در تامین عدالت در جرایم جنگی و ضدبشری ناتوان هستند، آنها خواهان مداخله دیوان بین‌المللی کیفری در افغانستان هستند.

رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان می‌گوید آنها می‌کوشند با انجام تحقیق ملی قربانیان جنگ و تروریسم در افغانستان، از میزان “دوباره قربانی شدن” قربانیان بکاهند و زمینه کمک‌رسانی و جبران خسارت به آنها را فراهم سازند.

قرار معلومات وی، اکنون خانواده کشته شدگان در افغانستان صدهزار افغانی و خانواده زخمیان پنجاه هزار افغانی از دولت به دست می‌آورند که برای گرفتن آن نیز با مشکلات زیادی رو به رو اند و سرگردان می‌شوند.

بخش حقوق بشر دفتر نمایندگی سازمان ملل در افغانستان، یوناما نیز در نشست خبری امروز از انجام تحقیق ملی کمیسیون مستقل حقوق بشر حمایت کرد و آن را مهم و به موقع خواند.

خانم دانیل بیل، مسئول حقوق بشر دفتر یوناما در افغانستان به تغییر شیوه‌های جنگی در افغانستان اشاره کرده و گفت: “ما نگرانی عمیق خود را نسبت به حملاتی که افراد گروه داعش یا کسانی که خود را داعش می‌خوانند و گروه‌های خاص مذهبی و قومی را هدف قرار می‌دهند، مانند حوادث اخیر در سرپل، هرات و کابل ابراز می‌کنیم.”

به گفته وی، آمار سازمان ملل نشان می‌دهد که در ۹ سال گذشته ۷۷ هزار غیرنظامی در افغانستان کشته و زخمی شدند و شمار این قربانیان تنها در شش ماه نخست سال جاری میلادی ۵۲۴۳ نفر کشته و زخمی شدند.

خانم بیل می‌گوید که آمار قربانیان در این کشور بالا است اما میزان پاسخگویی عاملین جنایات جنگی در افغانستان و میزان جبران خسارت به قربانیان جنگ در این کشور بسیار ناچیز است.

قرار معلومات مقامات کمیسیون مستقل حقوق بشر، تحقیق ملی قربانیان جنگ چهارمین تحقیق ملی این نهاد پس از تحقیق در مورد قتل‌های ناموسی، تحقیق ملی در مورد بچه بازی در افغانستان و تحقیق ملی در مورد دسترسی به خدمات بهداشتی است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا