اولین جلسه کمیته فرهنگی به ریاست استاد دانش، معاون رئیس جمهور برگزار شد
کمیته فرهنگی که با هدف هماهنگی بیشتر بین نهادهای مرتبط به حوزه فرهنگ به ریاست استاد سرور دانش معاون دوم رئیس جمهور ایجاد شده است، رسما کارش را آغاز کرد.
اولین جلسه این کمیته بعد ازظهر روز گذشته به ریاست استاد سرور دانش، معاون دوم ریاست جمهوری و رئیس این کمیته، در قصر صدارت عظمی برگزار شد.
معاون رئیس جمهور در ابتدای این جلسه با اشاره به اهمیت فرهنگ گفت حیات معنوی هر ملت و جامعه ای منوط به فرهنگ آن است. یک جامعه بدون فرهنگ حیات ندارد.
وی افزود یکی از تفاوتهای اساسی بین دولت افغانستان و گروههای تروریستی، تفاوت در فرهنگ و نوع نگاه به فرهنگ و پدیده های فرهنگی و بینش فرهنگی ما است.معاون رئیس جمهور گفت که اکنون گروههای تروریستی در مرحله نخست فرهنگ سیاسی و نظام سیاسی ما را نشانه گرفته است. دموکراسی، حاکمیت قانون، انتخابات، آزادی بیان، حقوق بشر و حقوق زنان مورد حمله دشمن است.
وی ترور هدفمندانه قضات، سارنوالان، فعالین مدنی، فرهنگیان، فعالین حقوق زن و خبرنگاران را رویکرد جدید گروههای تروریستی خواند و نیز تأکید ورزید که فعالان عرصه های یاد شده نقش مهم و مسئولیت سنگینی را در عرصه فرهنگ و سیاست فرهنگی کشور دارند.استاد دانش با اشاره به ترور یوسف رشید، رئیس اجرائیه بنیاد انتخابات شفاف و عادلانه افغانستان (فیفا) گفت گروههای تروریستی در روزهای اخیر به طور خاص چهرههای فعال در عرصه های مدنی، انتخابات و آزادی بیان را هدف حمله قرار میدهند.
استاد دانش ضمن تسلیت شهادت آقای رشید، گفت: آقای یوسف رشید واقعا شخصیت متین و باوقار و نیکنام بود و فقدان ایشان یک ضایعه جبران ناپذیر است. معاون رئیس جمهور همچنین با اشاره به ثبت هنر مینیاتوری به نام شماری از کشورهای همسایه در سازمان یونسکو، گفت با وجود اینکه وزارت اطلاعات و فرهنگ در این راستا به صورت رسمی اعتراض کرده است؛ اما ایجاب می کند که وزارت امور خارجه کشور نیز این موضوع را به صورت جدی از مجراهای دیپلماتیک دنبال کند و نهادهای فرهنگی غیر دولتی نیز صدای اعتراض و دادخواهی خود را بلند کنند.
وی با تأکید بر ضرورت حضور مؤثر افغانستان در سازمان یونسکو و سفارت افغانستان در پاریس از وزارت امور خارجه و وزارت اطلاعات فرهنگ خواست که در این مورد به صورت جدی تلاش کنند.استاد دانش تأکید کرد که این کمیته می تواند فعالیت های نهادهای مختلف فرهنگی را هماهنگ کند و طرح های مختلف در جهت تقویت و حمایت از فعالیت های فرهنگی مخصوصا وزارت اطلاعات و فرهنگ را مورد بررسی و حمایت قرار دهد و در مرحله نخست چشم انداز فرهنگی و پالیسی عمومی دولت در مورد فرهنگ را تنظیم و تدوین کند.
در اولین جلسه کمیته فرهنگی، همچنین در مورد طرزالعمل این کمیته بحث و تبادل نظر صورت گرفت. اعضای جلسه بعد از بحث مفصل روی موضوعاتی چون اهداف، وظایف، صلاحیتها، حمایت از چهرههای فرهنگی، شمولیت نهادهای غیر دولتی فرهنگی در کمیته، فیصله کردند که طرزالعمل کمیته یکبار دیگر با دقت بیشتر مورد بررسی قرار گرفته و دوباره جهت تصویب نهایی به کمیته ارائه شود.
اعضای جلسه همچنین در مورد آجندای جلسه بعدی کمیته پیشنهادات خویش را ارائه کردند.کمیته فرهنگی بر اساس حکم شماره 1995 مورخ 10/ 8/1399 مقام عالی ریاست جمهوری و به ریاست استاد سرور دانش، معاون دوم رئیس جمهور، ایجاد شده است. این کمیته به منظور هماهنگی بین نهادهای مرتبط به حوزه فرهنگ، توجه ویژه به میراثهای تاریخی و فرهنگی ملموس و غیرملموس، کاوشها، تحقیقات باستان شناسی، گسترش و توسعه تولیدات ادبی و هنری، مراقبت از سرمایهها و ظرفیتهای فرهنگی و بررسی مشکلات در این بخش، ایجاد شده است.
کمیته فرهنگی زیر مجموعه شورای عالی فرهنگی و سرمایه بشری است و وزارتهای اطلاعات و فرهنگ، تحصیلات عالی، معارف، ارشاد، حج و اوقاف، امور خارجه و ریاست عمومی اداره امور ریاست جمهوری، اداره ارگانهای محلی، ریاست عمومی احصائیه و معلومات، شاروالی کابل، ریاست عمومی رادیو و تلویزیون ملی، ریاست عمومی افغان فلم، اکادمی علوم، مشاورین ارشد ریاست جمهوری در امور فرهنگی، مشاور ارشد ریاست جمهوری در امور نوآوری و سایر ادارات بر حسب آجندا، عضویت آن را دارند.سکریت این کمیته را ریاست عمومی دفتر مقام معاونت دوم ریاست جمهوری در هماهنگی با اداره امور ریاست جمهوری، به عهده دارد.