اجتماعیعلمی

انجمن نجوم برای ساخت یک رصد خانه در بامیان همکاری می کند

یونس بخشی رئیس انجمن نجوم افغانستان گفت که آسمان بامیان پاک و بدون آلودگی است و از همین رو، این ولایت از ظرفیت بسیار بالایی برای ساخت یک رصدخانه تحقیقاتی، برخوردار است.

آقای بخشی افزود، چنانچه یک رصد خانه در بامیان ایجاد شود، سهولت های زیادی را برای کار عملی دانشجویان دانشکده علوم طبیعی دانشگاه این ولایت بوجود خواهد آورد:” در صورت درخواست این دانشکده، انجمن نجوم افغانستان تلاش می کند تا از انجمن ستاره شناسان بدون مرز، یک تلسکوپ بخواهد و از سایر نهادهای کمک کننده نیز در زمینه تهیه تجهیزات لازم برای ساخت یک رصد خانه در بامیان، درخواست همکاری کند”.

انتقاد از بی توجهی دولت
بامیان از ولایت های کوهستانی است که در ارتفاع زیادی از سطح بحر واقع شده است. این موقعیت مناسب سبب شده تا عکاسان این ولایت بتوانند، با استفاده از کمترین امکانات، از ستاره ها و کهکشان راه شیری، عکس برداری کنند.

با این حال رئیس انجمن نجوم افغانستان، ضمن مهم خواندن دستاورد های این انجمن در پنج سال گذشته از عمر آن، از جمله چاپ کتاب های مقدماتی نجوم و تدریس آنها در مکاتب کابل، از بی توجهی و عدم همکاری دولت در این زمینه، انتقاد کرد.

او گفت که دولت به علم نجوم و تحقیقات فضایی کم علاقه است:”دولت در یک و نیم دهه گذشته، حتا معلومات کتاب های درسی ای که حاوی مباحثی در مورد کهکشان ها هستند و در مکاتب کشور تدریس می شوند را، بروز نکرده است”.

تدریس علوم تجربی بصورت تئوری
انتقادات رئیس انجمن نجوم افغانستان از دولت در حالی صورت می گیرد که دانشکده علوم طبیعی دانشگاه بامیان نیز از نبود امکانات مورد نیاز شکایت کرده است.

عبدالصمد رویش مدیر دیپارتمنت ساینس/علوم این دانشکده می گوید که تا کنون، علوم طبیعی و تجربی مانند نجوم و فزیک، نه تنها در دانشگاه بامیان بلکه در بسیاری از دانشگاه های دیگر کشور نیز، بصورت تئوری تدریس می شوند:”نبود امکانات مورد نیاز مانند رصدخانه و لابراتوار مجهز سبب شده است تا این علوم از جنبه کاربردی برخوردار نگردند”.

آقای رویش با تاکید بر اینکه علم نجوم هنوز هم در دانشگاه های کشور، از زیرمجموعه های فزیک به شمار می رود، از دولت به ویژه وزارت تحصیلات عالی خواست تا نجوم را به عنوان یک رشته علمی جداگانه، وارد نظام تحصیلی کشور کرده و امکانات مورد نیاز آن را نیز فراهم آورد.

افغانستان از کشورهایی است که از اواخر قرن بیست تا کنون، هیچ دستاوردی در زمینه علم نجوم و تحقیقات فضایی نداشته است.عبدالاحد مومند نخستین فضانورد افغان بود که در سال 1998 میلادی، با سفر به فضا، نه روز را در یک ایستگاه فضایی سپری کرد. از آن زمان تا حال، دولت افغانستان برای آموزش و توسعه علم نجوم، تربیت فضانوردان و انجام تحقیقات فضایی، برنامه مشخصی نداشته است.

 

زمان احمدی- بامیان

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا