برگزیده هامصاحبه و گزارش

امریکا و روسیه به مواضع مشترک در مورد صلح افغانستان نزدیک می‌شوند

مقامات روسی اعلام کرده‌اند که آن‌ها با مقامات امریکایی برای پی‌گیری پروسه صلح افغانستان و نیز پیشرفت این پروسه به صورت منظم و از نزدیک در تماس هستند. از تابستان امسال تا کنون، دست‌کم دو بار نمایند‌گان ویژه این دو کشور در امور افغانستان، با محوریت بحث درباره صلح افغانستان، از نزدیک دیدار کرده‌اند. هم‌چنان تماس‌هایی در سطح وزیران خارجه امریکا و روسیه به منظور چگونگی برقراری صلح در افغانستان نیز انجام شده است. وزارت امور خارجه افغانستان می‌گوید از تمامی تلاش‌هایی که منتج به شروع مذاکرات مستقیم میان حکومت و گروه طالبان و برقراری صلح در کشور شود، حمایت می‌کند.

سرگی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، روز دوشنبه سیزدهم حوت، در سفری به دوحه با مقامات قطری، روی مسایل مورد علاقه دو کشور، از جمله پروسه صلح افغانستان، گفت‌وگو کرد. آقای لاوروف، در یک نشست خبری در دوحه گفت که نماینده ویژه امریکا در امور صلح افغانستان به صورت منظم با معاون وزارت خارجه روسیه در ارتباط است. سرگی لاوروف افزود که همکاری میان روسیه و امریکا بهتر از رقابت میان این دو کشور است و آن‌ها در همکاری با همسایه‌های افغانستان می‌توانند برای آغاز گفت‌وگوهای بین‌الافغانی کمک کنند. او تأکید کرد که این یگانه راه برای پایان بخشیدن به جنگ در افغانستان است. سرگی لاوروف پیشتر گفته بود که روسیه و امریکا برای پی‌گیری اوضاع در افغانستان، سوریه و کوریای شمالی، به صورت مشترک کار می‌کنند.

پیش از این، زلمی خلیل‌زاد و ضمیر کابلوف، نماینده‌گان ویژه امریکا و روسیه در امور افغانستان، دو بار به منظور بحث در باره صلح افغانستان با هم دیدار کرده‌اند. دیدار اولی آن‌ها در شانزدهم قوس در شهر مسکو و دیدار دومی‌شان در سوم حوت امسال در ترکیه انجام شد. دو طرف در این دیدارها، مواضع‌شان را در مورد چگونگی پایان بخشیدن به جنگ جاری افغانستان، نزدیک توصیف کرده‌اند. آن‌ها در این دو دیدار روی اقداماتی نیز به منظور رسیدن به این هدف، توافق کرده‌اند. تشکیل هیأت مذاکره‌کننده فراگیر در افغانستان برای گفت‌وگو با طالبان، جست‌وجوی یک راه حل مناسب برای رفع محدودیت‌های سفر اعضای هیأت مذاکره‌کننده طالبان و استفاده نشدن خاک افغانستان توسط تروریست‌های بین‌المللی، پس از توافق صلح در این کشور، از موضوعات مهمی است که این دیپلمات‌های امریکایی و روسی روی آن به توافق رسیده‌اند.

با این حال، وزارت خارجه کشور، می‌گوید که افغانستان از تمامی تلاش‌هایی که منتج به برقراری صلح در کشور شود، استقبال می‌کند. صبغت‌الله احمدی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشور، به روزنامه ۸صبح گفت که کابل از تمامی تلاش‌ها با محوریت حکومت افغانستان در زمینه صلح حمایت می‌کند و انتظار دارد که این تلاش‌ها منتج به برقراری صلح در کشور شود. او تأکید کرد که افغانستان از تمامی کشورهای منطقه و جهان می‌خواهد که نقش سازنده‌ی‌شان را در روند گفت‌وگوهای جاری صلح ایفا کنند؛ زیرا صلح در افغانستان به نفع تمامی این کشورها است.

هیأت جدید مذاکره‌کننده صلح در حال تشکیل است

هم‌زمان با پیش‌رفت‌هایی که گفته می‌شود در پنجمین نشست نماینده‌گان امریکا و گروه طالبان در قطر صورت گرفته است، حکومت می‌گوید که هیأت جدید مذاکره‌کننده‌اش با گروه طالبان در حال تشکیل است. شاه‌حسین مرتضوی، معاون سخنگوی ریاست جمهوری، روز سه‌شنبه چهاردهم حوت به ۸صبح گفت که حکومت هفته گذشته از احزاب و جریان‌های سیاسی خواسته بود تا نماینده‌گان‌شان برای عضویت در این هیأت را معرفی کنند. او گفت که قرار است ترکیب هیأت مذاکره‌کننده کنونی تغییر کند و در هیأت مذاکره‌کننده در حال تشکیل، نماینده‌گان تمامی احزاب و جریان‌های سیاسی شامل خواهند بود. به گفته آقای مرتضوی، کار بر سر تشکیل هیأت مذاکره‌کننده جدید جریان دارد و تا هنوز رقم مجموعی اعضای آن مشخص نشده است.

در همین حال، شماری از احزاب سیاسی تأیید می‌کنند که حکومت از آن‌ها خواسته است تا نماینده‌گان‌شان برای عضویت در هیأت مذاکره‌کننده صلح را معرفی کنند. عبدالله قرلق، معاون حزب جنبش ملی، می‌گوید که این حزب یک نفر را به عنوان نماینده‌اش به حکومت معرفی کرده است تا شامل هیأت مذاکره‌کننده صلح شود. به همین شکل، عبدالحفیظ منصور، از اعضای ارشد حزب جمعیت اسلامی، نیز می‌گوید که این حزب نماینده‌اش را برای عضویت در هیأت مذاکره‌کننده صلح به حکومت معرفی کرده است.

اما جریان سیاسی موسوم به «محور مردم افغانستان» می‌گوید که این جریان سیاسی از فراخوان حکومت، اطلاعی ندارد و تا هنوز نماینده‌اش را برای عضویت در هیأت مذاکره‌کننده صلح، معرفی نکرده است. محمدعارف کیانی، سخنگوی محور مردم افغانستان، به ۸صبح گفت که حکومت تا هنوز چگونگی گزینش اعضای هیأت مذاکره‌کننده صلح را مشخص نکرده است و هم‌چنان از این جریان سیاسی دعوت نشده است تا نماینده‌اش را برای عضویت در این هیأت به حکومت معرفی کند. آقای کیانی تأکید کرد که حکومت با نشر معلومات نادرست در صدد به بازی گرفتن افکار عمومی است و اگر قصد دارد یک هیأت مذاکره‌کننده همه‌شمول تشکیل شود، باید تمامی جریان‌ها و احزاب سیاسی را به صورت رسمی در جریان قرار دهد.

حکومت در اوایل ماه قوس امسال فهرست هیأت مذاکره‌کننده‌اش با گروه طالبان را منتشر کرد. از میان ۱۲ عضو این هیأت، نُه نفر آن‌ها حکومتی هستند. احزاب و جریان‌های سیاسی گفته‌اند که این هیأت، فراگیر و ملی نیست و واجد صلاحیت برای گفت‌وگو با جانب طالبان نمی‌باشد. گروه طالبان نیز گفته است که با این هیأت حاضر به گفت‌وگو نیست. از جانب دیگر، نماینده‌گان ویژه امریکا و روسیه برای افغانستان هم بر ضرورت اعمال تغییر در ترکیب این هیأت تأکید کرده‌اند. زلمی خلیل‌زاد و ضمیر کابلوف گفته‌اند که برای آغاز گفت‌وگوهای بین‌الافغانی باید هیأت مذاکره‌کننده‌ای تشکیل شود که در آن هم نماینده‌گان حکومت و هم نماینده‌گان احزاب و جریان‌های سیاسی افغانستان شامل باشند.

این در حالی است که پنجمین نشست نماینده‌گان امریکا و گروه طالبان در قطر در حال جریان است. این نشست روز سه‌شنبه ششم حوت آغاز شد و تا کنون به پایان نرسیده است. گفته می‌شود که دو طرف در پنجمین نشست‌شان در قطر پیش‌نویس یک توافق‌نامه را نیز تهیه کرده‌اند. تا هنوز محتوای این پیش‌نویس همه‌گانی نشده است. حکومت افغانستان نیز در جریان توافقات احتمالی دو طرف قرار نگرفته است.

خلیل اسیر، 8am

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا