برگزیده هاسیاستمصاحبه و گزارش

امریکا و انگلیس با طالبان در پاکستان تبانی کرده اند، خیزش مردمی تنها راه باقی مانده است!

این روزها پیشروی‌های طالبان در میدان جنگ واکنش‌های زیادی را در سراسر جهان برانگیخته است. طالبان در ماه‌های اخیر بیش از صد ولسوالی/شهرستان را در نقاط مختلف کشور تصرف کرده و در یک هفته اخیر، مراکز برخی ولایات/استان را نیز اشغال کرده است.  

اینکه طالبان به عنوان یک گروه کوچک به این حد از توانایی رسیده که در مقابل دولت افغانستان که از حمایت های نظامی آمریکا و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) برخوردار است، در میدان جنگ چنین پیشرفت کنند جای سوال دارد.

یکی از فرماندهان ارتش افغانستان که فرماندهی جنگ در یکی از ولایات/استان های ناامن را برعهده دارد و خود را با نام مسعتار امین کریمی معرفی می کند در گفت و گویی با خبرگزاری  رها به عوامل اصلی پیشروی طالبان در میدان جنگ اشاره کرده است.  

کریمی می‌گوید:« من به‌عنوان کسی که جنگ را در یکی از ناامن‌ترین ولایت‌های افغانستان فرماندهی کرده‌ام تاخیر در ارسال نیروهای کمکی و تجهیزات جنگی را یکی از دلایل پیشروی طالبان در میدان جنگ می دانم. وقتی به نیروهای کمکی نیاز می‌شود عمدا تاخیر صورت می‌گیرد. در موقع نیاز نیروهای هوایی و نیروهای ویژه ارتش (کماندو) از مرکز [کابل] به صحنه جنگ فرستاده نمی‌شوند، آنها در بیشتر موارد زمانی می‌رسند که نیروهای امنیتی افغانستان یا شهید و یا از روی ناچاری به طالبان تسلیم شده اند.»

این فرمانده ارتش افغانستان می افزاید:« دلیل جنگ خانمان‌سوز امروزی افغانستان سیاست‌های بسیار خطرناک آمریکا در منطقه است که از یک‌طرف دولت افغانستان و از طرف دیگر دشمن آن را تقویت می‌کند چون می‌خواهد با این کار، بیش‌تر زمینه و بهانه‌ی حضور شان در افغانستان فراهم باشد تا بتواند قدرت‌های منطقه‌ای روسیه، چین و هند را در مواردی کنترل کند. بنابراین، می‌توان گفت عامل عمده بدبختی‌های امروز ما مداخلات آمریکا در کشور است.»

معاون والی پیشین در یکی از ولایات افغانستان در ادامه می‌گوید:« آمریکا نمی‌خواهد طالبان را نابود کند وگرنه با آن‌همه امکانات هوایی و هواپیماهای جنگی و موشک‌های نقطه‌زن که این کشور در انبارهای تسلیحاتی در افغانستان و سایر پایگاه‌های نظامی در منطقه دارد می‌تواند در هماهنگی با نیروهای جنگی افغانستان در یک شبانه‌روز طالبان را از صفحه‌ی روزگار محو کند. پایگاه‌های نظامی و مراکز تجمع طالبان در شهر و روستاها در همه‌جا معلوم و مشخص است، اما این‌که چرا هدف قرار نمی‌ گیرند نشان می دهد پشت قضیه تعمدی در کار است: آمریکا و متحدین‌اش نمی‌خواهند طالبان نابود شوند.»

به باور این فرمانده ارتش افغانستان، آمریکا از یک‌سو حکومت افغانستان را به صورت علنی و از سوی دیگر طالبان را به صورت غیرمستقیم حمایت می‌کند.

به عنوان مثال، از این طرف، دولت افغانستان را مجبور می‌کند در برابر طالبان حالت تدافعی داشته باشد و تعرض نکنند در حالیکه جنگجویان طالب در حالت تعرضی قرار دارند. این خود زمینه‌ی شکست نیروهای افغانستان را فراهم می‌کند.

آقای کریمی همچنان تصریح می‌کند:« درست است که طالبان هواپیمای نظامی و توپ و تانک در اختیار ندارد ولی بقیه امکانات نظامی آنها از نیروهای امنیتی افغانستان بیش‌تر و بهتر است. آنها مجهز به سلاح دید در شب‌ هستند. آنها همچنین به هواپیماهای بی‌سرنشین کشفی مجهز شده‌اند.»

کریمی می‌افزاید:« این را هم باید یادآور شوم که پاکستان مستقیم طالبان را حمایت می‌کند و کشورهایی مثل آمریکا و انگلیس نیز در این قضیه با اسلام‌آباد تبانی دارند. به هرصورت، آمریکا هیچ‌وقت نمی‌خواهد در افغانستان صلح و ثبات دایمی حاکم باشد.

وی با اشاره به نقش منفی آمریکا در بحران کنونی افغانستان می گوید:« طبق فرمایش امام خمینی که گفته بود «آمریکا شیطان بزرگ است» امروزه برای ما هم واقعا ثابت شده این کشور شیطان بزرگ است و برای منافع خود به افغانستان لشکرکشی کرده و نمی‌خواهد کشور ما امن شود.»

این فرمانده در بخش دیگر صحبت‌هایش به عملکردهای تروریستی و غیرانسانی طالبان اشاره کرده می افزاید:« طالبان همان طالبان افراطی سابق است که مردم شیعه را به خاطر شیعه‌بودن قتل عام می‌کنند و حتی خارج از دین (خوارج) می‌دانند. دیدگاه طالبان متاسفانه نسبت به مسایل و اقلیت‌های قومی و مذهبی هیچ تغییری نکرده و این را به تجربه ثابت کرده‌اند. آنها در این اواخر اماکن اهل تشیع را که تصرف کرده‌اند بیشترین آسیب را به آنها رسانده‌اند: یک نمونه آن قتل دسته‌جمعی ده‌ها تن در ولسوالی/شهرستان مالستان در ولایت/استان غزنی در این اواخر بوده است.»

این ولسوال پیشین تنها راه حل ممکن برای شکست طالبان را خیزش سراسری و قیام ملی در برابر این گروه می‌داند.

این همه در حالی ست که پس از حضور چندین دهه یی امریکا در افغانستان نه تنها تروریزم نابود نشد و شهروندان افغانستان رنگ رفاه و آسایش را ندیدند که اکنون گرفتار وضعیتی به مراتب بدتر از زمان امارت اسلامی طالبان شده اند. به باور برخی کارشناسان بن‌بست کنونی و گسترش دامنه‌ی جنگ و ناامنی بیش‌تر نتیجه‌ی سیاست‌های دوگانه آمریکا در افغانستان است: امریکا سال‌هاست به بهانه‌هایی چون مبارزه با تروریزم و بنیادگرایی، اهداف گوناگون سیاسی، نظامی و اقتصادی خود را در افغانستان و منطقه دنبال می‌کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا