برگزیده هادیدگاه هاسیاستمصاحبه و گزارشِتیتر یک

امریکا می گوید داعش را هدف قرار داده/ مقامات ولایتی ادعای امریکا را بی اساس می خوانند

چند روز پیش در حمله هواپیماهای بدون سرنشین امریکا به باغ های جلغوزه در ولایت ننگرهار در شرق افغانستان در حدود 30 کارگر که برای جمع آوری محصول به کار گرفته شده بودند، کشته و بیش از 40 تن دیگر زخمی شدند.

هواپیماهای بدون سرنشین امریکایی زمانی کارگران که در بین آنها کودکان نیز بودند، را هدف قرار داد که کارگزان تازه کار روزانه خود در باغ جلغوزه را تمام  کرده بودند و برای استراحت در نزدیکی چادرهایشان دور آتش جمع شده بودند.

نکته جالب این رویداد این است که بزرگان روستای «تنگه وزیر» دوازده روز قبل از جمع آوری جلغوزه با ارسال نامه ای به والی ننگرهار گفته بودند قرار است 200 کارگر به شمول کودکان برای برداشت محصول به کار گرفته شود.

کشاورزان با درک شرایط موجود و برای در امان ماندن از خطرات احتمالی جنگ نیروهای امنیتی افغان با داعش در منطقه این نامه را به والی ننگرهار ارسال کرده بودند.

 «سهراب قدری» از اعضای شورای ولایتی ننگرهار به رویترز گفت: «طرف‌های درگیر موافقت خود با برداشت محصول جلغوزه در ولسوالی خوگیانی ولایت ننگرهار را اعلام کرده بودند و زمانیکه هواپیمای بدون سرنشین امریکایی به کارگران حمله کرد در منطقه نیز هیچ فعالیت غیرقانونی انجام نمی‌شد.

 اکرم سلطان، یکی از بازماندگان این حمله که با شماری از کودکان از محل حادثه گریخته بود نیز به رویترز گفت:« ما دور آتش کوچکی نشسته بودیم و درباره وضعیت امنیتی در قریه صحبت می‌کردیم که ناگهان همه چیز تغییر کرد. آنها(امریکایی ها) همه جا را ویران کردند.»

سلطان یکی از 200 کارگری بود که برای برداشت محصول جلغوزه استخدام شده بود.

اما آنچه این رویداد را بحث برانگیز کرده روایت های ضد و نقیض در مورد آن می باشد.

اینکه با وجود ارسال نامه به والی ننگرهار و اطلاع طرف های جنگ از مشغول به کار بودن کارگران در باغ جلغوزه باز هم هواپیمای بدون سرنشین امریکا به کارگران حمله  و انها را به خاک و خون می کشد سئوال برانگیز است.

یک احتمال می گوید مقامات ولایتی نامه دریافتی از کشاورزان را به امریکایی ها نشان نداده و فرماندهان نظامی امریکا در بی اطلاعی از موضوع نامه و صرف به خاطر اینکه این منطقه کوهستانی حیطه فعالیت تروریستان داعش است به اشتباه کارگران را هدف قرار داده است.  

براساس احتمال دوم، امریکایی ها با علم به موضوع نامه به طور عمد به کارگران حمله کرده است.

روایت مقامات ولایتی از رویداد

مقامات ولایتی در ننگرهار در واکنش به این حمله و انتقاد از امریکا می گویند همه در منطقه می دانستند که این کارگران برای جمع آوری جلغوزه استخدام شده بودند و ادعای امریکایی ها مبنی بر اینکه کارگران استخدام شده در اصل جنگجویان داعش بودند، بی پایه و اساس است.

روایت امریکایی ها از رویداد

امریکایی ها در دفاعی دوباره از اظهار نظر اولیه خود در مورد این رویداد همچنان تأکید می کنند که جنگجویان داعش را در ولسوالی خوگیانی ولایت ننگرهار هدف قرار داده اند.

یک مقام ارشد عملیات های ضد تروریزم امریکا در افغانستان به رویترز گف:« هواپیمای بدون سرنشین این کشور یک منطقه جنگلی خالی از سکنه را هدف قرار داده است، منطقه ای مملو از درختان جلغوزه که در نزدیکی یک روستا واقع شده است. جنگجویان داعش در این جنگل ها حضور دارند و ساکنان قریه در فصل جمع آوری جلغوزه ارتباط خود با داعش را قطع کرده به جمع آوری محصول مصروف می شوند.»

 به گفته این مقام امریکایی جنگجویان داعشی در لباس کارگران در منطقه جابه جا شده بودند.

به هر صورت واکنش امریکا در قبال این رویداد باز هم درست شبیه موضع گذشته این کشور نسبت به قضایای مشابه است: امریکایی ها ابتدا کشتار غیرنظامیان در حملات هواپیماهای بدون سرنشین خود را انکار می کنند و زمانیکه در معرض مستندات بین المللی که درستی کشتار آنها را تأیید می کند، قرار می گیرند تنها به یک معذرت خواهی خشک و خالی بسنده می کنند.

نکته دیگری که به امریکایی ها در کشتار غیرنظامیان در افغانستان دست باز داده مصونیت قضایی آنهاست که براساس آن نمی توان هیچ نیروی امریکایی را در افغانستان محاکمه کرد.

بعد دیگر کشته شدن کارگران جلغوزه در ولایت ننگرهار برداشت نشدن این محصول گران بها در این ولایت است. وقتی باغ داران و کشاورزان به دلیل ناامنی نتوانند محصول جلغوزه را برداشت کنند، صادرات افغانستان آسیب می بیند.

افغانستان سالانه 23 هزار تن جلغوزه از باغات خود برداشت و با صادر کردن آن به چین بیش از 800 میلیون دلار درآمد کسب می کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا