تشکیل دولت همه شمول از آغاز تسلط دوباره طالبان بر افغانستان همواره به عنوان یکی از پیش شرط های به رسمیت شناختن امارت اسلامی از سوی غرب و امریکا مطرح بوده است.
کشورهای همسایه و منطقه وحتی حامیان اصلی طالبان نیز در این پیش شرط با غرب و امریکا به نظر همسویی کرده اند.
اظهارات تازه توماس وست، نماینده ویژه امریکا در امور صلح افغانستان، اما زاویه تازه ای از تشکیل دولت همه شمول در افغانستان از سوی طالبان را باز می کند.
توماس وست به تازگی در گفت و گویی با طلوع نیوز اظهار داشته است جامعه جهانی، سازمان ملل، امریکا و هیچ کشور دیگری نباید به طالبان فشار کند تا چهره هایی مشخص از جمله مقامات حکومت پیشین را در حکومت شان جابه جا نمایند.
به گفته آقای وست طالبان در مشورت با مردم باید در مورد ساختار سیاسی آینده افغانستان تصمیم بگیرند و برگزاری لویه جرگه در این راستا می تواند راهگشا باشد.
وی افزود: «آنچه که باید بر آن پافشاری شود، یک روند واقعی معنادار و مشوره سراسری با مردم افغانستان از سراسر این کشور و رأیزنی با رهبران زن، رهبران اقوام و مردم محلی است.»
توماس وست تأکید کرد امریکا نسخه مشخصی نزد خود ندارد و باید مشخص شود که ساختار سیاسی آینده افغانستان چگونه خواهد بود.
این مقام امریکایی گفت گفتوگوها با طالبان در مواردی چون مبارزه با تروریسم، صادقانه است و بخش دیگری از موضوعات مورد بحث میان دو طرف، روی رعایت حقوق زنان و دختران و توقف بازداشتهای خودسرانه و مساعدشدن فضای امن برای فعالیت روزنامهنگاران تمرکز دارد.
وست خاطرنشان کرد جامعه جهانی منتظر است تا ماه مارچ مکاتب در افغانستان به روی دختران باز شود.
وست در عین حال گفت مذاکرات سازنده ای بین امریکا و اعضای طالبان جریان دارد.
نماینده ویژه امریکا در امور صلح افغانستان به نشست اسلو اشاره کرد و گفت چنین نشست هایی باید در داخل افغانستان برگزار شود.
توماس وست گفت:«فکر می کنم برخی خواسته های کلیدی که آنها(غرب) از طالبان داشتند، همان خواسته ها را افغان ها از طالبان دارند. برپایی تظاهرات مسالمت آمیز، آزادی فعالین زن بازداشت شده، آزادی فعالیت روزنامه نگاران و برخی موارد دیگر. نشست اسلو بسیار سازنده بود.»
این همه در حالی ست که با گذشت بیش از پنج ماه از تسلط دوباره طالبان هنوز در مورد نوع نظامی سیاسی آینده افغانستان تصمیم خاصی صورت نگرفته و امارت اسلامی تنها یک مدل تازه برای اداره افغانستان ارائه کرده است.
در مدل ارائه شده طالبان یک شورای دوازده نفره باید کشور را اداره کند و ریاست شورا به صورت دوره ایی انتخاب شود. در این مدل سیاسی رئیس جمهور تعریف نشده و امیرالمونین هم جایگاهی ندارد.