با قوت گرفتن احتمال قتل فجیع جمال خاشقجی در کنسولگری عربستان در ترکیه، دولتهای آمریکا، بریتانیا، فرانسه و هلند رسما از حضور در کنفرانس سرمایهگذاری که قرار است هفته آینده در ریاض برگزار شود انصراف دادند.
امریکا و بریتانیا روز پنجشنبه 26 میزان اعلام کردند که استیو منوچین، وزیر مالیه آمریکا و لیام فاکس، وزیر تجارت بریتانیا در کنفرانس ریاض شرکت نخواهند کرد.
این نخستین واکنش عملی آمریکا و بریتانیا به ماجرای ناپدید شدن جمال خاشقجی، روزنامه نگار منتقد عربستانی است که از روز دوم اکتبر و پس از ورود به کنسولگری عربستان در استانبول ترکیه ناپدید شده است.
همزمان هلند و فرانسه هم با تحریم اجلاس ریاض اعلام کردهاند که سفر وزیران تجارت خود به عربستان را لغو کردهاند.
در حالی که مقامهای ترک و مدارک و اطلاعاتی که در اختیار رسانهها قرار گرفته ادعای “شکنجه، قتل و قطعهقطعه شدن” آقای خاشقجی توسط ماموران امنیتی و اطلاعاتی اعزام شده از عربستان را تأیید میکنند، ریاض همچنان این ادعاها را بیاساس میداند و هرگونه دست داشتن در آن تکذیب میکند.
تحریم این کنفرانس که از آن به عنوان “داووس صحرا” یاد میشود بحران بزرگی برای محمد بن سلمان، ولیعهد جوان و ماجراجوی عربستان ایجاد کرده که امیدوار بود با جذب سرمایهگذاری خارجی به برنامههای بلند پروازانه خود برای آینده بدون نفت عربستان جامه عمل بپوشاند.
پس از آن که همه گزارشهای منتشر شده در حواشی ناپدیدشدن جمال خاشقجی انگشت اتهام را به سوی محمد بن سلمان نشانه رفتند، بسیاری از چهرههای سیاسی و اقتصادی جهان این کنفرانس را تحریم کردند.
پیش از وزرای آمریکا، بریتانیا، هلند و فرانسه، مدیران سرشناس شرکتهایی چون اوبر، جیپیمورگان، ویرجین و سرمایه داران بزرگ و سرشناسی چون ریچارد برانسون، میلیاردر سرشناس بریتانیایی و کریستین لاگارد، مدیر صندوق جهانی پول از حضور در این کنفرانس انصراف داده بودند.
رسانههای حامی این کنفرانس چون نیویورک تایمز و سیانان هم هفته گذشته از اسپانسر بودن این کنفرانس کنار کشیدند.
با وجود این، عربستان اعلام کرده مطابق برنامه این کنفرانس را برگزار خواهد کرد و برخی از کمپانی های بزرگ چون گلدمن ساکس و پپسی هم گفتهاند هنوز برنامه سفر خود به ریاض را لغو نکردهاند.
استیو منوچین، وزیر مالیه آمریکا، امروز (پنجشنبه) اعلام کرد که برنامه سفر خود به ریاض را پس از مشورت با دونالد ترامپ، رئیسجمهوری و مایک پومپئو، وزیر خارجه، لغو کرده است.
با وجود این، انصراف استیو منوچین، وزیر اقتصاد آمریکا که در دو هفته گذشته تلاش کرده بود با تأکید بر اهمیت روابط سیاسی و اقتصادی با عربستان، از واکنش به این ماجرا پرهیز کند، مهمترین ضربه به کنفرانس سرمایه گذاری ریاض ارزیابی خواهد شد و این میتواند نشانه ای از آماده شدن کاخسفید برای اقدامات تنبیهی علیه ریاض ارزیابی شود.
درخواست گروههای حقوقبشری برای مداخله سازمان ملل
در همین حال، با گذشت بیش از دو هفته از ناپدیدشدن آقای خاشقجی، سازمان های عفو بین الملل، دیدبان حقوق بشر، گزارشگران بدونمرز، کمیته حمایت از روزنامهنگاران و گروههای حقوقبشری همگی در نقاط مختلف جهان از ترکیه درخواست کردهاند که تحقیقات درباره سرنوشت جمال خاشقجی را به سازمان ملل متحد واگذار کند.