اقتصادسیاستِتیتر یک

افغانستان و هند یک مسیر تجاری هوایی میان خود از روی پاکستان ایجاد می کنند

گفته می شود که این طرح در دیدار محمد اشرف غنی رئیس جمهوری کشور و نارندرا مودی نخست وزیری هند امروز (شنبه) در کنفرانس قلب آسیا – پروسه استانبول که در شهر امریتسار در ایالت پنجاب هند برگزار می گردد، مطرح گردید.

کشورهای هند و پاکستان بر سر مسئله تصاحب کشمیر تاکنون سه مرتبه علیه یکدیگر لشکرکشی نظامی کرده اند، و افغانستان و پاکستان نیز با وجود برخی اشتراکات دینی و فرهنگی اخیرا روابط پر تنشی را با یکدیگر تجربه کرده اند.

مقامات دو کشور هند و افغانستان می گویند هدف از راه اندازی این مسیر تجاری هوایی میان هند و افغانستان، دسترسی بهتر افغانستان به بازارهای جهانی و توسعه صنعت قالین بافی و میوه جات افغانستان می باشد.

لازم به ذکر است که افغانستان به منظور صادرات کالاهایش به هند، وابسته به بندر کراچی می باشد. اما بندر کراچی به افغانستان تنها اجازه صادرات معین و محدودی را به هند می دهد، در حالیکه کالاهای هندی به هیچ عنوان نمی توانند از این مسیر وارد افغانستان شوند.

یکی از مقامات افغانستان در این خصوص می گوید که پتانسیل تجاری میان افغانستان و هند که بزرگترین بازار منطقه می باشد، به حدی زیاد است که نمی توان تنها به مسیر زمینی اکتفا کرد؛ به همین دلیل دو کشور تصمیم به راه اندازی مسیر هوایی گرفته اند.

این مقام همچنین گفته است که یک تصدی مشترک که شامل یک شرکت حمل و نقل هندی و یک شرکت افغانستانی می باشد در این خصوص شکل خواهد گرفت، و دولت های دو کشور نیز زیرساخت های لازم را در میدان های هوایی کابل و دهلی فراهم می کنند.

یک مقام مطلع هندی نیز در این خصوص گفته است که مقامات دو کشور همچنان بر سر جزئیات این مسیر تجاری هوایی کار می کنند، و احتمالا ولایت کندهار نیز به عنوان یک مبدا برای انتقال میوه جات خشک به هند در نظر گرفته می شود.

گوپل باگلی یک مقام در وزارت خارجه هند نیز در این خصوص می گوید تاکنون چندین پیشنهاد برای توسعه تجاری و مسیر حمل و نقل افغانستان مورد بحث و گفتگو قرار گرفته است.

وی گفت “ایده های زیادی در خصوص توسعه اتصال و فایق امدن بر چالش های فعلی و گسترش چرخه تجاری بوده است.”

لازم به ذکر است که سرتاج عزیز مشاور نخست وزیر پاکستان به منظور اشتراک در کنفرانس قلب آسیا پروسه استانبول فردا (یکشنبه) وارد هند می شود.

روابط هند و پاکستان در ماه های اخیر بیشتر از پیش و پس از رخداد چندین حمله علیه پایگاه های نظامی هند در کشمیر پر تنش شد. مقامات در دهلی نو می گویند که این حملات یا توسط شورشیان پاکستانی و یا گروه های شورشی مستقر در پاکستان راه اندازی شدند.

پاکستان اما دامن زدن به هر گونه خشونت در کشمیر را انکار می کند و می گوید که مقامات هندی باید بر سر این مسئله با پاکستان وارد گفتگو شوند.

این در حالیست که مقامات هندی می گویند که هیچ گونه گفتگو و مذاکراتی میان هند و پاکستان در حاشیه نشست قلب آسیا در نظر گرفته نشده است.

از سویی دیگر روابط افغانستان و پاکستان پس از رخداد چندین حمله مرگبار انتحاری و تروریستی در سطح کشور و بخصوص در شهر کابل پر تنش شد. مقامات کشور می گویند که پاکستان علیه گروه های شورشی و تروریستی که در خاک این کشور اقامت دارند، اقدام نمی کند، و این گروه ها نیز از خاک پاکستان علیه خاک افغانستان استفاده می کنند.

پاکستان اما می گوید که خود قربانی تروریزم است و هند با استفاده از رابطه نزدیک خود با افغانستان مشکلاتی را برای ایالت بلوچستان پاکستان خلق می کند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا