لازم به ذکر است که دولت ترکیه پس از ماجرای کودتای ناموفق در این کشور از دولت افغانستان و چندین کشور دیگر خواست تا شبکه های مکاتب افغان-ترک را در کشورهایشان تعطیل نمایند.
این مکاتب وابسته به بنیاد «فتح الله گولن» از معترضان سیاسی و در تبعید ترکیه می باشد. دولت ترکیه معتقد است که کودتای ناموفق 16 جولای سال گذشته میلادی، توسط فتح الله گولن طراحی شده بود.
شفیق صمیم معین وزیر معارف کشور روز گذشته در جریان یک نشست خبری گفت که تقریبا شش ماه پیش محمد اشرف غنی رئیس جمهوری کشور درخواستی رسمی از دولت ترکیه بدین منظور دریافت کرد.
آقای صمیم افزود که رئیس جمهوری مخالف بسته شدن مکاتب بود و در عوض پیشنهاد داد تا این مکاتب به «بنیاد معارف» ترکیه واگذار شوند.
گفتنی است که بنیاد معارف پس از کودتای نافرجام ترکیه تشکیل شد تا بتواند مدیریت مکاتب خارج از کشور وابسته به بنیاد فتح الله گولن را بدست گیرد.
در حال حاضر 16 مکتب افغان-ترک در شهرهای کابل، کندهار، هرات، مزارشریف، جلال آباد و شبرغان وجود دارد و در حدود 8 هزار متعلم در این مکاتب مشغول درس خواندن هستند.
این در حالیست که مدیریت فعلی این مکاتب مخالف واگذاری مدیریت آنها به دولت ترکیه است. دولت افغانستان اما می گوید که این امر نه تنها سبب ادامه فعالیت این مکاتب می شود، بلکه کمک به ارتقای آنها نیز می شود.
به گفته آقای صمیم، بنیاد معارف ترکیه وعده داده است که بالغ بر 5 میلیون دالر برای افزایش استانداردهای این مکاتب سرمایه گذاری کند.
رئیس اداره مکاتب افغان ترک در افغانستان امروز (یکشنبه) گفت که اصلاحات جدید در این مکاتب سطح تحصیلی با کیفیتی را به شمول بورسیه های تحصیلی در ترکیه برای متعلمان افغانستان فراهم می کند.
او همچنین وعده سپرد که مدیریت جدید این مکاتب سیاستی همه شمول را در نظر خواهد گرفت تا تمامی متعلمان افغانستان فرصتی برابر برای کسب تحصیل با کیفیت داشته باشند. به گفته وی، در سیاست مدیریت قبلی این مکاتب، تنها فرزندان اشخاص برجسته در افغانستان فرصت تحصیل در این مکاتب را پیدا می کردند.
کشورهایی چون پاکستان و آفریقایی مانند سنگال و غنا نیز پیش از این تصمیمی مشابه تصمیم دولت افغانستان گرفته اند و مدیریت مکاتب را به بنیاد معارف ترکیه واگذار کرده اند.
دولت ترکیه معتقد است که مکاتب افغان ترک پیش از این سیاستی مخفی در دستور کار خود داشته اند و آن نفوذ به شخصیت های دولتی کشورهای مستقر در آن بوده است.