افزایش حدودا دو برابری قیمت گوشت در هرات؛ قاچاق مواشی به ایران و پاکستان
عصمت الله یک تن از قصابان ولایت هرات به خبرنگار رها می گوید پیش از سقوط دولت پیشین هر کیلو گوشت گوسفند در حدود 350 افغانی بود اما این قیمت هم اکنون به 500 افغانی برای هر کیلو رسیده است.
او قاچاق گوسفند و بز به کشورهای همسایه به شمول ایران و پاکستان را یکی از اصلی ترین دلایل این افزایش قیمت عنوان می کند.
عصمت الله می افزاید حتی بسیاری از مواشی ها از ولایات دیگر به ولایت هرات منتقل می شوند و از این جا به کشورهای همسایه قاچاق می گردد.
محمد ناصر یک تن از قصابان دیگر در ولایت هرات می گوید که گوشت بز نیز پیش از این کیلویی 270 افغانی بود که به تازگی این قیمت به 400 افغانی برای هر کیلو رسیده است.
او می افزاید “روزانه از «بازار گنج و لنگ سنگ سفید» که از مربوطات ناحیه چهاردهم شهر هرات است حدود 10 الی 20 لاری مملو از مواشی که امکان دارد 150 الی 300 راس گوسفند و یا بز باشند به کشورهای همسایه قاچاق می گردد.”
او می گوید دولت پیشین نیز هیچ نهادی برای نظارت و جلوگیری از این قاچاق نداشت و دولت موقت امارت اسلامی طالبان نیز تاکنون هیچ توجهی به این مسئله نکرده است.
عبدالله که شش سال است کار چوپانی در ولایت هرات می کند به خبرنگار رها می گوید که شنیده است بسیاری ها برای خرید مواشی به چوپانان مراجعه می کنند و پس از خرید مواشی با قیمت کم آنها را به کشورهای همسایه قاچاق می کنند.
احمد جاوید رحیمی یک شهروند هراتی در این خصوص می گوید با سقوط دولت پیشین و افزایش قیمت های مواد غذایی در کل کشور که اکثرا وارداتی هستند، هم اکنون با افزایش قیمت گوشت، این قلم نیز از سفره های شهروندان افغانستان برداشته شده و مردم دیگر توان خرید گوشت را ندارند.
آقای رحیمی که کارگر ساده است می گوید با وضعیت اقتصادی حال حاضر مردم بویژه طبقه کارگر، کسی توان خرید گوشت با قیمت های 400 یا 500 افغانی را ندارد.
او علاوه می کند بارها از محل کارش که به خانه برگشته همسر و فرزندانش از او خواسته اند تا گوشت خریداری کند، اما او می گوید که با افزایش شدید قیمت ها و کاهش شدید درآمدها عملا خرید گوشت غیرممکن شده است.
محمد عزیزی استاد دانشگاه ولایت هرات می گوید: “اگر قرار باشد مواشی یا گوشت مواشی از خاک افغانستان به کشورهای همسایه ارسال شود باید به گونه قانونی صورت بگیرد.”
او می گوید اگر روند انتقال مواشی افغانستان به خارج از کشور به صورت قانونی و از مسیر گمرکی دنبال شود، می تواند کمکی به اقتصاد کشور باشد.
با تلاش های فراوان نتوانستیم نظر مقام های طالبان در ولایت هرات را در این باره بگیریم.
اما برخی مقام های پیشین اداره محلی و شورای ولایتی هرات، قاچاق مواشی ولایات غربی افغانستان به کشورهای همسایه به ویژه ایران را تایید می کنند.
گفتنی است گزارش ها از سال های گذشته نشان می دهد که مصرف روزانه گوشت مواشی در ولایت هرات به 60 تن می رسید، اما هم اکنون مصرف روزانه این ولایت به دلیل افزایش قیمت به کمتر از 20 تن رسیده است.