مصاحبه و گزارش

افزایش اختلافات مرزی پاکستان و افغانستان؛ طالبان: پاکستان حق حصارکشی در دیورند را ندارد

با تسلط دوباره طالبان بر افغانستان حملات شبه نظامیان در پاکستان نیز افزایش یافته است، امیدهای اسلام آباد به صلح و ثبات بیشتر به یاس مبدل گشته و ارتش پاکستان در هفته های اخیر حملات خود در مرز افغانستان برای سرکوب خشونت ها را افزایش داده است.

اسلام گراها و جناح های جدایی طلب در ماه گذشته دست کم چهارده سرباز پاکستانی را در حملاتشان کشته اند و به گفته مقامات نظامی پاکستان سه حمله از مجموع حملات انجام شده در ماه گذشته از سوی جنگجویانی که از افغانستان وارد شده اند صورت گرفته است.

مقامات امارت اسلامی که با بحران انسانی و اقتصادی دست و پنجه نرم می کنند اما هرگونه استفاده از خاک افغانستان از سوی گروه های تروریستی علیه دیگر کشورها از جمله پاکستان را رد می کند.

با وجود چنین اطمینان خاطری از سوی امارت اسلامی اما تنش های مرزی که اصلی ترین عامل اختلاف بین افغانستان و پاکستان طی دهه های گذشته بوده همچنان به قوت خود باقی ست و می تواند روابط دو کشور را تحت تاثیر خود قرار دهد.

ارتش پاکستان اعلام کرد در تازه ترین درگیری بین نیروهای پاکستانی و شبه نظامیان در ولایت بلوچستان دست کم شش شبه نظامی کشته شده است.

مقامات نظامی پاکستان تاکید می کنند عملیات ها برای نابودی عاملان حملات تروریستی در پاکستان ادامه خواهد یافت.

یک مقام امنیتی ارشد پاکستان که اطلاع کامل از عملیات های مرزی دارد به رویترز گفت عملیات های مبتنی بر اطلاعات استخباراتی ارتش پاکستان برای جلوگیری از ورود شبه نظامیان به پاکستان افزایش یافته است.

باید گفت مناطق وسیعی در مرز پاکستان با افغانستان طی دهه های اخیر از کنترل دولت پاکستان خارج بوده و توسط اقوام مستقل پشتون که نفرات شان آزادانه در هر دو سوی مرز تعیین نشده رفت و آمد دارند، اداره می شود.

یک مقام دیگر نظامی پاکستان نیز گفت پاکستان تلاش دارد تمام این ناامنی ها را به پایان برساند و با حصار کشی نقاط مرزی دیورند مناطق پشتون نشین را تحت حکومت مرکزی درآورد و با اعمال یک سیستم کنترل مرزی محکم رفت و آمدها را زیر نظر داشته باشد.

این مقام پاکستانی که خواست نامش فاش نشود تاکید کرد پاکستان قصد دارد تمام رفت و آمدهای مرزی چه جدایی طلبان و چه شبه نظامیان اسلام گرا را هدف قرار دهد.

پاکستان با اینکه در بیست سال گذشته هم پیمان ایالات متحده در جنگ افغانستان بوده اما دوستی خود با طالبان افغانستان را حفظ کرده است. پاکستان با اینکه خود با خشونت های ناشی از اسلام گراهای پاکستانی و جدایی طلبان مواجه بوده همواره تلاش کرده از طالبان افغان حمایت کند تا این گروه بتواند امنیت را در نقاط مرزی مربوط به افغانستان برقرار کند اما تا اینجای کار به این هدف خود نرسیده است.

موید یوسف، مشاور امنیت ملی پاکستان، در سفر ماه گذشته اش به کابل از مقامات امارت اسلامی خواست زمینه فعالیت و تمویل شبه نظامیان در افغانستان را از بین ببرند.

مقامات امارت اسلامی اما ادعاهای پاکستان مبنی بر استفاده تروریستان از خاک افغانستان برای انجام حملات در پاکستان را رد می کند.

عنایت الله خوارزمی، سخنگوی وزارت دفاع امارت اسلامی، به رویترز گفت تلاش می کنیم تنش های مرزی خود با پاکستان را از طریق مذاکره حل کنیم.

طالبان سال گذشته تلاش کرد بین طالبان پاکستان و دولت این کشور میانجیگری کرده زمینه مذاکره را فراهم کند اما مذاکرات پس ازچند هفته شکست خورد. تحریک طالبان پاکستان با القاعده ارتباط نزدیک دارد.

با وجود عصبانیت شدید، مقامات پاکستان اما تلاش کرده اند روابط حسنه خود با طالبان افغانستان را حفظ کنند.

یکی از مقامات پاکستانی گفت آنها به دنبال ایجاد دوستی هستند.

با این وجود اما مشخص نیست در صورت تداوم حملات تروریستی از خاک افغانستان، عملیات های ارتش پاکستان در نقاط مرزی قرار است تا چه زمانی و با چه شدتی ادامه داشته باشد.

یکی دیگر از منابع اختلافات افغانستان و پاکستان تصمیم جدی پاکستان برای اتمام حصارکشی در دیورند می باشد: خطر دیورند توسط جنرال انگلیسی و بدون درنظرداشت جدا سازی پشتون ها تعیین شد. هیچ یک از دولت های افغانستان خط دیورند را به رسمیت نشناخته اند.

نیروهای طالبان نیز همانند ارتش پیشین افغانستان مانع حصار کشی پاکستان در خط دیورند شده اند.

ملا یعقوب وزیر دفاع امارت اسلامی می گوید امارت اسلامی به کسی اجازه حصار کشی در نقطه مرزی را نداده است.

وی هفته گذشته به تلویزیون ملی افغانستان گفت امارت اسلامی در مورد حصار کشی مرزی هنوز هیچ تصمیمی نگرفته است.

به هر صورت حمایت های پاکستان از طالبان که از بدو تاسیس این گروه تا دور اول امارت اسلامی و تسلط دوباره طالبان بر افغانستان ادامه داشته می تواند روی مساله حصارکشی خط دیورند با چالش مواجه شود: پاکستان اکنون سخت در تلاش است زمینه مشروعیت بین المللی طالبان را فراهم کند و برای ارسال کمک های انسانی حداکثری به افغانستان لابی گری نماید.

این اقدامات اما به نظر نمی رسد در موضوع امارت اسلامی نسبت به خط دیورند تغییری ایجاد کند. به فرض اینکه طالبان به پاکستان اجازه دهد حصارکشی خط دیورند را به اتمام برساند، در این صورت مخالفت های گسترده مردمی در افغانستان شکل خواهد گرفت و دولت طالبان را متزلزل خواهد ساخت.

حفیظ الله رجبی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا