“افرادی در کابینه، مخالف گذشتن پروژه های برق کاسا هزار و توتاپ از بامیان هستند”
آقای زهیر در جشن خیابانی باشندگان بامیان به مناسبت انتخاب این ولایت به عنوان یکی از شهرهای خلاق جهان گفت:” متخصصان پس از تحقیقات تشخیص داده اند که پروژه برق کاسا یک هزار باید از دره شکاری بامیان عبور کند اما شنیده می شود که اصرار ها و ایستادگی های فوق العاده جدی وجود دارد که این پروژه نه از بامیان بلکه از کوتل سالنگ بگذرد”.
او افزود که براساس یافته های متخصصان، عبور این پروژه از کوتل سالنگ ضمن آسیب پذیر بودن، غیر اقتصادی است اما کسانی در کابینه کشور و کمیته تدارکات از موقف قدرت و با دید سیاسی تاکید دارند که این پروژه از بامیان نگذرد.
آسمان به زمین نمی آید!
کاسا یک هزار پروژه ی انتقال هزار میگاوات برق تاجیکستان و قرغیزستان از طریق افغانستان به پاکستان است.
با تطبیق این پروژه 1300 میگاوات برق وارد افغانستان می شود که یک هزار آن به پاکستان منتقل می شود و 300 میگاوات باقی مانده در مسیر عبور از خاک افغانستان، در مناطقی که این پروژه از آنها می گذرد به مصرف خواهد رسید.
والی بامیان می گوید که در حال حاضر با زور و بر خلاف نظر مهندسان و متخصصان تصویب شده که این پروژه بزرگ برق از بامیان نگذرد.
به گفته او؛ متخصصان شرکت فیشنر آلمانی، بامیان را برای عبور پروژه برق “توتاپ”نیز مناسب تخشیص داده اند اما بازهم کسانی کارشکنی می کنند که این پروژه از این ولایت نگذرد.
توتاپ از پروژه های بزرگ انتقال برق ترکمنستان از طریق، ازبکستان،تاجیکستان و افغانستان به پاکستان است.
این پروژه که هدف آن تامین برق مورد نیاز افغانستان و پاکستان خوانده شده، 500 میگاوات برق صادراتی ترکمنستان را به افغانستان و پاکستان وارد می کند.
با این حال والی بامیان از رئیس جمهور خواست که در زمینه تطبیق پروژه های بزرگ برق کاسا یک هزار و توتاپ، منفعت عامه مردم افغانستان و خواست مردم بامیان مبنی بر عبور این پروژه از این ولایت را در نظر بگیرد.
او تاکید کرد که با گذشتن این پروژه های برق از بامیان، آسمان به زمین نمی آید و ضمن اینکه هیچ خطری این پروژه ها را تهدید نمی کند، هیچ کسی هم ضرر نخواهد کرد.
هشدار والی
بامیان از ولایت های کمتر انکشاف یافته در مرکز کشور است که علی رغم داشتن منابع آبی فراوان، دریک و نیم دهه گذشته هیچ اقدامی در زمینه تامین برق آن از سوی دولت صورت نگرفته است.
با آنکه در این مدت چندین بند برق آبی، بارها در این ولایت تهداب گذاری شده اند اما هیچگاهی کار عملی آنها آغاز نشده است.
در چند سال گذشته تنها یک نیروگاه تولید برق آفتابی با هزینه 15 میلیون دالر امریکایی از کمک های مالی زیلاند نو در بامیان ایجاد شده که فقط ظرفیت تولید بیشتر از یک میگاوات برق را دارد.
در حال حاضر حتی مرکز این ولایت هم بدلیل اینکه برق تولیدی این نیروگاه بیشتر از ظرفیت تولید آن از سوی “شرکت برشنا” توزیع شده است، برق منظم و دائمی ندارد.
نبود برق در بامیان سبب شده که از یکسو باشندگان این ولایت به مشکلاتی نظیر عدم دسترسی به اطلاعات روبرو شوند و از سوی دیگر هیچکدام از سرمایه گذاران داخلی و خارجی اقدام به سرمایه گذاری در بامیان نکنند.
با این وجود طاهر زهیر والی بامیان تایید کرد که عبور پروژه های برق کاسا یک هزار و توتاپ از بامیان، می تواند برق مورد نیاز این ولایت را تامین کند.
آقای زهیر با انتقاد از بی توجهی رهبران دولت به این موضوع گفت:” عمر فعالیت های سیاسی خیلی کوتاه نیست و آنانی که با رای این مردم به قدرت رسیده اند، پنج سال بعد بازهم به سراغ آنها خواهند آمد”.
او هشدار داد که حافظه مردم مناطق مرکزی، اقدامات آنانی که مخالف گذشتن این پروژه ها از این مناطق هستند را فراموش نخواهد کرد.
بی توجهی دولت به نظر متخصصان مبنی بر عبور پروژه های برق کاسا یک هزار و توتاپ از مسیر بامیان از مسائلی است که واکنش های تند باشندگان این ولایت را به دنبال داشته است.
پیشتر رهبران برخی از احزاب سیاسی نیز رهبران دولت را به برخورد دوگانه و تبعیض آمیز با شهروندان کشور متهم کردند و از آنان خواستند که با عبور این پروژه ها از مسیر بامیان که مصئون و بی خطر است، موافقت کنند.
1 دیدگاه