برگزیده هاسیاستمصاحبه و گزارش

اصلاحات شتابزد در وزارت خارجه/آخرین خاکریز عبدالله به دست غنی افتاد!

صدیق صدیقی؛ سخنگوی ریاست جمهوری اعلام کرد که اشرف غنی، خواستار اقدام فوری برای انجام اصلاحات در وزارت خارجه شده است.

او روز یکشنبه (۱۲ عقرب) گفت که در زمینه تشکیلات و کارمندان و تدوین مقررات کاری این وزارت، اصلاحاتی صورت خواهد گرفت.

او گفت باید اصلاحات در وزارت خارجه، اقتصادمحور باشد و فعالیت آن برای پیشبرد سیاست “اتصال منطقه‌ای افغانستان” باشد و دیپلمات‌ها و کارمندان وزارت خارجه براساس اصل شایستگی و فهم استخدام شوند.

اصلاحات در وزارت خارجه درست زمانی مطرح می‌شود که حدود دو هفته قبل صلاح الدین ربانی کنار رفت.

وقتی از آقای صدیقی پرسیده شد که چرا در پنج سال گذشته، اشرف غنی دست به اصلاحات در وزارت خارجه نزد؟ گفت که چند ماه ریاست جمهوری هیأتی را برای ایجاد اصلاحات موظف کرده بود؛ ولی رهبری قبلی به آن آجازه کار را نداد.

شاید از دید هر ناظر بی طرف سیاسی، شتاب غیر عادی آقای غنی در ایجاد اصلاحات در وزارت خارجه ای که به طور طبیعی به زودی باید آن را مهره ها و چهره های جدیدی در دولت جدید اشغال کنند، خنده دار به نظر برسد؛ اما واقعیت این است که هدف آقای غنی، اصلاحات بنیادین و ساختاری در دستگاه دیپلماسی کشور نیست. او فقط می خواهد به عبدالله عبدالله، صلاح الدین ربانی و سایر متحدان سیاسی آنها نشان دهد که وزارت خارجه اکنون دیگر به طور کامل تحت سلطه او قرار دارد و هرگونه که بخواهد در آن تغییرات می آورد.

شاید در نگاه نخست، این نوعی عقده گشایی به نظر برسد؛ اما تنها هدف آقای غنی از اصلاحات ادعایی اش در وزارت خارجه، عقده گشایی سیاسی در برابر رقیب سرسخت و سازش ناپذیرش نیست؛ بلکه او همزمان می خواهد نشان دهد که آخرین سنگر رقیب سیاسی اش را نیز فتح کرده و اکنون بی هیچ هراسی از هیچ حریفی، هر آنچه را اراده کند، اجرا می کند.

انتصاب ادریس زمان به عنوان سرپرست وزارت امور خارجه و به دنبال آن، گماشتن فردی به نام  گران هیواد به حیث سخنگوی این وزارت، به معنای آن است که وزارت خارجه به طور کامل از سیطره عبدالله و ربانی و جمعیت خارج شده و این اراده قومی ارگ و اشرف غنی و اطرافیان اوست که بر مهم ترین خاکریز عبدالله در حکومت، فرمان می راند.

هدف دیگر آقای غنی از اصلاحات مورد ادعا در وزارت خارجه، به خدمت گرفتن دستگاه دیپلماسی و سیستم سیاست خارجی کشور برای تحقق اهداف و ایده های آقای غنی در زمینه صلح است.

وزارت خارجه به رهبری صلاح الدین ربانی در طول پنج سال گذشته، همواره نماینده یک جریان متفاوت با مواضع ارگ نسبت به مسایل مهم ملی از جمله روند صلح بود. در آخرین مورد از تنش های ارگ و وازرت خارجه نیز اظهارات و موضع گیری متضاد سخنگویان ریاست جمهوری و وزارت خارجه بود که مشکل‌ساز شد و در نهایت به برکناری سخنگوی این وزارت از سوی اشرف غنی و کناره گیری صلاح الدین ربانی انجامید.

با اینهمه، زمان باقیمانده برای تحقق اهداف آقای غنی ذیل عنوان اصلاحات در وزارت خارجه به اندازه ای اندک است که جز جا به جایی چند مهره شناخته شده قومی، انتظار نمی رود تحول ساختاری بنیادینی در این نهاد صورت بگیرد.

به هر حال، افغانستان باید آماده یک خانه تکانی سیاسی جدید شود؛ هرچند مشخص نیست که آیا آنگونه که ارباب کنونی ارگ، اراده کرده اند، بازهم آقای غنی گوی سبقت را خواهد ربود و پیروز انتخابات اعلام خواهد شد یا باید منتظر تحول پیش بینی نشده دیگری باشیم.

با این وجود، نمی توان انکار کرد که در آخرین نفس های حکومت دوقطبی وحدت ملی، اصلاحات قومی و عقده مندانه اشرف غنی در وزارت خارجه، یکبار دیگر بر ضعف و انفعال و کنش پذیری غیر قابل کتمان عبدالله، مهر تأیید می زند؛ کسی که روی کاغذ، شریک پنجاه درصدی قدرت است؛ اما در نهایت حتی نتوانست آخرین خاکریزش یعنی وزارت خارجه را هم حفظ کند.

از آنسو نیز نمی توان اقدامات یکجانبه جاری از سوی اشرف غنی در وزارت خارجه را نشانه پیروزی و قدرت بلامنازع او به عنوان رییس جمهوری تام الاختیار به حساب آورد؛ زیرا رییس جمهوری که به اذعان سخنگویش در پنج سال گذشته، پس از چندین ماه انتظار نتوانست هیأت مورد نظرش را برای اعمال اصلاحات، راهی وزارت خارجه کند، نمی تواند سرش را بالا بگیرد و با غرور و افتخار مدعی اصلاحات همه جانبه در آخرین روزهای عمر حکومتش در این وزارت شود.

عبدالمتین فرهمند – جمهور

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا