از شیعیان پاکستان چه می دانید؟
تعداد دقیق جمعیت شیعیان در پاکستان به درستی معلوم نیست.
مهمترین دلیل این موضوع نادیدهگرفتن مذهب در سرشماریهای پاکستان است که خود ناشی از سیاست دولت پاکستان در عدم توجه به تفاوت فرقهای با هدف حفظ وحدت دینی است.آنچه به عنوان آمار شیعیان این کشور در منابع مختلف ذکر شده بیشتر بر پایه تخمین و گمانهزنی است. منابع مختلف، نسبت شیعیان پاکستان به کل جمعیت این کشور را متفاوت و تا ۲۵ درصد ذکر کردهاند؛ آنچه از میان آمارهای مختلف صحیحتر به دست میآید رقم تقریبی ۲۰ درصد است.چند نفر نویسندهٔ شیعهٔ پاکستانی که با من دوست هستند، آمار واقعی شیعیان در پاکستان را تا ۸۰ میلیون نفر می دانند و اگر این رقم درست باشد، پاکستان بزرگترین جمعیت شیعه را در خود جا داده است و کشور دوم یا سوم ایران خواهد بود!
مذاهب و گرایشهای فکری:
مهمترین و پرجمعیتترین گروه شیعیان پاکستان فرقه اثناعشری و پیروان فقه جعفریاند که یکی از مذاهب رسمی در پاکستان شناخته میشود. دیگر فرق شیعه که در پاکستان پیروانی دارند از این قرارند: بُهره که اسماعیلیه مستعلیه هستند. بهرهها بیشتر در شهر کراچی و حیدرآباد زندگی میکنند. خوجههای اثناعشری، پس از جدایی پاکستان و هند در ۱۳۲۶ش/۱۹۴۷م، شماری از خوجههای اثناعشری به همراه دیگر مسلمانان، هند را به مقصد پاکستان ترک کردند. آنان از همان آغاز در کراچی سپس حیدرآباد ساکن شدند و بعدها در شهرهای دیگر این کشور نیز اقامت گزیدند. جمعیت خوجههای اثناعشری پاکستان حدود ۴۲،۰۰۰ تن است که بیشتر آنان در کراچی زندگی میکنند. این گروه سازمانی به نام«جماعت خوجه پیرهای اثنا عشری کراچی» دارند.
آغاخانی این گروه نیز از اسماعیلیان نزاری هستند که منسوب به آغا خان اول(۱۸۰۰-۱۸۸۱م.) هستند. آغاخانیه پاکستان بیشتر در کراچی، حیدرآباد، ملتان، گلگت و هنزه ساکناند.نوربخشیه منسوب به محمد نوربخش از علمای شیعیه صوفی مسلک زمان خود بود که در بلتستان رهبری شیعیان را بر عهده داشت.ذکری که به وسیله سید محمد جونپوری (۸۴۷-۹۱۰ق.) که ادعای مهدویت میکرد، بنیان گذارده شد. ذکریهای پاکستان در ایالت بلوچستان در نواحی کیچ مکران، لسبیله، گوادر، تربت و پنج گور زندگی میکنند.در میان شیعیان امامیه پاکستان دو گرایش کلامی و اعتقادی عمده حضور بیشتری دارند:
گرایش موسوم به «شیخیه» یا «موالیه» که منسوب به شیخ احمد احسایی و سید کاظم رشتی است.گرایش موسوم به «شیعیت خاص» یا «موحدین» که در مقابل گرایشهای شیخیه قرار گرفته و به نوعی نماینده مکتب اصولیان شیعه هستند و اصلاحگران شیعی به شمار میآیند و مورد حمایت حوزویان و دانشگاهیان قرار دارند
پراکندگی شیعیان:
ویژگی جغرافیای تشیع در پاکستان، پراکندگی مناطق شیعهنشین در شهرها و روستاهای سراسر پاکستان و عدم تمرکز شیعیان در یک یا چند نقطه از این سرزمین است به طوری که در همه ایالات پاکستان جمعیتهای کوچک و بزرگ شیعه زندگی میکنند.
مهمترین مناطق شیعه نشین پاکستان:
مهمترین مناطقی که جمعیت بیشتری از شیعیان را در خود جای داده چنیناند: بلوچستان – کویته و جعفرآبادسند – کراچی و حیدرآبادپنجاب – لاهور، مولتان، راولپندی، کچئی و لَیهخیبر پختونخواه – کوهات، هنگو، دیره اسماعیل خان و پاراچنارگلگت بلتستان – بلتستان، گلگت و نگرکشمیر – مظفرآباد
شیعیان در عرصه سیاست:
به دلیل سیاست غیرفرقهای در بیشتر دولتهای پاکستان که از دخالت امور مذهبی در سیاست پرهیز دارند، امکان فعالیت سیاسی و شهروندی برای پیروان فرق مختلف فراهم است. از جمله سیاستمداران سرشناس شیعی که در استقلال این کشور نقش مهمی داشتند میتوان به محمد علی جناح و ژنرال یحیی خان، رئیس جمهور سالهای ۱۹۶۸-۱۹۷۱م. و ذوالفقار علی بوتو رئیس حزب مردم و نخست وزیر این کشور در سالهای ۱۹۷۳- ۱۹۷۷م. اشاره کرد.عارف علوی رئیس جمهور فعلی پاکستان نیز شیعه است و خیلی از سیاستمداران، نخست وزیران ، وزرای کابینه، ژنرالان نظامی و نمایندگان این کشور در مجامع بین المللی در گذشته و حال شیعه مذهب بوده اند.
احزاب و گروههای سیاسی:
از نخستین نمونههای گروههای سیاسی شیعه میتوان به «کنفرانس سراسری شیعیان هند» اشاره کرد که در سال ۱۹۰۷/ ۱۲۸۶ش. و پیش از استقلال پاکستان فعالیت خود را آغاز کرد. «اداره تحفظ حقوق شیعه»، «شیعه مطالبات کمیتی» (کمیته مطالبات شیعیان) و «حزب سیاسی شیعه» از جمله سازمانهای شیعی است که در مقاطع مختلف فعالیت داشتهاند.
تحریک جعفریه:
این سازمان که مهمترین گروه سیاسی شیعه پاکستان بوده و فعالیت تاثیرگزاری در تاریخ پاکستان داشته در تاریخ ۱۳۵۸ش/۱۹۷۹م با نام تحریک نفاذ فقه جعفریه (نهضت اجرای فقه جعفری) آغاز به کار کرد و بعدها نام تحریک جعفریه پاکستان یافت. این حزب سیاسی در واکنش به سیاست مذهبی ژنرال ضیاءالحق رئیس جمهور این کشور (۱۳۵۶-۱۳۶۷ش)/(۱۹۷۷-۱۹۸۷م) ایجاد شد که شعار حاکم کردن فقه حنفیه را مطرح کرد.در این دوران طرحی با نام نظام مصطفی برای اجرای جدیتری احکام اجرایی در پاکستان طرح و اجرا شد که برخی از برنامههای آن مانند اخذ زکات اجباری، یک شکل کردن نظام آموزش دینی و دولتی کردن اوقاف شیعه مورد مخالفت شیعیان قرار گرفت. در سال ۱۹۷۹م همایش بزرگی از شیعیان پاکستان در شهر بکر تشکیل شد و علامه مفتی جعفر حسین ریاست و رهبری شیعیان پاکستان را برعهده گرفت.[نیازمند منبع] پس از درگذشت مفتی جعفر حسین در سال ۱۳۶۲ش/۱۹۸۳م. علامه عارف حسین حسینی به رهبری نهضت رسید. در دوره رهبری وی فعالیت سیاسی این نهضت گسترش یافت و تبدیل به یک حزب سیاسی شد. عارف حسین حسینی در سال ۱۳۶۷ش/۱۹۸۸م به شهادت رسید و بعد از وی سید ساجد علی نقوی (عضو شورای عالی مجمع جهانی اهل بیت) جایگزین وی شد.
نهضت اجرای فقه جعفری در آغاز برای معاف شدن شیعیان از پرداخت زکات، حفظ امنیت مراسم عزاداری، مستثنا شدن راهپیمایی عزاداری از نیاز به دریافت مجوز رسمی، آموزش تعلیمات دینی شیعی برای دانشاموزان و دانشجویان شیعه و مراعات فقه شیعه در قوانین حکومتی برای شیعیان، مبارزه میکرد و توانست با برگزاری تجمعهای بزرگ و فشار به دولت به این خواستهها دست یابد.
در پی سختگیری بر گروههای مذهبی در پاکستان در سال ۲۰۰۲ میلادی این گروه غیرقانونی اعلام شد ولی تحت عنوان جدید تحریک اسلامی به کار خود ادامه داد اما بار دیگر در سال ۲۰۰۳ منحل شد و سپس با نام شیعه علما کونسل کار خودش را ادامه داد.
خانوادههای سیاسی شیعه:
با توجه به ساختار سیاسی پاکستان که مبتنی بر نظام «جاگیرداری» و سرداری است برخی از خانوادههای سیاسی به طور سنتی قدرت سیاسی را در دست داشتهاند که در میان آنان خانواده سرشناس شیعه نیز وجود دارند. بدینترتیب حضور خانوادههای سیاسی شیعه مذهب یکی از زمینههای مهم مشارکت سیاسی شیعیان در پاکستان است.
فهرست برخی از این خانوادهها که اعضای آنان، مناصبی در سطوح بالای سیاسی داشتهاند، به شرح زیر است:
سادات شاه جیونه
سادات قتال پور خانیوال
خانواده تالپور
خانواده قزلباش لاهور
سادات گردیزی ملتان
خانواده سردار یزدان خان کویته
فعالیتهای علمی و فرهنگی شیعیان پاکستان:
نهادهای علمی و فرهنگی شیعی را به طور کلی میتوان به حوزههای علمیه و نهادهای آموزشی و فرهنگی شیعی تقسیم کرد.
حوزههای علمیه:
پیش از اینکه پاکستان کشوری مستقل شود، لکنو مرکز اصلی آموزش علوم دینی شیعیان بود که بعد از استقلال پاکستان در کشور هند قرار گرفت و ارتباط شیعیان پاکستان با این مرکز قطع شد. بعد از آن، حوزه علمیه این کشور تحت نفوذ حوزه علمیه نجف درآمد. بعد از مدتی علمای پاکستانی شروع به تاسیس مدارس دینی در این کشور کردند. روند ساخت این مدارس از نیمه دهه هفتاد میلادی رشد چشمگیری یافت. بعد از انقلاب اسلامی ایران، حوزه علمیه پاکستان ارتباط زیادی با حوزه علمیه قم یافت. در این دوران پاکستانیهای زیادی برای علم آموزی به ایران مسافرت کردند و برنامهها و شیوههای علمی در مدارس پاکستان از حوزه علمیه ایران الگو برداری میشود.
برخی از علمای مشهور پاکستانی که از فارغالتحصیلان حوزه علمیه نجف بودهاند:
سید صفدر نقوی (متولد ۱۹۳۳م.) مدیر مدرسه جامعه المنتظرضامن حسین حائری (۱۹۸۱-۱۹۶۴م.)
غلام حسین (متولد ۱۹۳۹م.)
سید ریاض حسین نقوی(متولد ۱۹۴۱م.)
سید زوار حسین همدانی؛ سید احمد موسوی(متولد ۱۹۵۱م.)
صادق علی نقوی (م۱۹۳۲م.)
میرزا صفدر حسین مشهدی (م۱۹۱۰-۱۹۸۰م.)
مفتی جعفر حسین (۱۹۱۴م.)
محقق و نویسنده: سید علی موسوی چکاوک
احمد فاروق لغاری هم بلوچ شیعه بود.