دیدگاه ها

اداره پاسپورت کشور قادر به پاسخگویی برای تقاضای پاسپورت نیست

یک سال از شروع دولت جدید می گذرد، اما شهروندان هم چنان به آینده کشور نامطمئن و ناامید هستند و تصمیم گرفته اند تا رهسپار کشورهای دیگر بالخصوص کشورهای اروپایی شوند.

این تصمیم ناگهانی شهروندان سبب شده تا تقاضا برای اخذ پاسپورت در کشور افزایش چشمگیری یابد، بطوریکه تنها اداره پاسپورت کشور قادر به توزیع پاسپورت به صورت مناسب و در مدت زمان مناسب نمی باشد.

در ماه های اخیر صدها شهروند کشور پشت دروازه اداره پاسپورت و در زیر آفتاب داغ و سوزان در صف های طویل از صبح گاه و یا حتی نیمه های شب می ایستند به امید اینکه بتوانند پاسپورتی اخذ کرده و کشور را به امید یک زندگی بهتر ترک کنند.

مقامات در اداره پاسپورت می گویند که درخواست اخذ پاسپورت نسبت به سال گذشته از سوی شهروندان هفت برابر شده، و هم اکنون زمانی بیش از 40 روز را در بر می گیرد تا پاسپورت آنها صادر شود، چیزی که پیش از این دو روز زمان در بر می گرفت.

سید عمر صبور رئیس اداره پاسپورت کشور می گوید “بیشتر این مردمان اینجا هستند تا پاسپورت گرفته و کشور را به امید یک زندگی بهتر در دیگر کشورها ترک کنند.”

به باور وی، مردم نسبت به آینده کشور نامطمئن شده اند.

به باور آگاهان، افزایش بی ثباتی های امنیتی و رکود اقتصادی در کشور سبب شده تا شهروندان تصمیم به ترک کشور بگیرند؛ موضوعی که شاید زنگ خطری یرای واشنگتن، بروکسل و مسکو نیز باشد.

به باور این آگاهان خروج سرسام آور شهروندان می تواند تهدیدی برای مرزهای جنوبی روسیه محسوب شود و یا برنامه های ایالات متحده برای خاتمه دادن جنگ افغانستان را تخریب کند.

پاسپورت افغانستان
مقامات اداره پاسپورت می گویند تقاضا برای اخذ پاسپورت نسبت به سال گذشته هفت برابر شده است.

به گزارش آژانس مهاجرت سازمان ملل متحد، 13 درصد از مهاجرانی که در ماه های اخیری به اروپا مهاجرت کرده اند شهروندان افغانستان می باشند. به گفته این آژانس، پناهجویان افغانستان پس از مهاجران سوری بیشترین تعداد را داشته است.

و اما بسیاری از شهروندان کشور به امید اخذ پاسپورت در اولین ایستگاه از مسافرت خود در صف های طولانی پشت دروازه های اداره پاسپورت می ایستند؛ مسافرتی که شاید چند هزار دالر مصرف داشته باشد و جانشان را نیز به خطر اندازد.

گفتنی است که بیشتر شهروندان کشور اروپا را مقصد سفر خود تعیین کرده اند.

“نبی عسکری”، 41 ساله، کارمند یک سازمان خصوصی که در صف اداره پاسپورت ایستاده می گوید “ما دیگر صبرمان تمام شده است. ما بدنبال یک زندگی بهتر برای خود و فرزندانمان در دیگر کشور ها هستیم.”

اما پس از مشقات اخذ پاسپورت، شهروندان کشور با مشکلاتی بیشتر در خصوص ویزا گرفتن روبرو خواهند شد. از این رو بسیاری ها مبالغ هنگفتی را به قاچاقبران می سپارند تا آنها را به آنسوی مرزها برسانند.

قاچاقبران نیز مسیر همیشگی و پر از خطر خود را برای پیشنهاد به آنان دارند. یعنی گذر از مرزهای ایران و ترکیه و سپس اروپای شرقی.

طی این مسیر، گاه مهاجران توسط هواپیما، کشتی، قطار، موتر/خودرو و یا حتی پای پیاده مجبور به گذر از خاک چندین کشور به صورت قاچاق می باشند.

“ریچارد دانزیگر” رئیس ماموریت سازمان بین المللی مهاجرت در افغانستان می گوید “خطرهای بسیاری متوجه پناهجویان از افغانستان تا ترکیه می باشد. در این مسیر، ممکن است مهاجران کتک زده شوند، کشته شوند، پولهایشان توسط قاچاقبران دزدی شود، حتی در بسیاری از موارد قاچاقبران با دزد ها همکار هستند.”

گفتنی است به رغم اینکه ایالات متحده آمریکا از آغاز سال 2001 تاکنون در افغانستان بیش از 700 میلیارد دالر هزینه کرده تا بتواند تولید ناخالص ملی کشور را افزایش دهد؛ و با وجود اینکه بر اساس برخی گزارش های بانک توسعه جهانی تولید ناخالص ملی افغانستان رشد 1.4 درصدی در سال 2014 داشته و پیش بینی می شود این رقم به 2.5 درصد در سال جاری برسد، باز هم شهروندان به آینده امنیتی و اقتصادی کشور نامطمئن هستند و تصمیم به ترک کشور را گرفته اند.

لازم به ذکر است که البته بی ثباتی های امنیتی در کشور، سرمایه گذاری بخش خارجی، واردات و صادرات رکود داشته و پروژه های معدنی نیز پیشرفتی اخیرا در خود ندیده است.

همچنین بر اساس گزارش سازمان ملل متحد، خشونت ها در افغانستان نسبت به مدت مشابه در سال گذشته افزایش چشمگیری داشته است.

از سویی دیگر، حملات تروریستی طالبان در کشور از زمانی که ملا اختر منصور رهبری جدید این گروه را به عهده گرفته افزایش پیدا کرده است.

در همین حال، وی روز گذشته در پیام خود خطاب به دولت گفت که تنها راه رسیدن به صلح خروج نیروهای خارجی از کشور است.

همچنین طبق یک نظر سنجی که تلویزیون طلوع در ماه گذشته انجام داد در حدود 52 درصد مردم از دولت و آقای اشرف غنی اعلام ناراضی کردند.

سید ظفر هاشمی معاون سخنگوی ریاست جمهوری اما می گوید “رئیس جمهور در تلاش است تا از طریق فراهم آوردن تسهیلات بیشتر برای شهروندان، آنان را از مهاجرت به اروپا و دیگر کشورها باز دارد. خروج شهروندان از کشور نگرانی هایی را برای دولت بوجود آورده است که می تواند سبب شود کشور نیروی انسانی خود را از دست بدهد.”

بر اساس آمار وزارت امور مهاجرین و عودت کنندگان، بیش از 6 میلیون شهروند افغان در 44 کشور دنیا مهاجر هستند که بیشترین این تعداد در ایران و پاکستان زندگی می کنند. همچنین بر اساس آمار دیگری از سوی این وزارت، تقریبا همین تعداد مهاجر نیز از سال 2001 تا کنون به کشور بازگشته اند.

سید عمر صبور رئیس اداره پاسپورت کشور در همین حال می گوید توزیع پاسپورت در هفته های گذشته پس از اینکه دو ماشین چاپ پاسپورت خراب شد برای چند روزی متوقف شد.

وی بی ثباتی های امنیتی، بیکاری و افزایش خشونت ها را از عمده دلایل خروج شهروندان از کشور می دانند.

وی افزود “من در دهه های گذشته تاکنون چنین چیزی را شاهد نبوده ام.”

 

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا