احیای دوباره طالبان!
در سال ۲۰۰۱ امریکا با شلیک نخستین موشک از راه دور رسما وارد جنگ علیه طالبان شد. به زودی نیرویهای امریکا و ناتو از زمین و هوا حملات خود را علیه طالبان آغاز کردند.
در ۱۲ نوامبر طالبان از کابل فرار کردند. در اول دسامبر همان سال نشست بن برگزار شد و در ۲۱ دسامبر انتقال قدرت در کابل صورت گرفت.
طالبان برای چند سال حد اقل تا ۲۰۰۶ از صحنه افغانستان گم شدند. اما مدتی نگذشت که تحرکات این گروه دوباره آغاز شد. امریکا با افزایش نیروهای بیشتر به توسعه جنگ و دوام آن سهم گرفت. اما دوام جنگ و هزینه سنگین آن سبب شد تا کاخ سفید در یک رویکرد غیر منتظره راه معامله سیاسی با طالبان را در پیش گیرد.
سرانجام در سال ۲۰۲۰ موافقتنامه امریکا و طالبان به امضا رسید. نشستهای ویدیوی در سطح رییس جمهور امریکا و رهبران طالبان و ملاقات تا سطح وزارت خارجه و مقامات ارشد دیگر انجام شد. با این رویکرد طالبان از انزوا خارج و دوباره احیا شد. امریکا با دور زدن حکومت افغانستان به طالبان غرور کاذب داده و جایگاه برتر برای این گروه قایل شد.
اکنون در گفتگوهای صلح طالبان در یک کفه ترازو و تمام نمایندگان دولت و کشورهای جهان در کفه دیگر قرار گرفته اند. امروز خروج رسمی نیروهای امریکایی آغاز میشود. افغانستان برای یک بار دیگر وارد فصل جدید شده، از اتکا به خارجیها به خود اتکایی نایل خواهد شد. این فصل دشواریهای زیادی را دارد. اما فصل مهم و باعزت برای نسل امروز و فردای ما خواهد بود.
شاه حسین مرتضوی