دیدگاه هاسیاست

احمد سعیدی: طالبان از راه زور به قدرت رسیده و برای جهان سخت است آن را به رسمیت بشناسد

احمد سعیدی کارشناس مسائل سیاسی و سفیر پیشین افغانستان در پاکستان می گوید طالبان چون از راه زور به قدرت رسیده است برای جهان سخت است آن را به رسمیت بشناسد.

وی تاکید می کند طالبان یک حکومت به ظاهر قانونی و مشروع را سقوط داده و با چماق یک حکومت کودتایی شکل داده اند.

به باور آقای سعیدی جنگ بین داعش و طالبان در آینده شدت می یابد و می توان گفت به رسمیت شناختن طالبان در واقع به رسمیت شناختن تروریزم است.

احمد سعیدی به شفقنا گفت طالبان به‌عنوان یک طرف قابل اعتماد هم‌اکنون در محافل سیاسی جهان مطرح نیست، طالبان به جز یکی دو مورد، حتی به تعهداتی که با آمریکایی‌ها در دوحه داشتند نیز عمل نکرده است. گذشته از این، هم‌اکنون دنیا از حضور طالبان در افغانستان به‌خاطر تقویت داعش و القاعده تشویش دارد.

وی افزود به رسمیت شناختن طالبان جنبه حقوقی دارد چون هم اکنون ده نفر از مقامات بلند پایه طالبان در لیست سیاه تروریزم جای دارد.

این تحلیل‌گر مسایل سیاسی افغانستان با اشاره به کارنامه طالبان در گسترش جنگ و جنایت در منطقه، می‌افزاید: «اگر جهان طالبان را به رسمیت بشناسند، این دقیقا به‌معنای به رسمیت‌شناختن تروریزم است.»

وی گفت: «کسی نمی‌تواند از طریق رسمی حکومت طالبان را کمک اقتصادی و سیاسی کند، وقتی چنین کمک‌هایی از طریق بانک جهانی، سازمان ملل، موسسات بین‌المللی، کشورها و سایر انجوها صورت گرفته نتواند طبعا که دست طالب بسته می‌شود و روز به روز حکومت آنها ضعیف خواهد شد.»

این آگاه مسایل سیاسی افزود: «احتمال سقوط طالبان فعلا بعید است. بعد از این، جنگ بین طالب و داعش تشدید می‌شود و تا ۶ الی ۷ هفت ماه احتمال می‌رود طالبان را داعش سرکوب کند و میدان از یکی به دیگری واگذار ‌شود و بعدا شاید دنیا به داد داعش برسد. بنابراین، سناریو چنین نیست که فعلا طالبان سقوط کند، بلکه قرار بر این است که طالب توسط داعش سقوط کند و بعد هم داعش توسط کشورهای غربی از میان برداشته شود.»

آقای سعیدی افزود:« این سناریو یک مقدار بزرگ‌تر است و همین‌طور ساخته شده است که داعش و طالب باید باهم جنگ کنند و در نهایت داعش را تقویت کنند و سپس نابود کنند.»

سفیر سابق افغانستان در پاکستان در واکنش به تلاش‌های منطقه‌ای روسیه، چین و پاکستان به‌منظور به رسمیت‌شناختن طالبان، گفت: «این‌که روسیه، چین و پاکستان تلاش دارند طالبان را به رسمت بشناسند، برای این گروه نمی‌تواند در سطح جهانی کارساز و تعیین‌کننده واقع شود. نباید نادیده بگیریم که روسیه و چین اکنون از شکست آمریکا در افغانستان خشنود هستند، پاکستان هم می‌داند که حکومت طالبان حکومت دست‌نشانده آن کشور است.»

وی با اشاره به برخی اهداف چین در افغانستانِ تحت سلطه طالبان، می‌افزاید: «از جانب دیگر، چین چشم به معادن افغانستان دوخته است، از گروه تروریستی اویغورها نیز می‌ترسد که مبادا برای آن تهدیدی خلق کند، با هندوستان هم مخالفت‌هایی دارد و همچنین می‌خواهد اموال تجارتی‌اش به شکل نورمال به بازارهای آسیای میانه برسد و طالبان هم برای شان مشکلی ایجاد نکند.»

آقای سعیدی در ادامه افزود: «همه بازی‌های یاد شده به‌خاطر منافع شخصی است نه برای آینده کشور. ولی فراموش نکنیم، تا وقتی که طالبان از لیست سیاه بیرون نشود به رسمیت‌شناختن این گروه کار دشوار است.»

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا