احتمال پولشویی در معاملات مالی افغانستان بسیار بالاست
موسسه تحقیقات حکومتداری بازل با بررسی مولفههای مختلف سیاسی و مالی در ۱۴۹ کشور جهان آنها را بر اساس “شاخص ضدپولشویی” رتبهبندی کرده است که در این جدول ایران، افغانستان و تاجیکستان به ترتیب در جایگاههای اول تا سوم قرار گرفتهاند.
گینه بیسائو، مالی، کامبوج، موزامبیک، اوگاندا، سوازیلند و میانمار هفت کشور دیگری هستند که بیشترین ریسک پولشویی در آنها وجود دارد.
به گزارش موسسه بازل کمترین خطر پولشویی به فنلاند، لیتوانی و استونی مربوط میشود.
از نظر این موسسه در سال گذشته میلادی کویت بیش از هر کشور دیگری از نظر مبارزه با پولشویی بهبود داشته و چین، صربستان و ترکیه از کشورهای عمدهای بودهاند که وضعیت مبارزه با پولشویی در آنها بدتر شده است.
گزارش موسسه بازل همچنین تاکید دارد که مراکز عمده مالی در اقتصادهای پیشرفته جهان، همچون بریتانیا، آلمان، فرانسه، سوئیس، ژاپن و لوکزامبورگ، بهبود چندانی از نظر مبارزه با پولشویی نداشتهاند.
ایران، که در گزارش سال گذشته موسسه بازل نیز بالاترین ریسک پولشویی را داشت، در گزارشهای مختلف موسسههای دیگر نیز دچار فساد مالی و پولشویی دانسته میشود.
ریسک بالای پولشویی در نظام بانکی ایران یکی از دلایل اصلی این است که بانکهای اروپایی با وجود رفع تحریمهای بینالمللی هنوز در معامله با ایران محتاطانه عمل میکنند.
البته حدود یک ماه پیش گروه ویژه اقدام مالی، سازمان بینالمللی مبارزه با پولشویی، اعلام کرد مقامهای ایرانی متعهد شدهاند پیشنهادهای این سازمان برای مبارزه با پولشویی را عملی کنند. به همین دلیل این سازمان محدودیتهای وضعشده علیه ایران را یک سال معلق کرده است.
BBC