برگزیده هاسیاست

آیا تقابل احتمالی ایران و امریکا می تواند بر روند صلح افغانستان تأثیر منفی بگذارد؟

کشته‌شدن قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه‌پاسداران انقلاب اسلامی ایران در بغداد از سوی آمریکا در آستانۀ یازدهمین دور گفت‌وگوهای صلح در قطر، نگرانی‌هایی را برای مردم افغانستان به بار آورده است.

هرچند این ‌گفت‌وگوها 10 بار ‌نتیجۀ ملموسی نداشت، اما با آن هم مردم بیشتر از هر زمانی نگران تیرگی روابط میان آمریکا و ایران هستند.

آگاهان روابط بین‌الملل نیز بر نگرانی مردم مهر تأیید می‌گذارند و می‌گویند، حکومت افغانستان در شرایط کنونی باید با درایت دیپلماتیک بی‌طرفی‌اش را حفظ کند.

محب‌الله شریف، آگاه روابط بین‌الملل به سلام‌‎وطندار می‌گوید، هرچند کشته‌شدن فرمانده نیروی قدس سپاه‌ پاسداران ایران روی وضعیت کشورهای منطقه، اقتصاد و گفت‌وگوهای صلح در افغانستان تأثیرگذار خواهد بود، اما زیاد نگران‌کننده نیست.

این آگاه روابط بین‌الملل با اشاره به لشکر فاطمیون می‌گوید، هرگونه استفادۀ ابزاری، استخباراتی و انتقام‌جویانۀ ایران در برابر آمریکا از خاک افغانستان ناممکن به نظر می‌رسد.

عثمان کامران از دیگر آگاهان روابط بین‌الملل می‌گوید، ایران همواره به حمایت از طالبان متهم بوده و با کشته‌شدن فرمانده نیروی قدس سپاه ‌پاسداران، نگرانی از سبوتاژ روند گفت‌وگوهای صلح افغانستان بیشتر از هر زمانی در میان مردم شکل گرفته است.

اما سیداکبر آغا، وزیر پیشین عدلیه در زمان حکومت طالبان به سلام‌وطندار می‌گوید، کشته‌شدن قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه‌ پاسداران ایران روی گفت‌وگوهای صلح و امنیت افغانستان تأثیر چندانی نخواهد داشت.

به گفتۀ او، ممکن نیست که ایران در خاک افغانستان در تلاش انتقام‌ گیری از آمریکا باشد.

قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه‌ پاسداران ایران که در فهرست تحریم‌های آمریکا قرار داشت، صبح روز گذشته در نتیجۀ حملۀ پهپادی ارتش آمریکا در بغداد، پایتخت عراق کشته شد. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا قاسم سلیمانی را قاتل هزاران سرباز آمریکایی در کشورهای مختلف به شمول افغانستان خوانده و گفته است، سلیمانی طالبان را حمایت مالی، لوژستیکی و تسلیحاتی می‌کرد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا