آثار تاریخی کشف شده در بامیان در مکان نامناسب نگهداری می شوند
کبیر دادرس رئیس اطلاعات و فرهنگ بامیان به خبرگزاری رها گفت:” صد ها اثر تاریخی مربوط به دوره بودایی و اسلامی که در چندسال گذشته در نتیجه کاوشگری های باستان شناسان از نقاط مختلف این ولایت کشف شده اند، تا کنون به شکل غیر معیاری و در مکان نامناسب نگهداری می شوند”.
آقای دادرس می گوید که علی رغم درخواست های مکرر از وزارت اطلاعات و فرهنگ کشور مبنی بر بررسی وضعیت این آثار، این وزارت اما تاکنون تمایلی در این زمینه از خود نشان نداده است.
به گفته او؛ تلاش های اداره محلی بامیان در سیزده سال گذشته برای ساخت یک موزیم/موزه در این ولایت بی نتیجه بوده است.
بازی با میراث چند تمدن
بامیان از ولایت های باستانی در مرکز کشور است که قدم به قدم پر از آثار باستانی و فرهنگی است.
در بیش از یک دهه اخیر، تعدادی از باستان شناسان از جمله زمریالی طرزی، در کاوشگری هایی که در ساحات تاریخی این ولایت داشته اند، صدها قلم آثار باستانی که مربوط به دوره های مختلف تاریخی از جمله دوره های بودایی و اسلامی می شوند را کشف کرده اند.
این آثار اما بدلیل نبود موزیم در بامیان، در انبارهای نامناسب و بدور از دید گردشگران نگهداری می شوند؛ مساله ای که نگرانی فرهنگیان بامیان را برانگیخته است.
حبیب الله فروتن دانش آموخته رشته گردشگری و از فرهنگیان بامیان در گفتگو با خبرگزاری رها، نگهداری آثار تاریخی کشف شده از نقاط مختلف بامیان در مکان نامناسب را بازی با میراث چند تمدن خواند.
آقای فروتن می گوید که آثار تاریخی کشف شده نیاز به مراقبت جدی دارند، چرا که آنها صدها سال زیر خاک باقی مانده اند و به همین دلیل به شدت آسیب پذیر اند.
او تاکید کرد که حتی درجه حرارت هوا می تواند بر آثار تاریخی تاثیر بگذارد و باعث تخریب آنها شود.
کبیر دادرس رئیس اطلاعات و فرهنگ نیز تایید کرد که در صورت صدمه دیدن آثار باستانی کشف شده از ساحات تاریخی بامیان که در مکان نامناسبی نگهداری می شوند، ضربه جبران ناپذیری به تاریخ بامیان و کل افغانستان وارد خواهد شد.
دادرس اما گفت:” کشور کوریا/کره برای ساخت یک مرکز فرهنگی در بامیان که طرح آن از سوی انجنیران ارجنتاینی/آرژانتینی ارائه شده است و شامل یک موزیم نیز می شود اعلام آمادگی کرده و کار ساخت آن در بهار سال آینده آغاز خواهد شد”.
او ابراز امیدواری کرد که با ساخت این مرکز فرهنگی، آثار تاریخی بامیان از انبارهای نامناسب به این مرکز منتقل شوند و ضمن تحت مراقبت قرار گرفتن، در معرض دید گردشگران نیز قرار گیرند.
افزایش گردشگران با ساخت موزیم
بامیان با داشتن فرهنگ غنی، جاذبه های طبیعی زیبا و صدها اثر تاریخی منقول و غیر منقول، از ظرفیت بالایی برای رشد صنعت گردشگری برخوردار است.
مناطق تاریخی و طبیعی باميان از جمله مجسمه های بودا، بندامير، شهرضحاک، شهرغلغله، دره آجر، دره اژدر، دره فولادى، مجمسه کوچک بودا در دره ککرک و ده ها اثر تاریخی و فرهنگی دیگر، همه ساله جهانگردان زیادی را به طرف خود می کشانند.
از جمله آثار تاریخی بامیان، هشت اثر به عنوان میراث های فرهنگی جهانی در موسسه علمی فرهنگی سازمان ملل(یونسکو) ثبت شده اند.
با این وجود، آگاهان امور می گویند که ساخت موزیم در بامیان و نمایش آثار باستانی این ولایت به گردشگران، می تواند میزان علاقه مندی آنان به بامیان را افزایش دهد.
رضا ابراهیم، استاد رشته گردشگری در دانشگاه بامیان می گوید که وجود یک موزیم در این ولایت و به نمایش گذاشتن آثار تاریخی، باعث افزایش علاقه مندی گردشگران داخلی و خارجی به بامیان می شود و در نتیجه عواید داخلی این ولایت را افزایش خواهد داد.
آقای ابراهیم به خبرگزاری رها گفت:”با ساخت موزیم در بامیان، از تخریب بیشتر صدها قلم از آثار باستانی این ولایت که در مکان های نامناسب نگهداری می شوند و در معرض خطر نابودی قرار دارند، جلوگیری می شود”.
اقدامات اداره محلی
محمدطاهر زهیر والی بامیان نیز تایید کرد که از نگهداری آثار تاریخی بامیان در مکان نا مناسب اطلاع یافته است.
آقای زهیر به خبرگزاری رها گفت که رئیس اداره اطلاعات و فرهنگ بامیان پیشنهاد کرده است تا یک هیات تخنیکی برای برررسی وضعیت این آثار تعیین شود.
او افزود که این هیات تعیین می شود و در صورتی که مکان نگهداری آثار تاریخی کشف شده را نا مناسب تشخیص دهند، در قمست انتقال آنها تصمیماتی گرفته خواهد شد.
به گفته والی بامیان؛ هرچند تصمیم گیری در مورد انتقال این آثار بسیار دشوار و زمان بر است اما اداره محلی در این زمینه بگونه جدی اقدام می کند.
بامیان از ولایت هایی است که بدلیل داشتن آثار تاریخی و فرهنگی فراوان، از سال گذشته به این سو لقب هایی را نیز از سوی برخی از سازمان های بین المللی دریافت کرده است.
این ولایت در اوایل سال جاری میلادی به عنوان نخستین پایتخت فرهنگی سازمان سارک انتخاب شد.
بدنبال آن چند روز پیش موسسه موسسه یونسکو نیز این ولایت را بدلیل “داشتن فرهنگ بومی و صنایع دستی منحصر به فرد”، به عنوان یکی از شهرهای خلاق جهان اعلام کرد و عضویت آن در شبکه شهرهای خلاق جهان را پذیرفت.
1 دیدگاه