گنجینه باختر کجاست؟ آیا اشرف غنی مانند داکتر نجیب آن را پنهان کرده است؟
کمی بیش از صد روز از سقوط دولت پیشین می گذرد و هر روز از ارزش پول افغانی در مقابل سایر ارزها کاسته می شود. حال این پرسش وجود دارد که آیا گنجینه باختر نتوانسته ارزش پول افغانی را مانند گذشته حفظ کند، و یا این گنجینه نیز مانند 10 میلیارد دالر دارایی بانک مرکزی، دیگر در اختیار افغانستان نیست.
گنجینه باختر افغانستان کجاست؟
سوالی که امروزه ذهن برخی از علاقمندان و مسئولان حوزه میراث فرهنگی و باشندگان افغانستان را به خود مشغول ساخته، این است که چه بلایی بر سر گنجینه باختر افغانستان آمده است. آیا این بار هم بدست طالبان نخواهد افتاد؟ یا اینکه آن را آمریکایی ها یا اشرف غنی به غارت برده اند، مسئله ای که در گیر و دار تحولات افغانستان فراموش گردید.
طبق اسناد و مدارک موثق و معتبر گنجینه طلای باختر اکنون در افغانستان حضور فیزیکی ندارد و اگر هم دارد در خطر جدی حیف و میل از سوی طالبان و متحدان آنها قرار دارد.
گرچه چندی پیش در مورد سرنوشت گنجینهی باختر ابراز نگرانی هایی از سوی نمایندگان مجلس نمایندگان نظام پیشین افغانستان و برخی از خبرنگاران حوزه میراث فرهنگی جهان مطرح شده بود، اما با گذشت هر روز میزان این نگرانی ها بیشتر و بیشتر میشود.
محسن ظهوری، خبرنگار حوزه میراث فرهنگی ایران در این باره پیامهایی را در توییت خود به نشر رسانده است.
او در حساب توییتری خود نوشته است: «گنجینه باختر افغانستان کجاست؟ آیا اشرف غنی تدبیر محمد نجیبالله رو در نهان کردن این گنج باستانی دارد؟»
به گفته وی گنجینه باختر از مهمترین گنجهای باستانی جهانی است. این گنجینه شامل ۲۱ هزار شیء طلا است که در سال ۱۳۵۷ از درون ۶ گور در منطقه «طلاتپه»، منطقه ای در شمال افغانستان توسط «ویکتور ساریانیدی»، باستانشناس روس کشف شد.
این گنج دو هزار ساله، بعد از ۱۳ سال نمایش در جهان و کسب درآمد حدودا چهار و نیم میلیون دلاری برای دولت افغانستان، دوباره به بانک مرکزی افغانستان برگشته بود.
ظهوری خاطر نشان می کند که قطعا طالبان پس از وارد شدن به کابل سرسختانه به دنبال این گنج خواهد بود. همچنین وی امیدوار است که اشرف غنی برای محافظت از این سرمایه ملی افغانستان تدابیری اندیشیده باشد.
وی در ادامه میگوید: «نجیبالله این گنج را داخل گاوصندوقی در بانک مرکزی افغانستان قرار داد که با ۷ کلید توسط ۷ نفر معتمد که همگی از کشور خارج شدند، محافظت کرد که حتی پس از شکنجه طالبان هم حاضر به افشای مکان آن نکرد تا دارش زدند.»
طالبان پیش از این نیز قصد دسترسی به این گنجینه را داشته است و بارها تلاش کردند تا گاوصندوق را منفجر کنند اما موفق نشدند.
اما سوال اصلی اینجاست؛ حالا که طالبان بر تمام افغانستان مسلط اند و بانک مرکزی را که تنها مکان امن برای نگهداری گنج باختر بود را نیز در اختیار دارند، با این گنجینه گران بها و تاریخی چه خواهند کرد؟
بشیر آریا