گفتوگوی مسکو پردستاورد بود/حکومت نتیجه غرورش را خواهد دید!
عطا محمد نور، والی پیشین ولایت بلخ و از چهرههای شرکت کننده در گفتوگوهای مسکو در مورد صلح افغانستان، میگوید گفتوگوی مسکو پردستاورد بود اما رئیس جمهور غنی با غروری که داشت نخواست به نیت خیر شخصیتهای سیاسی کشور توجه کند.
آقای نور در مصاحبه با تلویزیون طلوع، گفتوگوی مسکو که چندی پیش با حضور چهرههای سرشناس سیاسی افغانی و نمایندگان طالبان در پایتخت روسیه برگزار شد را پردستاورد توصیف نمود.
وی افزود گفتوگوی مسکو دستاوردهای خوبی داشت و وی جزئیات تازهی این دستاوردها را به زودی با مردم شریک میسازد.
به گفته نور «حفظ نیروهای امنیتی و دفاعی، نهادهای مدنی و حقوق زنان» از مواردی بود که در گفتوگوی مسکو مورد تأکید قرار گرفتهاست.
آقای نور گفت: «در گفتوگوی مسکو، طالبان برای اولین بار بیرق افغانستان را قرار گرفته در جلو خود دیدند و مذاکرات بینالافغانی را قبول کردند.»
آقای نور افزود در دیدار با رئیس جمهور غنی از وی خواستهاند به آنها(رهبران احزاب) اعتماد کند چراکه آنها از نظام دفاع میکنند، اما رئیس جمهور با رد این درخواست غرور خود را نشان داد.
والی پیشین بلخ گفت: «طالبان میگویند مذاکرهی احتمالی آنان با رئیس جمهور غنی به بن بست میخورد. طالبان خواهان گفتوگو با جبههی مقاومت هستند. حکومت عقل دارد! حکومت از مذاکراتی که در آن حضور ندارد، حمایت نمیکند و به اراده نیک رهبران احزاب نیز اعتماد نمیکند.»
عطا محمد نور، رهبران حکومت را به انحصار قدرت و چوکی متهم کرد و گفت سران حکومت در وضعیتی احساساتی در مورد صلح گپ میزنند و قصد کنار رفتن از قدرت را ندارند.
آقای نور همچنین از حضورش در نشست دوحه که قرار است بین طالبان و شخصیتهای سیاسی برجسته افغانی در آینده برگزار شود خبر داد.
به گفتهی وی، طالبان اعلام کردهاند که در قدرت سهیم میشوند اما قصد ندارند مانند حکمتیار در قصر بنشینند.
رئیس اجرایی جمعیت اسلامی گفت: «ما خواهان تشکیل یک اجماع سیاسی کلان با حضور دولت هستیم؛ هیأت مذاکره کننده حکومت بسیار کوچک است و نمیتواند از سراسر افغانستان نمایندگی کند.»
رسیدن به صلح بدون یک سیاست واحد و هماهنگ و اجماع منطقهای و بینالمللی ممکن نیست.
عطا محمد نور در بخش دیگری از سخنانش افزود در صورتیکه برگزاری لویه جرگه مشورتی برای صلح، صلاحیتهای بیشتری به حکومت بدهد، مطرود است و وی در آن شرکت نمی کند.
والی سابق بلخ، افزود اگر لویه جرگه مشورتی که قرار است چند روز دیگر برگزار شود، در راستای دادن صلاحیتهای بیشتر به رئیس جمهور غنی باشد، مطرود است.
دولت موقت
رئیس اجرایی جمعیت اسلامی در بخش دیگری از مصاحبهاش به تشکیل دولت موقت اشاره کرد و گفت: «وقتی میخواهید یک فصل تازه باز کنید، مجبورید که برخی ناچاریها را بپذیرید، مشابه همان چیزی که در کنفرانس بن در سال 2001 اتفاق افتاد. هدف ما از تشکیل دولت موقت یا انتقالی این نیست که یک نظام را سرنگون و نظام دیگری را حاکم سازیم. هدف ما پایان دادن به جنگ و خونریزی است؛ آیا ارزش ندارد برای پایان دادن به جنگ به حکومت موقت روی آوریم؟»
آقای نور گفت: «بعد از اول جوزا، ما چنین حکومتی را خواهیم خواست.»
به گفته والی پیشین بلخ، انتخابات و صلح با یکدیگر ارتباط درونی دارد. انتخابات بدون صلح امکان ندارد و اگر هم برگزار شود، مالامال از تقلب خواهد بود.
عطا محمد نور افزود: «رئیس جمهور غنی مدعی است که گفتوگوی مسکو شبیه یک نشست علمی بود و ضمانت اجرایی ندارد. ما اینگونه گفتوگی صلح را دنبال میکنیم و مطمئن هستیم که بعد از اول جوزا، نتایج آن را اجرایی میسازیم.»
تیم انتخاباتی صلح و اعتدال
عطا محمد نور در ادامه تأکید کرد پس از تحقیقات لازم به این نتیجه رسیدیم شخصی که میتواند وحدت ملی را حفظ و کشور را از بحران نجات دهد، محمد حنیف اتمر است. بهترین شخص برای حمایت اتمر است. رئیس جمهور غنی نیز از اتمر خواسته بود که معاون اول غنی در تیم انتخاباتی او باشد اما اتمر این درخواست رئیس جمهور را رد کرد. آقای نور به نقل از اتمر افزود اگر اتمر به تیم رئیس جمهور میپیوست، نمیتوانست با تکرویهای غنی کنار بیاید و این کشور را به بحران میبرد.
عطا محمد نور تأکید کرد دکترعبدالله رئیس ائتلاف ملی است نه کاندید مورد حمایت حزب جمعیت اسلامی.
نور گفت: «خودم، اسماعیل خان، یونس قانونی، بسمالله محمدی، ستار سیرت، کلیمالله نقیبی و دیگر اعضای ارشد جمعیت محورهای این حزب هستیم. از هم حزبیهایم در جمعیت اسلامی خواستهام از کسی حمایت کنند که با آنها در شادیها و غمهایشان در طول 40 سال گذشته ماندهاست.»
قابل ذکر است موضع ضد حکومتی عطا محمد نور از زمانی شروع شد که وی دکتر عبدالله را به ناتوانی در گرفتن حق حزب جمعیت از رئیس جمهور غنی متهم کرد؛ عطا و دکتر عبدالله در ادامه به انتقاد شدید از یکدیگر پرداختند.
آقای نور در ادامه از آدرس جمعیت اسلامی به طور مستقیم با غنی وارد مذاکره شد اما برخلاف توافق ظاهری اولیه در ادامه با غنی به مشکل جدی خورد.
غنی طی حکمی عطا را از ولایت بلخ کنار گذاشت و این سبب خصومت بیشتر عطا با ارگ گردید.
عطا محمد نور در ادامه به کمک جنرال دوستم و محقق ائتلاف کلان سیاسی را شکل دادند اما پس از مدتی این ائتلاف نیز در عمل از هم پاشید.
بیشتر اعضای این ائتلاف هم اکنون از نامزدی اتمر در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در سال آینده حمایت میکنند.