اجتماعی

کاهش خشونت علیه خبرنگاران و حق دسترسی به اطلاعات ضروری است

وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان با همکاری فدراسیون نهادهای ژورنالیستان و رسانه های افغانستان روز پنجشنبه (29 ثور) به مناسبت گرامیداشت از روز جهانی مطبوعات با چند روز تاخیر، به بررسی مشکلات و موانع فرا راه خبرنگاران و رسانه های افغانستان پرداختند.  

در این محفل عدم دسترسی به اطلاعات درست، نبود آزادی بیان، مشکلات اقتصادی رسانه های کشور، برخورد نامناسب عده ای از نظامیان طالبان با خبرنگاران از جمله مهمترین مشکلات فرا راه کار رسانه ای و خبرنگاران در افغانستان نامبرده ش.

ابوذر صارم سرپلی عضو فدراسیون نهادهای ژورنالیستان و رسانه های افغانستان و همچنین رئیس نهاد رسانه ای افغانستان در این نشست گفت که این فدراسیون همواره با وزارت اطلاعات و فرهنگ و سایر نهادهای ذیربط امارت اسلامی طالبان در تماس است تا زمینه بهتر برای فعالیت های رسانه ای و تامین آزادی بیان در کشور و حق دسترسی به اطلاعات فراهم گردد.

سپس محمد بشیر هافت از فدراسیون نهادهای ژورنالیستان گزارشی از این فدراسیون و درخواست های آن را مطرح کرد که به شرح زیر عنوان شده است:

۱ــ  حکومت [امارت اسلامی طالبان] باید هر چه بیشتر تلاش نماید، تا حس بدبینی موجود در برابر خبرنگاران را پایان داده، و به تمام مسوولان امور هدایت دهد، تا حقوق قانونی خبرنگاران را حرمت گذارند. همچنین خبرنگاران و مسوولان رسانه ها نیز با درنظر داشت وضعیت موجود، قوانین و حدود اخلاقی خبرنگاری تلاش نمایند تا میزان سوء تفاهمات کاهش یابد.

۲ــ  یکی از عواملی که سوء تفاهم میان حکومت، جامعه جهانی و جامعه مدنی را بیشتر می سازد، ارائه معلومات ناکافی و یا هم معلومات به گونه غیر مسلکی می باشد. سخنگویان ادارات دولتی و غیر دولتی به آموزش اختصاصی، مسلکی و فنی نیاز دارند تا روند  دسترسی به اطلاعات سریع تر، مسلکی تر و قناعت بخش تر گردد.

۳ـ به منظور کسب اعتماد مردم، خبرنگاران و جامعه جهانی باید روند محاکمه افرادی که خبرنگاران را مورد خشونت و انواع شکنجه قرار داده اند، سرعت گرفته و علنی گردد.

۴ـ حکومت، نهادهای حامی خبرنگاری در داخل، یوناما و نهادهای بین المللی حامی خبرنگاران باید در تفاهم و همکاری، مشترکا راه های بیرون رفت از وضعیت موجود را جستجو نمایند.

۵ـ حکومت باید جلو مداخلات ارگان های دیگر، در کار رسانه ها و آزادی بیان را گرفته و تنها از طریق وزارت محترم اطلاعات و فرهنگ و کمسیون هایی که در قوانین تصریح گردیده، به حل مشکلات و تخطی های رسانه ای و رسانیدن دیدگاه ها بپردازد. شکل گیری مجدد کمیسیون بررسی تخطی های رسانه ای و کمسیون حق دسترسی به اطلاعات ضروریست.

۶ـ فدراسیون از یوناما یا نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان می خواهد، به وعده های خویش در رابطه به کمک مالی خبرنگاران باز نشسته و بی بضاعت از طریق حسابات بانکی آنان اقدام نماید.

۷ـ از آنجایی که مشکلات مالی رسانه ها در این اواخر بیشتر شده و توان پرداخت مصارف گزاف، مالیات و بل های بلند را ندارند، حکومت باید در حد ممکن تلاش نماید، تا بار این مصارف را از عهده رسانه ها بردارد.

۸ـ  اشخاص و نهادهای حامی خبرنگاران و رسانه ها در داخل و خارج کشور، باید از راه های ممکن تلاش به خرج دهند، تا پول های منجمد شده ی افغانستان در بانک های خارج دوباره آزاد گردد، زیرا بدون رونق بازار و فعالیت های اقتصادی، مشکلات رسانه ها و خبرنگاران حل نخواهد شد.

ذبیح الله مجاهد سخنگو و معین نشرات وزارت اطلاعات و فرهنگ امارت اسلامی طالبان ضمن تایید برخی از مشکلات در امر اطلاع رسانی از تعهد طالبان به آزادی رسانه ها و حق دسترسی به اطلاعات اطمینان داده و افزود: «دوام کار رسانه ها و تلاش نهادهای ژورنالیستان و رسانه ها قابل قدر است.»

وی با بیان این که انتقاد اصل مهم برای ورود اصلاحات در نظام است، از رسانه ها و خبرنگاران خواست تا به منظور جلوگیری از سوء تفاهمات موارد زیر را در زمان تهیه گزارش هایشان در نظر داشته باشند:

الف: اصول اسلامی

ب: منافع علیای کشور

ج: جلوگیری از شایعه پراکنی

۴ـ  احترام به حریم خصوصی افراد

ذبیح الله مجاهد افزود: «در اثر تلاش های پی هم وزارت اطلاعات و فرهنگ، کمیسیون بررسی تخطی های رسانه ای و کمیسیون حق دسترسی به اطلاعات نیز از امروز دوباره به فعالیت آغاز می نماید.»

او همچنین ادامه داد: «پیشنهاد کاهش مصارف مالی رسانه ها را نیز به رهبری امارت اسلامی ارائه کرده و به زودی در این راستا نیز با رسانه ها همکاری صورت خواهد گرفت.»

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا