شاه محمود قریشی وزیر امور خارجه پاکستان، می گوید رشد اقتصادی منطقه به صلح و ثبات در افغانستان وابسته است.
وی که در بیست و پنجمین نشست وزرای خارجه سازمان همکاری های اقتصادی(اکو) در عشق آباد پایتخت ترکمنستان صحبت می کرد، افزود تطبیق پروژه های کلان اقتصادی در منطقه در گرو صلح و ثبات در افغانستان است.
اقای قریشی تاکید کرد تطبیق کامل کریدورهای ترانزیتی از طریق افغانستان برای تجارت ترانزیت تمام اعضای سازمان همکاری های اقتصادی(اکو) به ویژه پنج عضو محاط در خشکی حیاتی ست و استقرار صلح و ثبات در افغانستان برای این هدف مهم ارزیابی می شود.
وی افزود:«باید به مردم افغانستان کمک های انسان دوستانه و اقتصادی کنیم تا از فروپاشی اقتصادی و بحران انسانی گسترده در این کشور جلوگیری شود.»
وزیر امور خارجه پاکستان تاکید کرد باید حاکمان تازه کابل را تشویق کنیم یک دولت همه شمول تشکیل دهند، به حقوق بشر به شمول حقوق زنان احترام بگذارند و برای استقرار کامل صلح و ثبات در افغانستان با تروریزم مبارزه کنند.
قریشی گفت:«ساختار شش کشور همسایه که پاکستان ایجاد کرده به برقراری صلح وثبات در افغانستان تا حد زیادی کمک می کند.»
این در حالی ست که سه پروژه بزرگ در افغانستان در دست تطبیق است: خط آهن که ازبکستان را از طریق افغانستان به پاکستان وصل می کند، پروژه برق کاسکا هزار و خط لوله تاپی که کار لوله گذاری آن در برخی از کشورهای منطقه کامل شده است.
امارت اسلامی طالبان قبلا اعلام کرده بود برای تسهیل این پروژه ها در آینده گام بر می دارد.
مولوی عبدالسلام حنفی معاون دوم نخست وزیر طالبان گفته بود کشورهای همسایه افغانستان می خواهند این پروژه ها در اسرع وقت تطبیق شود.
پروژه برق کاسکا هزار متوقف شده اما شرکت برشنا اعلام کرده به اتمام پروژه متعهد است.
اقتصاددانان معتقدند برخی از اعضای سازمان همکاری های اقتصادی که از ده کشور آسیایی تشکیل شده به دنبال استفاده از پتانسیل اقتصادی افغانستان می باشند و پاکستان در صدر این کشورها قرار دارد.
به باور این اقتصاددانان پاکستان همواره در مورد اقتصاد افغانستان یک سیاست دوگانه را بازی کرده است. پاکستان لابر گر خوبی برای افغانستان است اما خود برای افغانستان یک مشکل است.
عبدالناصر ریشتیا می گوید هر ساله در فصل برداشت به ویژه برداشت میوه های تازه پاکستان مشکلات گمرگی در مرز خود با افغانستان خلق می کند.